Hlavní obsah

Diplomat řídil pod vlivem a musel zmizet z USA. Trest nebude

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Z vědeckého diplomata v USA Luďka Moravce je nyní vrchní ministerský rada na vnitru.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý český atašé v USA Luděk Moravec si může oddychnout. Za opakované řízení pod vlivem alkoholu ve Washingtonu nedostane žádný trest a dále působí na vysokém postu na Ministerstvu vnitra. Za mořem mu přitom hrozilo vězení.

Článek

Luděk Moravec loni v září způsobil v hlavním městě USA diplomatickou ostudu. Tamní policie ho opakovaně přistihla opilého za volantem. Za to tam normálně hrozí i vězení, Moravce však před potrestáním v USA chránil diplomatický pas.

Prohřešek tehdejšího českého vědeckého atašé byl ale takový, že americká strana požádala Černínský palác, ať diplomatickou imunitu Moravcovi odebere, aby ho tamní justice mohla stíhat. Ministerstvo zahraničních věcí však místo toho narychlo stáhlo atašé Moravce zpět do Prahy.

Nyní je navíc definitivně jasné, že Luděk Moravec nebude nijak potrestán ani v Česku. Proto může nadále pracovat jako vrchní rada na Ministerstvu vnitra, kam se po nuceném úprku z USA vrátil.

Zodpovědní funkcionáři státu se totiž usnesli, že Moravce potrestat nelze.

„Za dané situace nelze očekávat, že bude státní zaměstnanec za popisované jednání Ministerstvem vnitra potrestán, ministerstvo k tomu neeviduje žádný důvod relevantní z hlediska platné právní úpravy,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá.

Chceme, aby to řekl soud

Luděk Moravec reportérům napsal, že se ve Washingtonu jednalo o „situace po střídmé a na místě doznané konzumaci několika porcí piva“. Když byl zadržen, odmítl se podrobit zkoumání hladiny alkoholu z krve i z dechu, poté však vyslovil vlastní domněnku, že se svým pitím za volantem vešel pod limit daný místními zákony.

Washingtonská MPD (Metropolitan Police Department) však měla radikálnější postoj – českého diplomata vinila z řízení pod vlivem (DUI), což znamená, že musel mít podle ní v těle tolik alkoholu nebo drog, že to výrazně narušilo jeho schopnost auto řídit.

Ačkoli Seznam Zprávy loni v listopadu Moravcův případ popsaly, ministr vnitra Vít Rakušan nejprve tvrdil, že o provinění zaměstnance svého resortu nemá povědomí. Pak si vnitro celé měsíce vyžádávalo pro Moravcovu kauzu podklady od Ministerstva zahraničních věcí.

To uvádí, že Moravcův případ řešit nemohlo, protože hned po návratu z USA pod Černínský palác přestal spadat. „Byl okamžitě, dle předchozí dohody ministerstev, zařazen zpět na služební úřad v němž působil před konáním výběrového řízení (na post atašé v USA - pozn. red.), tedy na Ministerstvo vnitra,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Ale ani na základě podkladů od zahraničí vnitro o trestu nerozhodlo. Moravcovi nadřízení se usnesli, že vinu úředníka může posoudit jen soud. Ten ale v USA kvůli diplomatické imunitě Moravce a jeho následnému odjezdu do České republiky neproběhl. A tak vnitro podnět k prověření jeho alkoholové jízdy v hlavním městě USA přesunulo na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7.

Časová osa případu se táhne už tři čtvrtě roku

  • Listopad 2022 – Seznam Zprávy informují o kauze opilého diplomata, kterého muselo Ministerstvo zahraničních věcí stáhnout z USA.
  • Prosinec 2022 – Seznam Zprávy informují, že Luděk Moravec přes diplomatickou blamáž po návratu z USA zůstal ve službách státu. Zastává post vrchního ministerského rady na Ministerstvu vnitra. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dotaz reportérů tvrdí, že ministerstvo o kauze svého úředníka není informováno.
  • Prosinec 2022 – Ministerstvo vnitra si čtyři dny po vydání druhého textu Seznam Zpráv oficiálně vyžádalo dopisem informace od Ministerstva zahraničních věcí.
  • Únor 2023 – Z ministerstva zahraničních věcí na vnitro přišly oficiální listiny, které prohřešky Moravce popisují.
  • Březen 2023 – Ministerstvo vnitra tvrdí, že shromažďuje podklady pro rozhodnutí o dalším osudu Moravce.
  • Září 2023 – Luděk Moravec je z problémů venku. Ministerstvo vnitra konstatuje, že ho nijak nepotrestá.

A zatímco v USA by Moravcovi hrozila vysoká pokuta a třeba i vězení, v Česku žalobci podklady pro Moravcovo stíhání nenašli. Případ nepředali ani policii, natož soudu.

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7 se podáním skutečně zabývalo a bez přijetí dalších opatření jej založilo. Nebyly tedy shledány důvody pro zahájení trestního řízení nebo jiný procesní postup či vyřízení věci,“ reagovala bez konkrétních podrobností Lucie Andělová z tiskového oddělení nadřízeného Městského státního zastupitelství v Praze.

Není soud, není trest

Mluvčí žalobců ale zároveň dodala, že to nevylučuje další kázeňské řešení ze strany samotného ministerstva jako Moravcova zaměstnavatele. „To, jakým způsobem podatel dále postupoval, zda přijal nějaká vnitřní opatření, již nezávisí na vůli státního zastupitelství,“ dodala Andělová.

Vnitro si však předpisy vyložilo v Moravcův prospěch. Tedy tak, že svého funkcionáře potrestat nemůže.

„Vzhledem k tomu, že příslušnými orgány (v daném případě orgány činnými v trestním řízení) nebylo prokázáno porušení právních předpisů ze strany státního zaměstnance, nelze učinit ani závěr o tom, že státní zaměstnanec porušil služební kázeň,“ tvrdí mluvčí vnitra Malá.

Foto: zakonyprolidi.cz, Seznam Zprávy

Povinnosti českých diplomatů v zahraničí.

A to navzdory tomu, že Moravec na svém diplomatickém postu byl povinen dodržovat celý zákon o zahraniční službě, ne jen jeho část zakazující porušování zákonů hostitelské země. A zákon v paragrafu týkajícím se povinností diplomatů hned na prvním místě uvádí, že nesmějí svým jednáním poškodit dobré jméno Česka v zahraničí.

Sám Moravec už dříve Seznam Zprávám napsal, že přesně to se stalo. „Za to, že mé osobní selhání vrhlo negativní světlo na jinak obecně vysoce hodnocený projekt podpory vědecké diplomacie, se nemohu než omluvit,“ uvedl bývalý diplomat.

Ještě než Seznam Zprávy jeho případ zveřejnily, ale mluvil jinak. „Byla to naprosto fantastická jízda a já se vracím s naprosto novou perspektivou,“ oznámil loni odchod z USA svým profesním kontaktům na sociální síti LinkedIn. Aniž by se zmínil o tom, že nebýt diplomatické imunity, mohl skončit v americkém žaláři.

Ministr vnitra Rakušan na dotazy Seznam Zpráv, co si o nepotrestání Moravce myslí, do vydání textu nereagoval.

Aktualizace 15.9., 11.00 - Doplněno dodatečné vyjádření Ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Doporučované