Hlavní obsah

Feri zastrašuje své oběti, říká advokátka zastupující klíčové svědkyně

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Dominik Feri oznámil loni v květnu odchod z politiky. Stalo se tak po zveřejnění výpovědí několika žen, které tvrdí, že je sexuálně napadl.

Reklama

Bývalý poslanec TOP 09 je trestně stíhán pro dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění. Jeden z činů má přitěžující okolnost, u níž je možné uplatnit sazbu 10 let vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté začali před týdnem stíhat bývalého poslance Dominika Feriho, je obviněn ze znásilnění dvou žen, případ třetí ženy je klasifikován jako pokus o znásilnění.

Jejich advokátka Adéla Hořejší nyní říká, že obviněný své oběti zastrašuje veřejnými vyjádřeními ke kauze.

Dominik Feri minulý týden uvedl, že detektivové původně vyšetřovali více případů, o kterých promluvily loni veřejně ještě další ženy. Řekl však, že se mu tato svědectví podařilo rozbít – kriminalistům prý ukázal jasné důkazy, že se příběhy odehrály jinak, než ženy tvrdily novinářům. A tedy že z původních mnoha případů prověřovaných policií zbyly nakonec jen tři, za které nyní policie vznesla obvinění.

„Považuji to za cílenou snahu pokračovat v útocích na ženy ve zranitelném postavení, a tím je paralyzovat, aby ztratily zbytky síly a nevypovídaly. Může je to oslabit natolik, že takový tlak nevydrží,“ reagovala na to advokátka Hořejší pro Seznam Zprávy.

Svědectví několika ženy proti Dominiku Ferimu přinesly loni DeníkN a Deník Alarm.

„Ve věci jsem na podzim podával vysvětlení a jeho předmětem byla i další nařčení uvedená v těchto článcích. Proč v usnesení (o zahájení trestního stíhání – pozn. red.) nejsou, mohu jen odhadovat. K těmto situacím jsem rovněž předložil důkazy, že se odehrály naprosto jinak,“ řekl Dominik Feri v minulém týdnu pro Seznam Zprávy.

Advokátka svědkyň uznala, že se jako obviněný může hájit všemi způsoby – může třeba i lhát.

„Nicméně skutečnost, že pan obviněný napadá oběti, že si své prožitky vymyslely, nebo dokonce tvrdí, že údajně samy v důkazech popřely své výpovědi, že se snaží vyvolat dojem, že jim policie neuvěřila, vnímám jako zastrašování obětí,“ uvedla Hořejší.

Dodala při tom, že o podrobnostech vyšetřování či obvinění nemůže poskytovat žádné informace.

Vyjádření advokátky obětí Adély Hořejší

Nemohu se nijak vyjadřovat k probíhajícímu trestnímu řízení, mohu pouze říct, že práci policie a paní státní zástupkyně důvěřuji, vnímám ji jako kvalitní.

Chci se nicméně vyjádřit k veřejným projevům pana obviněného, které následovaly po zahájení jeho trestního stíhání pro trestný čin znásilnění.

Trestní proces je postaven na východisku, že obviněná osoba se může hájit jakýmkoli způsobem, který uzná za vhodný, právo jí tedy umožňuje používat na svou obranu i lež. U ostatních osob, například svědků či znalců, je lhaní trestným činem.

Nicméně skutečnost, že pan obviněný napadá oběti, že si své prožitky vymyslely, nebo dokonce tvrdí, že údajně samy v důkazech popřely své výpovědi, že se snaží vyvolat dojem, že jim policie neuvěřila, vnímám jako zastrašování obětí.

Považuji to za cílenou snahu pokračovat v útocích na ženy ve zranitelném postavení, a tím je paralyzovat, aby ztratily zbytky síly a nevypovídaly. Může je to oslabit natolik, že takový tlak nevydrží.

Významným poškozováním je i poskytování neveřejné části spisu médiím, ať už ji zpřístupnil kdokoli, a její následná mediální publikace, včetně intimních detailů. V takovém odhalování a manipulaci stojí oběti zcela bezbranné.

Z tohoto důvodu znovu apeluji na novináře a novinářky, aby nepomáhali reprodukovat konstrukce osoby obviněné ze znásilnění, neumožnovali jí prohlubovat oslabování obětí.

Skutečnost, že je nyní poskytován mediální prostor panu obviněnému (minimálně jeho způsob), považuji za eticky problematickou i z toho důvodu, že oběti na jeho výroky nemohou nijak reagovat. Právo jim neumožňuje v této fázi trestního řízení reagovat, odpověď je nepřípustná, a lidsky jim to ubližuje, tímto způsobem komunikovat nechtějí. Mocenská asymetrie se tím dál zvyšuje. Opět se stávají objekty, které někdo spotřebovává.

Věřím, že novináři jsou schopní respektovat smysl zákona o obětech trestných činů a podaří se jim přerámovat způsob informování, v němž bude přítomná vnímavost a profesionalita.

Otázku, zda je počet případů ve Feriho trestním stíhání konečný, nebo mohou přibýt další, otevřel minulý týden deník Mladá fronta Dnes.

Uvedl, že výčet skutků konečný být nemusí, protože policie prověřuje dalších pět případů. Není zřejmé, o které jde – například zda jsou mezi nimi i ty, které se objevily loni v médiích.

Jde o případy, kdy například jedna ze svědkyň novinářům vylíčila, jak měla s Ferim nedobrovolný sex ve sprše. Jiná zase, že ji expolitik zatarasil dveře nočním stolkem, aby nemohla utéct.

„Jak už bylo v posledních dnech veřejně uvedeno, z mnoha těchto mediálních nařčení a příběhů se policie rozhodla činit další kroky ve třech případech. Já jí budu, tak jako doposud, aktivně poskytovat plnou součinnost a věřím, že se prokáže nepravdivost i těchto nařčení,“ řekl v pondělí Feri. Podobně mluvil i před týdnem, když ho policie začala oficiálně stíhat.

Loni po propuknutí skandálu připustil, že se někdy choval k ženám „nevhodně, nepatřičně či negentlemansky“. Avšak násilí odmítl.

Seznam Zprávy měly možnost pročíst úvodní část neveřejného policejního usnesení, které shrnuje, co obviněný podle policie spáchal a co mu za to hrozí.

Nejzávažnější je případ z roku 2016, kdy bylo Ferimu 19 let a ještě nebyl poslancem Sněmovny. Do svého studentské bytu si pozval dívku a ta policii při výslechu řekla, že ji osahával a chtěl s ní mít pohlavní styk. Když se bránila, nabídl jí podle výpovědi Dominik Feri k pití fantu. V obvinění se uvádí, že dívka pak částečně ztratila vědomí a Feri s ní měl sex.

Jde o případ, který může pozici Dominika Feriho při případném odsouzení komplikovat. Dívce totiž v době činu bylo sedmnáct let, což je podle zákona pro obviněného přitěžující okolnost, protože je považována za dětskou oběť. Trestní sazbu to pak zvyšuje až na 10 let.

Druhý případ, v němž podle vyšetřovatelů šlo o znásilnění, se odehrál také v roce 2016 ve Feriho pražském bytě.

Kriminalisté tvrdí, že se mladá žena neubránila jeho útokům, ačkoli dávala jasně najevo, že sex nechce. Třetí případ, pokus o znásilnění, je zasazen do Sněmovny, kde Feri v roce 2018 – už jako poslanec – údajně osahával a líbal stážistku, která se přišla ucházet o místo.

Policisté nezveřejnili, jak budou konkrétně dál v kauze pokračovat a s jakými důkazy chtějí pracovat. Ani kdy chtějí vyšetřování uzavřít.

„Po skončení vyšetřování bude státní zástupkyně v rámci přípravného řízení rozhodovat o tom, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jiným způsobem,“ řekl Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Reklama

Doporučované