Hlavní obsah

Bílí koně pomáhali v Česku s miliardovými úniky. Pro italskou daňovou mafii

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Otec a syn Borgatovi, kteří pravidelně navštěvovali moravskou metropoli, sedí za masivní daňové podvody v italské vazbě.

Reklama

Chapadla italské daňové mafie v Česku vytvořila síť bílých koní. S jejich pomocí mizely ze státních rozpočtů po Evropě miliardy. Seznam Zprávy rozkrývají, jak fungují podvody s DPH.

Článek

Konec roku slavívali členové italské rodiny Borgato v restauracích v centru Brna, užívali si středomořskou kuchyni či steaky. A to i přesto, že už v roce 2020 zajistila česká policie na účtech firem, které rodina skrytě ovládala, více než 60 milionů korun.

Detektivové měli podezření, že finance pocházejí z krácení daní a z praní špinavých peněz. Jak konkrétně by trestná činnost měla vypadat, ale netušili. A nevěděli tehdy ani to, že za firmami ve skutečnosti stojí právě popisovaná rodina z Padovy.

Nyní už je však jasno. Letos v lednu totiž Francois a Mattia Borgato skončili přímo v Itálii v poutech a italská finanční policie Guardia di Finanza zabavila jejich sportovní vůz Ferrari či hodinky Rolex. Důkazy proti zadrženým dodali odposlechy a také kumpáni, kteří začali mluvit s italskou policií.

Podle obvinění italských žalobců vytvořili zadržení Italové pavučinu minimálně 114 firem v celkem deseti zemích Evropy a fiktivními obchody připravili italské státní finance v přepočtu o 1,5 miliardy korun.

Seznam Zprávy zmapovaly, jak byznys rodiny Borgato postavený na bílých koních prorostl do České republiky. A jak využíval skutečnosti, že přeshraniční krácení daní je pro policisty obtížné odhalovat.

Jen v roce 2018 připravil podle posledního odhadu tento typ kriminality rozpočty evropských zemí o více než tři biliony korun.

V případě, do něhož reportéři pronikli, si složité řetězce firem mezi sebou přeprodávaly počítačové vybavení. Ač se společnosti tvářily nezávisle, ve skutečnosti podle obvinění spolupracovaly a cílem bylo vyvést miliardy, které měly být zaplaceny na daních.

Italská policie identifikovala celkem šest českých firem, které podle detektivů Borgatové k podvodům používali. Z pátrání reportérů ale plyne, že provázaná síť společností s českým domicilem je mnohem větší a že rodina Borgato v Česku dlouhodobě pobývala a zaregistrovala si tu své luxusní automobily.

Jak daňová mafie podle policie fungovala

  • Italská policie po rodině Borgato začala jít v roce 2020. Na základě toho, že nabízela počítačové vybavení za nízké ceny, které neodpovídaly tržní realitě.
  • Dnes gang čítající zhruba 30 lidí viní policie z toho, že vytvořil složitý systém firem, které vědomě neplatily daně. Následně tak mohly zboží za bezkonkurenční ceny nabídnout.
  • Firmy, po nichž stát daně nárokoval, byly napsány na bílé koně a byly bez majetku. Úřady tak neměly šanci se na nich ničeho domoci.
  • Italská policie odhaduje, že si rodina Borgato přišla na více než 58 milionů eur. Získané peníze následně skupina prala za pomocí investic do kryptoměn, nemovitostí, turismu či restaurací.

Lákání na červené ferarri

Sám Francois Borgato se v obchodním rejstříku oficiálně hlásil k ovládání brněnské firmy CZ Marketing Research, která jako náplň práce udává průzkum trhu. Vstoupil do ní v roce 2015. Už o rok později společností protékaly desítky milionů korun neznámého původu, jak plyne z poslední zveřejněné účetní závěrky.

CZ Marketing Research přitom měla jediného zaměstnance, kterému v průměru za rok měsíčně vyplácela asi 12 tisíc korun. A jejím jediným majetkem byl vůz značky Ferrari v hodnotě zhruba 4,5 milionu korun.

Právě v červeném ferrari podle italské policie Francois Borgato objížděl předměstí své rodné Padovy a hledal v místních barech bílé koně, kteří by si na sebe za odměnu několik tisíc eur nechali napsat některé z firem v zahraničí.

Zeptat se na to přímo stíhaného není možné - nyní sedí v italském vězení a u soudu vypovídat odmítl.

„Mám půl miliardy“

Seznam Zprávy se tak vydaly po stopách toho, co zůstalo z podnikání rodiny Borgato v Česku.

Detektivové vysledovali, že skupina rušila firmy a zakládala nové, aby tak zametala stopy. A tomu odpovídá i její chování v Česku. Borgatův CZ Marketing Research je dnes v likvidaci.

Borgato jako likvidátorku své české firmy jmenoval Italku Mailu Bortoletto - podle pátrání reportérů je to povoláním servírka právě z Benátska. Ve stejný den, kdy získala post likvidátorky, se stala ještě jednatelkou české pobočky další italské firmy, kterou skupina používala.

Jako další obchodní partnery Borgatové angažovali třeba italskou striptérku nebo někdejšího drogového dealera.

Ale nábor dělali i v Česku.

Bograto mi říkal, že má půl miliardy. Že mi klidně v Brně zainvestuje italskou restauraci. Pak mi začal vykládat, že dělá nějaké pozemky a že strašně vydělal na kryptoměnách. Nakonec po mně chtěl, abych jeho keňské přítelkyni zajistil v Brně byt.
Borgatův známý z Brna

Seznam Zprávy získaly výpověď provozního jedné z brněnských restaurací, s nímž se sblížili. I jemu nabízeli výhodný byznys. Podle italské policie se investicemi pokoušeli vyprat peníze utržené krádežemi daní.

„Bograto mi říkal, že má půl miliardy. Že mi klidně v Brně zainvestuje italskou restauraci. Pak mi začal vykládat, že dělá nějaké pozemky a že strašně vydělal na kryptoměnách. Nakonec po mně chtěl, abych jeho keňské přítelkyni zajistil v Brně byt, aby si tu mohla získat trvalý pobyt. To už mi bylo divné a už jsme se spolu nebavili,“ popsal reportérům muž s tím, že si Borgatovi pronajímali apartmán v luxusním brněnském hotelu Barceló.

Když se policie loni začala přibližovat k odhalení podnikání rodiny a udělala razii u notářů, kteří jim v Itálii poskytovali služby, Borgato se také pokoušel prostřednictvím brněnských kontaktů zbavit majetku.

Loni na podzim i brněnskému provoznímu posílal fotku luxusních automobilů s otázkou, zda by o jejich koupi neměl někdo zájem. Šlo o zmíněné ferrari, o zlaté BMW a bílý vůz Range Rover - jejich snímky se reportérům podařilo získat. Česká policie se vozy pokusila zabavit, ale než to stihla, zmizely. Italský sporťák s českou SPZ 111 DUBAI tak až letos v lednu zrekvírovala Guardia di Finanza, podobně dopadly další vozy.

+2

Češka se stovkou firem s Italy

Mnoho aktivit, které italští podnikatelé měli, ale podle dostupných informací zatím neobjasnila ani policie.

Jen v Česku a na Slovensku reportéři v obchodních rejstřících dohledali desítky firem , které skupina od roku 2016 do letošního zásahu policie ovládla. Nemají webové stránky a v několika případech je soudy poslaly do likvidace, protože nebyly schopny ani přes výzvy doložit, že sídlí na adrese, kterou státu nahlásily. Soudem jmenovaní likvidátoři pak nenašli žádný majetek.

Na nejčastější oficiálně udané adrese firem - v bytovém domě v brněnské čtvrti Zábrdovice - reportéři bezvýsledně po společnostech pátrali. „Pokud vím, žádné takové firmy tu nikdy nesídlily. Nevím ani o žádných Italech, kteří by tu bydleli,“ řekl Seznam Zprávám předseda společenství vlastníků budovy.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

V bytovém domě v brněnské čtvrti Zábrdovice oficiálně sídlily firmy s mnohamilionovým obratem v mezinárodním obchodě. Nikdo tu o nich neslyšel.

V domě přitom měla podle zjištění policie sídlit i společnost nazvaná Podíl Invest. Ta je podle italské policie další, která byla do krácení daní zapojena.

V dozorčí radě této firmy do předloňska seděla podle rejstříku i jedna Češka - Dagmar Langrová. Její vazby dále objasňují, jak skupina operovala. Jediným akcionářem Podíl Invest byl v té době Alessandro Schiavon, podle italských orgánů nejbližší spolupracovník otce a syna Borgatových a také někdejší obchodník s drogami.

Reportéři se Dagmar Langrové na její působení ve firmě chtěli zeptat, na adrese udaného trvalého bydliště ale žije jen její matka. „Dcera bydlí v Rakousku a stará se tam o staré lidi. Má nějakého kamaráda Itala už třicet let. I žila nějaký čas v Itálii. Nevím, jak to má. Já se s ní na to téma nebavím,“ uvedla matka ženy s tím, že se dcera dříve živila i v jazykové škole či tlumočením z italštiny.

Z dalších stop v obchodním rejstříku se však reportérům podařilo dohledat, že Dagmar Langrová je spolupracovnice Itala Marca Signorelliho, který přes svoji firmu sídlící v brněnském paneláku nabízí v Itálii právní a daňové služby.

Ty opakovaně podle zjištění policie využila rodina Borgato a její blízký spolupracovník Schiavon.

Máte problémy se zákony? Pomůžeme

Marc Signorelli se o svém byznysu původně bavit nechtěl. Jakmile uslyšel, že mluví s reportérem Seznam Zpráv, řekl pouze „nemám zájem“ a položil telefon.

Po několika hodinách ale reagoval písemně. A k byznysu se spolupracovníkem Borgatových se přihlásil. „Pan Schiavon si od nás koupil už založené společnosti, tedy na míru jsem mu nic nezakládal. Našel si mě na internetu,“ uvedl podnikatel Signorelli. Zároveň dodal, že pokud mu spolupráce s některým z klientů přijde podezřelá, ukončí ji.

Webové stránky SI.FIN, které jsou pouze v italštině, lákají na spolupráci mezi českými a italskými právníky a nabízejí pomoc při střetu se zákony.

„Od loňského roku se daňová kancelář SI.FIN Dr. Marca Signorelliho aktivněji zapojuje do pomoci klientům, kteří potřebují asistenci v případech doměření daně správcem daně (daňové kontroly) a vyšetřování týkajících se daňových trestných činů,“ píše kancelář potenciálním klientům, mimo jiné jim nabízí i své dvě italské publikace o českých daňových trestných činech.

Marc Signorelli na přímý dotaz potvrdil, že Dagmar Langerová je jeho dlouholetou spolupracovnicí. Jméno ženy je v obchodním rejstříku dohledatelné ve vedení celkem více než stovky firem se sídlem v Brně - zbytek jejich vedení tvoří další neznámí Italové. Polovinu ze společností už Langrová opustila.

Foto: www.sifingroup.com, Seznam Zprávy

Společnost nabízí italským klientům, kteří mají v Česku problémy s finančním úřadem či policií kvůli daním, že jim pomůže.

Zásah evropských žalobců

Rodina Borgato nakonec ve svém podnikání narazila na nový institut evropských žalobců. Ti mají nově za úkol stíhat přeshraniční daňové podvody a tresné činy, které zasahují do rozpočtu EU. Teorie je taková, že síť evropských žalobců by měla pružněji spolupracovat napříč jednotlivými zeměmi Unie.

Jeden z pověřených evropských žalobců v České republice Radek Mezlík potvrzuje, že dozoruje právě prověřování české linky kauzy kolem rodiny Borgato.

„Tyto rozsáhlé případy podvodů na DPH skutečně souvisí s Českou republikou, kde měly sídlit společnosti, od kterých mělo být dodáváno zboží do italských fiktivních řetězců. V nich pak měla být zkrácena DPH v řádu miliard korun,“ potvrdil na dotaz Seznam Zpráv Mezlík.

Zároveň dodal, že česká policie v minulosti zajistila na účtech zdejších bank desítky milionů, které mohou pocházet z podezřelých transakcí. Zákony ale vyžadují, aby sama policie prokázala, že peníze pocházejí z trestné činnosti. Teprve pak mohou propadnout státu.

„Tuzemské orgány tuto trestnou činnost na našem území přirozeně nemohly zaznamenat, protože škoda vzniká až u zahraničního finančního úřadu a české úřady by rozsáhlé podvody v Itálii neměly šanci rozplést. Náš úřad s celoevropskou působností je tak jedinou možností, jak na největší  daňové podvody reagovat,“ dodal Mezlík s tím, že Úřad evropského veřejného žalobce vede v Itálii rozsáhlé vyšetřování.

Podobných případů je podle Mezlíka ve vyšetřování ještě několik.

Foto: Christine Havranová

Dozorující evropský žalobce Radek Mezlík.

Jak fungují karuselové podvody s DPH

  • Firma A prodá například IT vybavení za 100 milionů korun společnosti B. Dle zákona má povinnost naúčtovat 21 procent DPH. Celkem tedy za zboží dostane 121 milionů korun.
  • Firma A ovšem poruší zákon. Obchod a tím i DPH ve výši 21 milionů korun státu vůbec nepřizná. Nebo ho přizná, ale peníze do státního rozpočtu neodvede. Společnost je často napsaná na bílé koně. Reálně ji ovládají jiní lidé v pozadí. Bez postihu pachatelů tak firma účelově zanikne a 21 milionů korun se ztrácí.
  • Firma B následně IT vybavení prodá do jiného členského státu EU společnosti C. Dodání zboží mezi státy EU je osvobozené od DPH. Ze zahraničí tak dostane 100 milionů korun. O zbylých 21 milionů firma domácí finanční úřad požádá ve formě odpočtu DPH. Pokud stát neprokáže, že celý řetězec byl od začátku účelový, musí miliony vyplatit. Státní rozpočet o 21 milionů přichází.
  • V případě tří subjektů by byly karuselové podvody jednoduše odhalitelné. Organizované skupiny proto nasazují mnoho bílých koní, aby struktura podvodu zůstala skryta. Karusel poté může mít desítky až stovky účastníků. Jednotlivé subjekty podvodu mizí a nové se objevují, rozkrytí celého řetězce proto může trvat i několik let.
  • Karuselovými se podvody nazývají tehdy, když se mezi uzavřeným řetězcem firem přeprodává stále stejné zboží. V části případů ani neopustí ten samý sklad a obchody se odehrávají pouze papírově, případně zboží vůbec neexistuje. Cílem není podnikatelský zisk. Opakovaní transakcí zajišťuje stále větší a větší vyvádění peněz ze státního rozpočtu.

Reklama

Doporučované