Hlavní obsah

Dokument, který přesvědčil vládu? Mlejnek předložil čestné prohlášení

Foto: CEVRO institut

Petr Mlejnek, šéf civilní rozvědky (ÚZSI).

Reklama

aktualizováno •

Svědek v kauze Dozimetr tvrdí, že to byl právě šéf rozvědky Petr Mlejnek, kdo ho přesvědčil, aby podezření ze spáchání trestného činu nahlásil a spolupracoval s policií. Napsal to v čestném prohlášení, které dostala na stůl vláda.

Článek

Proč se vláda ve středu rozhodla podržet šéfa civilní rozvědky (ÚZSI) ve funkci, zdůvodnil premiér Petr Fiala (ODS) i tím, že podle nových informací sehrál Petr Mlejnek pozitivní roli v objasňování korupční kauzy Dozimetr.

Premiér se opírá o čestné prohlášení, které šéf rozvědky přinesl na středeční jednání vlády. Jako první o dokumentu informoval Deník N, jeho existenci potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje také Seznam Zprávám.

Čestné prohlášení podepsal jeden ze svědků v kauze Dozimetr. Redakce jeho jméno zná. „Dokument měl tři strany, členové vlády se s ním seznamovali,“ popsal situaci člen vlády pro Seznam Zprávy.

„V tom prohlášení se píše, že mu radil, co má dělat, že to má jít nahlásit policii a spolupracovat s ní,“ řekl Deníku N jeden z ministrů.

Premiér Fiala ve čtvrtek doplnil, že jím zmíněnou „pozitivní roli“ v případu sehrál šéf civilní rozvědky ještě před zahájením a mimo rámec trestního řízení.

Reagoval tak nepřímo na prohlášení vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která jeho včerejší slova zpochybnila oznámením, že nemá o Mlejnkově pozitivní roli v případu informace.

Ultimátum od hnutí ANO

Mezitím hnutí ANO po čtvrtečním jednání své stínové vlády oznámilo, že pokud Fiala nepřistoupí k výměně ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), vyvolá hnutí hlasování o nedůvěře vládě.

VÍCE O POSTOJI HNUTÍ ANO ČTĚTE ZDE:

Premiér ale z dnešní návštěvy Hodonína u Kunštátu vzkázal, že nevidí ke změně v kabinetu důvod, protože ministr vnitra má stále jeho důvěru.

„Pan Rakušan má důvěru nejen moji, ale celé vlády. Otevřený dopis Andreje Babiše chápu jako snahu odvést pozornost od jeho problémů, třeba od toho, že jeho firma bude muset vracet neoprávněně vyplacené dotace,“ uvedl Fiala.

Mlejnek se setkával s Redlem

Mlejnka do funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace jmenoval 8. července ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Jak ale zjistily Seznam Zprávy, Mlejnek minimálně od roku 2012 udržoval s Michalem Redlem pravidelný kontakt. Redl je v současné době ve vazbě kvůli stíhání v kauze Dozimetr neboli ovlivňování zakázek pražského Dopravního podniku. Zároveň byl před lety spoluobviněný v kauze s Radovanem Krejčířem, z níž se dostal poté, co mu byla soudem zčásti odebrána svéprávnost a byla omezena jeho práva: nemohl například sám ani řídit auto, natož provozovat jakýkoliv byznys.

Zatímco Petr Gazdík musel kvůli kontaktu s Redlem skončit ve funkci ministra školství a podobně přišel ze stejného důvodu o místo i šéf pošty Roman Knap, v případě šéfa rozvědky Mlejnka není k podobnému kroku podle Rakušana důvod.

„Pokud tyto kontakty nevadí Národnímu bezpečnostnímu úřadu v udělení prověrky na stupeň ‚tajné‘, nevidím v nich problém. Posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné,“ odpověděl Rakušan už dříve na dotaz Seznam Zpráv.

Základní informace ke kauze Mlejnek–Redl

Nový šéf civilní rozvědky byl v pravidelném a dlouhodobém kontaktu s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je označován za hlavu kauzy Dozimetr. Základní informace ke kauze si přečtěte ve článcích Janka Kroupy.

Reklama

Doporučované