Hlavní obsah

Insolvenční správce zpronevěřil 67 milionů. Vydírali mě Balkánci, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Insolvenční správce Václav Svoboda může za zpronevěru dostat až 10 let vězení.

Reklama

Prodával milionové majetky dlužníků, avšak věřitelům peníze neposílal. Policie obvinila jedenasedmdesátiletého insolvenčního správce ze zpronevěry. Podle zjištění Seznam Zpráv už před dvěma lety přiznal, že peníze nemá.

Článek

V říjnu roku 2021 došla soudci v Českých Budějovicích trpělivost: Václavu Svobodovi, místnímu insolvenčnímu správci, vyměřil pětitisícovou pokutu.

Co tomu předcházelo? Svoboda jako soudem určený správce prodal majetek jednoho z dlužníků. Peníze ale ani po opakovaných urgencích neposlal věřitelům.

Za dva měsíce po pokutě už na správce Svobodu mířilo z vedení soudu trestní oznámení: ukázalo se totiž, že nejde o jediný případ. A že existuje vážné podezření na rozsáhlou zpronevěru.

Seznam Zprávy zrekonstruovaly příběh, který jihočeská policie otevřela v polovině letošního března několikařádkovou zprávou pro novináře. Oznámila v ní, že obvinila nejmenovaného insolvenčního správce ze zpronevěry závratných 67 milionů.

Pátrání ukázalo, že jde právě o jednasedmdesátiletého správce Svobodu. A ze soudních dokumentů k jeho jednotlivým insolvenčním případům také redakce zjistila, že se ke zpronevěře přiznal. S tím, že prý musel peníze odevzdávat neznámým vyděračům.

„Správce jejich tlaku podlehl a odeslal těmto osobám (osobám z Balkánu) z účtu majetkové podstaty dlužníka veškeré prostředky, které se na něm nacházely,“ stojí v protokolem zaznamenané Svobodově výpovědi Městského soudu v Praze. Ten si správce v lednu 2022 pozval kvůli vysvětlení, proč v jednom z mnoha případů zadržuje věřitelům peníze.

Zůstatek 4,17 koruny

Ačkoli policie ve stručném oznámení pro média přímo nezmínila, že podezřelým ze zpronevěry je insolvenční správce Václav Svoboda, jméno obviněného správce potvrdil Seznam Zprávám důvěryhodný zdroj ze státní správy. Svobodovo jméno a jeho přiznání je také uvedeno právě v už zmíněných dokumentech insolvenčních soudů uložených ve veřejné databázi.

A z veřejně dostupného rejstříku insolvenčních správců pak plyne, že Ministerstvo spravedlnosti Svobodu předloni, nedlouho po trestním oznámení, vyškrtlo kvůli hrubému porušení povinností.

Václav Svoboda předtím pracoval jako insolvenční správce zhruba 12 let a stížnosti se na něj začaly množit kolem roku 2021.

Soudní dokumenty zveřejněné v internetovém insolvenčním rejstříku ukazují mimo jiné na případy, kdy jako insolvenční správce lživě tvrdil, že celý výtěžek z prodeje dlužníkova majetku věřitelům poslal. Jenže soudce spočítal, že místo 270 tisíc dostal jeden z věřitelů jenom 56 tisíc.

V jiné kauze Václav Svoboda opět prodal dlužníkův majetek, čtyři miliony měl získat finanční úřad. Ale správce neposlal státu nic.

Soudy také zjistily, že v dalších dvou insolvenčních případech měl mít správce v bance výtěžek asi ve výši 2,2 milionu. Na jednom kontu však činil zůstatek jen 4,17 koruny, na druhém 8,19 koruny.

Když jeden ze soudců naléhal, ať Svoboda okamžitě doloží, kde peníze jsou a kdy je obdrží věřitelé, správce poslal omluvenku, že je nemocný. Krátce poté už na něj od českobudějovického krajského soudu zamířilo trestní oznámení.

Sazba až deset let

Reportéři Seznam Zpráv se snažili se Svobodou spojit, ale bezvýsledně. Nezastihli ho ani v jeho bytě v prvním patře panelového domu v  Českých Budějovicích, Svoboda opakovaně nezvedal mobil, nereagoval ani na zprávy s žádostí o vyjádření.

Podle podezření policie jako insolvenční správce zpronevěřoval peníze mnoho let, celkem kriminalisté evidují přibližně 90 případů vedených u soudů v Českých Budějovicích, v Brně a v Praze, kdy si peníze určené věřitelům posílal na své účty.

„Následně pak také zpronevěřené finanční prostředky vyzvedával a pravděpodobně používal pro svoji potřebu. To vše přesto, že jeho hlavním úkolem bylo finanční prostředky pro věřitele zachraňovat a shromažďovat,“ popsal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Českobudějovický případ připomíná kauzu advokátky Hany Sukové, která podle obvinění vzneseného v roce 2022 zpronevěřila klientům dokonce 150 milionů. Byly to peníze, jež si u ní lidé uložili do takzvané úschovy při obchodech s nemovitostmi - do doby, než katastr přepíše byt či pozemek na nového vlastníka.

Ani pětasedmdesátiletá Suková po zatčení nepřiznala, co se s penězi přesně stalo. Pouze při výslechu mluvila o tom, že jejich pomocí splácela neupřesněné půjčky. Odmítla sdělit, od koho si půjčovala, protože se prý těchto lidí bojí.

Reklama

Doporučované