Hlavní obsah

Premiérův rádce potvrdil, že má účet ve Švýcarsku. Úřadům je to známo, říká

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ivan Netuka, poradce premiéra a respektovaný kardiochirurg.

Reklama

aktualizováno •

Rozhovor s poradcem premiéra Ivanem Netukou, jak posílal z Podnikatelské družstevní záložny desítky milionů do zahraničí. „Nemám problém realizovat finanční transakce v objemech, na které se ptáte.“ odpověděl na jeden z dotazů.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

V kauze kolem problematické Podnikatelské družstevní záložny se objevuje další jméno z bezprostřední blízkosti premiéra Petra Fialy.

Jeho poradce, kardiochirurg a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie v IKEM Ivan Netuka nejprve několik týdnů na téma svého členství v PDZ neodpovídal vůbec, poté na opakované žádosti reagoval jeho advokát Marek Nespala - s tím, že pokládané dotazy jsou součástí kampaně proti jeho klientovi.

O několik dní později však Ivan Netuka svolil ke korespondenčnímu rozhovoru.

V odpovědích na otázky, jak se stal členem PDZ a jaké transakce zde uskutečňoval, fakticky potvrdil vše, nač se ho Seznam Zprávy ptaly.

Rozhovor publikujeme v nezkrácené verzi.

Kdo vás přivedl do Podnikatelské družstevní záložny? Z jakého důvodu jste si vybral ke svým finančním operacím právě tuto kampeličku?

Klientem PDZ jsem byl od března 2020. Důvod je jednoduchý. V rozmezí několika málo dní jsem si otevřel účty ve dvou menších finančních ústavech (což jsem doložil), neboť se v té době v souvislosti s nástupem covidové pandemie šířila fáma, že některé velké banky budou mít problémy. Využil jsem tehdy kontaktu jednoho svého pacienta, jenž je příbuzným zaměstnankyně PDZ. Nejde o nijak mediálně známou či veřejně činnou osobu.

Věděl jste, že ve stejné záložně byl členem i premiér? Mluvil jste s ním tehdy nebo v poslední době o PDZ? Vysvětlil jste mu své finanční operace?

S premiérem jsem tuto věc dosud neřešil, zcela logicky k tomu nebyl nikdy žádný důvod. O tom, že do roku 2020 byl klientem PDZ, jsem se dozvěděl až zpětně z médií. Jsem externím poradcem pro zdravotnictví a nevidím důvod řešit v rámci této aktivity svoje soukromé finance, a tím méně finance pana premiéra. Je to jen sugestivní narativ dotyčných manipulátorů.

Případ Netuka

V kauze kolem problematické Podnikatelské družstevní záložny se objevuje další jméno z bezprostřední blízkosti premiéra Petra Fialy (ODS). Jak ukazuje pátrání Seznam Zpráv, členem záložny byl další z Fialových poradců.

Vyslýchal vás kvůli vašemu působení v PDZ některý orgán státní moci? Pokud ano, kdy a který?

Nikdo mne nikdy v této věci aktivně nevyslýchal. Jsem přesvědčen, že pro to není ani objektivní důvod. Ale nemám žádný problém své transakce vysvětlit příslušným orgánům, když o to bude zájem. Svědectví na policii jsem navíc přinesl sám, už v loňském roce v souvislosti s vydíráním v IKEM. Mimo jiné jsem nahlásil, že mi byla vykradena soukromá e-mailová schránka a část mých osobních dat se dostala do veřejného prostoru, včetně informací o mých finančních transakcích. Následně byla tato ukradená data doručena na patřičná místa a nyní je formou řízených úniků vytvářen dojem něčeho nekalého. Naplňuje se tak bohužel scénář, kterým mi bylo dlouhodobě vyhrožováno. Veřejný lynč a kriminalizace.

Kolik peněz - kdy a jak - jste do PDZ uložil? Jaký je původ vámi uložených peněz v PDZ? Vkládal jste nebo vybíral peníze z PDZ v hotovosti? Pokud ano, kdy a proč?

Nikdy jsem v PDZ nerealizoval žádné hotovostní transakce. Prostředky, jež jsem prostřednictvím PDZ spravoval, jsou pouze výsledkem mých aktivit. Nechci, aby to vyznělo nepatřičně, ale mám dlouhodobě nadstandardní příjmy. Vedle vědecké práce a práce lékaře v IKEM čelím vysoké poptávce ze zahraničí. Aktuálně odpovídám na tyto otázky ze Saúdské Arábie, kde jsem na několikatýdenním pracovním pobytu, kdy prakticky každý den vedu náročné operace, včetně transplantací srdce. Kdyby si někdo dal tu práci, z veřejných zdrojů by jednoduše zjistil, že jsem například před několika lety prodal dlouhodobě držené nemovitosti za celkem 26 milionů korun. Faktem je, že moje zdaněné příjmy dosahují kumulativně řádu vyšších desítek milionů korun. Se vší úctou, nemám problém realizovat finanční transakce v objemech, na které se mne ptáte.

Jaký je váš vztah s Kamilem Bahbouhem?

Pana Bahbouha znám zhruba 25 let. I když klientem PDZ jsem se paradoxně stal bez jeho asistence. Je mezinárodně uznávaným znalcem umění a já s ním příležitostně konzultuji některé své investice v této oblasti. Zajímá mne primárně druhá polovina 20. století.

Znáte se se Zbyňkem Malým, ochrankou a spolupracovníkem Kamila Bahbouha? A pokud ano, jaký je váš vztah? Probíhaly mezi vámi nějaké finanční operace?

Nejsem si vědom, že bych s ním měl cokoliv do činění.

Vysvětlete prosím vaše transakce uvnitř kampeličky. Jaké finanční operace byly mezi vámi a Milošem Růžičkou? Je pravdou, že jste nabyl investiční certifikát na bázi směnky, který původně vlastnil on? Co byl důvod a výše této transakce? Poskytoval jste na tuto transakci peníze v hotovosti?

Jednalo se výhradně o nákup či prodej zmiňovaných investičních certifikátů krytých zajištěnou směnkou, s Růžičkou tam byla transakce určitě.

Vysvětlete finanční operace mezi vámi a Kamilem Bahbouhem a Štěpánkou Bahbouhovou, či společnostmi, které reprezentují.

Panem Bahbouhem jsem si na 99 % jistý, že tam nikdy nefiguroval jako protistrana transakce, ale já to nemám z Rijádu jak ověřit. A on se mi dnes neozval.

Z jakého důvodu procházely peníze mezi vámi a firmou Somecs institute? Stejná firma čelí podezření, že v ní skončily peníze určené na nákup munice na Ukrajinu. Podílel jste se nějak na tomto obchodu? Vysvětlete prosím svůj vztah ke společnosti Somecs institute.

Se Somecsem to bylo také jen ve smyslu nákup/odkup certifikátu. Všechny tyto transakce mají společného jmenovatele, a to je pasivní zhodnocení mých legálně nabytých a řádně zdaněných prostředků na bázi investičních certifikátů, které se používají jako alternativní platidlo nejenom mezi členy družstevní záložny. Nejde tedy o aktivní transakce mezi mnou a těmito subjekty, které bych si sám domlouval. Škoda, že vám váš zdroj poskytl jen prostý výčet pečlivě vybraných převodů. Kdybyste měl totiž k dispozici celý detail, asi by se už nebylo na co ptát. Ale to zjevně nebylo cílem tohoto řízeného úniku. A asi nemusím nijak zdůrazňovat, že moje spojování s prostředky na zbraně pro Ukrajinu je naprosto absurdní. Stejně jako opakované dotazy na hotovostní transakce, jež jsem nikdy nerealizoval na vstupu ani výstupu.

Podílel jste se na transakci z PDZ do Švýcarska v červnu 2021 ve dvou tranších celkem cca 9 900 000 korun a v červnu 2022 opět ve dvou tranších celkem cca devět milionů korun? Jaký byl důvod těchto transakcí? Komu patřil účet ve Švýcarsku? Vlastníte ve Švýcarsku nějakou společnost?

Řadu let mám investiční účet ve Švýcarsku, na své plné jméno. Jeho existence je známa českým úřadům a všechny transakce na tomto účtu jsou bezhotovostní, a to výhradně z České republiky. Nijak to neskrývám, není k tomu důvod, je to plně legální. Tento účet mi slouží primárně ke zhodnocování mých prostředků na zahraničních burzách, zejména v zámoří. I tam se mi v posledních letech poměrně daří. Účet a investice mi obhospodařuje můj správce portfolia, který je pod dohledem ČNB.

Nevlastním a ani jsem nevlastnil ve Švýcarsku žádnou společnost. Veřejně to opakuji už několik měsíců od doby, kdy se na veřejnosti z údajně neznámého zdroje objevila nepříliš povedená falza listin, jež například tvrdí, že jsem spolu s profesorem Pirkem vlastnil společnost Kardioport.

Bohužel právě podklady k převodům mezi mými dvěma účty, na něž se mne ptáte, mi byly hacknuty z mé mailové schránky a následně s patřičným negativním komentářem šířeny dál.

Víte o tom, že vaše operace v PDZ prověřoval či prověřuje FAÚ či BIS?

Dočetl jsem se o tom pouze v dotazech pana Kmenty, který údajně takovými informacemi disponuje. Nevím, jestli je to pravda. Zdroje jsou prý anonymní. Ale pokud má někdo zájem cokoliv prověřit, nemám s tím žádný problém. Čelím už druhý rok naprosto nechutné osobní kampani a musel jsem si zvyknout na ledacos.

Porušil jste při některé ze svých transakcí zákon proti praní špinavých peněz?

Ne. Nejsem ani z ničeho obviněn, ani se mnou není vedeno žádné správní řízení. Mám jen tu smutnou zkušenost, že v několika případech souvisejících s mojí prací v IKEM vystupuji jako poškozený.

Reklama

Doporučované