Hlavní obsah

Na horách zbytečně umírají lidé, upozorňuje spolek. A vyzývá vládu k akci

Úmrtími dvou žen, které zahynuly na ferratách v Rakousku, se zabýval pořad Terén. Kvůli těmto nehodám jsou obžalováni dva muži.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada lidí vyráží do hor pod vedením průvodců, kteří nemají potřebná oprávnění ani zkušenosti. Na túrách tak dochází ke zraněním i úmrtím. Unie horských povolání nyní vyzývá vládu, aby zakročila, a upozorňuje na nečinnost úřadů.

Článek

Unie horských povolání poslala vládě otevřený dopis. Vytýká v něm ministerstvům, že dlouhodobě neřeší regulaci a kontrolu rizikových horských profesí včetně průvodců. Řada lidí dnes bez potřebné kvalifikace organizuje a vede výpravy. Dějí se kvůli tomu nehody, někdy i s fatálními následky.

Na to, jak je česká legislativa v tomto ohledu nedostatečná, upozornily nedávno Seznam Zprávy v reportáži pořadu Terén Kristiny Cirokové. Ta se věnovala tragickým úmrtím dvou mladých žen – Dagmar a Radky. Zemřely na ferratách v Rakousku. Obě výpravy organizoval muž, který byl po první tragédii vyloučen z Českého spolku horských průvodců.

Jen díky iniciativě pozůstalých rodin, které rok po druhé nehodě podaly trestní oznámení, se o případu dozvěděla policie. Dva muži z jižních Čech, kteří horské výpravy vedli a podle policie zanedbali řadu povinností, jsou kvůli tomu teď obžalovaní. Je to první případ toho druhu, který se dostal až k soudu.

Unie horských povolání nyní v otevřeném dopise píše, že na problémy a rizika, které tato díra v zákoně přináší, upozorňuje ministerstva dlouhodobě. „Netečnost odpovědných orgánů státní správy představuje nezodpovědný hazard s lidským zdravím a bezpečností,“ píší zástupci horských profesí v dopise.

Předseda unie Ladislav J. Janků hovoří o tom, že přicházejí další zprávy o vážných zraněních či úmrtích způsobených neodborným a nekvalifikovaným vedením vysokohorských túr. Těmto událostem by se přitom podle něj dalo zabránit.

„Jako zástupci horských povolání považujeme tyto události nejen za lidsky smutné, ale jako profesionálové i ve velké většině za ‚předejitelné‘, a tudíž zbytečné oběti na životech vnímáme jako alarmující stav,“ konstatuje Janků s tím, že mu přijde paradoxní, že stát zůstává i nadále „nečinným“.

Unie vypracovala už před pěti lety na žádost tehdejší ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové legislativní návrh, který by situaci špatného nastavení a kontroly horských povolání řešil. Od té doby se ale nic nezměnilo a návrh dál leží na ministerstvu.

„Je na místě dále čekat? Na co? Na řešení, které je po celou dobu připravené na stole? Nebo na další oběti?“ ptají se v dopise adresovaném všem ministrům zástupci unie.

Co je Unie horských povolání

Unie horských povolání je spolek zastřešující jednotlivé horské profese. Cílem unie je dosáhnout zvýšení kvality služeb v oblasti horského cestovním ruchu.

Unie koordinuje užší spolupráci mezi organizacemi, zastupuje a hájí zájmy členů i v jednáních se státní správou a samosprávami.

Zakládajícími členy Unie horských povolání jsou Asociace lanové dopravy, Česká asociace horských vůdců, Český spolek horských průvodců, Eduski ČR, Horská služba ČR.

Zdroj: horska-unie.cz

Cestovní ruch spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). To přiznává, že současná právní úprava nedostatky má. Úřad se údajně problematikou dlouhodobě zabývá. Zároveň ale upozorňuje, že zodpovědnost nesou i jiné rezorty.

„V současné době MMR nemá v této oblasti žádné zákonné kompetence. Obsah a podmínky výkonu činnosti horských průvodců a horských vůdců včetně odborné způsobilosti vymezuje živnostenský zákon a jeho prováděcí předpisy. Právo kontrolovat činnost horských průvodců a horských vůdců mají živnostenské úřady, které spadají pod Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ uvedla mluvčí MMR Veronika Hešíková.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro Seznam Zprávy uvedlo, že se zpřísnění zákona nebrání. Prý jej kvůli tomu už v minulosti MMR oslovilo.

„Celá věc měla být komplexně řešena ve zvláštním právním předpise, který je v gesci MMR. Tento zákon měl obsahovat průvodcovskou činnost v horském prostředí,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva Marek Vošahlík.

Kdy se několik let probíhající jednání o změně zákona posune dál, není jasné. MMR jen napsalo, že na jejich úřadě řeší problematiku „možné úpravy do budoucna“ pracovní skupina, jejíž další jednání je plánováno na konec června.

Reklama

Doporučované