Hlavní obsah

Lékař tajně pořídil nahrávku. Tak se vyhrožovalo v IKEM

Foto: Seznam Zprávy

Michal Stiborek (vlevo) přišel o funkci ředitele po sérii článků Seznam Zpráv o jeho soukromém byznysu s půjčkami. Náměstek Jiří Malý v IKEM zůstává i po obvinění.

Reklama

Dokument z vyšetřování v IKEM přinesl klíčové důkazy o vydírání - nahrávku pořízenou tajně jedním z lékařů. Kardiochirurgovi Pirkovi podle vyšetřovatelů obvinění zase hrozili, že zveřejní materiály, které ho společensky zničí.

Článek

Detektivové drží v rukou důležitý důkaz, na jehož základě tvrdí: Dva nejvyšší manažeři prestižního Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) vydírali špičkové lékaře.

Mezi nimi i senátora a respektovaného kardiochirurga Jana Pirka.

Kvůli vydírání vyšetřovatelé minulý pátek obvinili bývalého ředitele IKEM Michala Stiborka a jeho zástupce Jiřího Malého. Trestně stíhán je také vedoucí pracovník oddělení IT v IKEM, ale jeho vyšetřovatelé podezírají z jiného činu.

Jedním z klíčových důkazů je podle zjištění Seznam Zpráv nahrávka z března roku 2021, kterou si na vyhrocené schůzce skrytě pořídil na mobilní telefon Ivan Netuka, šéf kardiochirurgické kliniky - dlouhodobý kritik vedení nemocnice.

Ředitel Stiborek na tomto záznamu nejprve vyčetl lékaři Netukovi, že jde proti němu. A pak zazněla věta, kterou si policisté poznamenali.

„Ing. Stiborek zároveň dodal, že za ním stojí lidé, kteří pracují i fyzicky, čímž v poškozeném vyvolal obavu, že v případě neuposlechnutí by mohlo být proti jeho osobě v budoucnu použito násilí,“ je napsané v usnesení o zahájení trestního stíhání, jež měly Seznam Zprávy možnost pročíst.

Když doktor Netuka nechápal, co tím jeho ředitel myslí, Stiborek zopakoval: „Rozumíte tomu dobře, fyzicky,“ řekl podle policejního dokumentu.

Náměstek Jiří Malý pak podle policie na toto setkání přinesl zelené desky, v nichž měly být neupřesněné kompromitující materiály na Netuku.„Zároveň profesor Malý nabízí, že jsou schopni vzít zpátečku a domluvit se,“ ocitovali kriminalisté z nahrávky.

Ředitel Stiborek rezignoval v srpnu po sérii textů Seznam Zpráv o jeho soukromém byznysu s půjčkami. Spoluobviněný Náměstek Malý v nemocnici dál pracuje. Třetím obviněným je šéf nemocničního IT Petr Raška, který podle obvinění nelegálně stáhl zprávy z Pirkova mobilu.

Stiborkovi i Malému hrozí v krajním případě až čtyři roky vězení.

„Zničí vás to, profesore“

Jak ukazuje usnesení o zahájení trestního stíhání, nahrávka ze schůzky není pro vyšetřovatele z Generální inspekce bezpečnostních sborů zdaleka jediným důkazem proti Stiborkovi a Malému.

Pracují také se svědectvími, která poskytli Ivan Netuka a Jan Pirk. Pětasedmdesátiletý kardiochirurg a senátor už v srpnu pro Seznam Zprávy naznačil, že se stal obětí mafiánského chování. Nyní je jasné, co tím myslel.

Vyšetřovatelům totiž Jan Pirk popsal, že letos 11. dubna měl u ředitele Stiborka v kanceláři v pátém patře IKEM jednání kvůli pomoci ukrajinskému zdravotnictví. Po schůzce mu Stiborek podle dokumentu z vyšetřování na mobilu ukázal jakýsi předtištěný formulář se jménem zahraniční firmy. Pirk tam byl uveden jako faktický příjemce výnosů této firmy.

Jak zjistily Seznam Zprávy, dokumenty - podle vyšetřovatelů zfalšované - měly Pirka spojit s podezřelou společností Kardio Port, která v roce 2011 vyhrála neprůhlednou zakázku na miliardovou dodávku zdravotnického materiálu do IKEM.

Jan Pirk řekl policistům, že Stiborka upozornil, že dokument nezná - a navíc na něm není podpis. Hned druhý den pak ředitel přišel opět za Pirkem a ukázal mu nový dokument. Tentokrát už údajně podepsaný Pirkovou rukou.

„Což zároveň Ing. Stiborek okomentoval slovy, že pokud svého jednání profesor Pirk okamžitě nezanechá, tak do 14 dnů ukáže profesor Malý vše médiím, a že sice profesora Pirka nezavřou, neboť je to ,promlčený’, ale že jej společensky zničí,“ přepsali policisté Pirkovu výpověď k případu.

Právě dokumenty, o nichž Jan Pirk mluvil, objevili vyšetřovatelé koncem srpna při domovních prohlídkách.

V bytě náměstka Malého našli modré desky nadepsané Kardio Port 2008-2009. A v nich kopie formulářů v angličtině. Jako příjemci z výtěžků firmy Kardio Portu jsou na nich uvedeni Pirk s Netukou. Mimochodem v roce 2008 tato společnost ještě ani neexistovala.

Jan Pirk řekl vyšetřovatelům, že se setkal i s náměstkem Malým (jehož mimochodem svého času chtěl udělat svým lékařským nástupcem). Jak Pirk uvedl, náměstek Malý mu řekl, že na něj má složku.

„Bude to zlé“

Kardiochirurg Netuka vylíčil policistům ještě další dva případy, které si vyložil jako vydírání. Uvedl, že loni v říjnu ho přímo na operačním sále oslovil náměstek Malý a sdělil mu, že není problém vytvořit proti němu trestní stíhání a fingovat dokumenty nebo fotografie.

„S tím, že než se celá věc vysvětlí, bude společensky mrtvý a vedení nemocnice jej odvolá pro ztrátu důvěry,“ poznamenali policisté v usnesení o zahájení trestního stíhání.

V prosinci se podle Netukovy výpovědi něco podobného opakovalo v kavárně Nové scény Národního divadla: Ředitel Stiborek tam podle Netuky prohlásil, že si lékař nedal říct, a teď se „po něm projdou jejich lidi“.

Detektivové vyslechli i svědkyni z oboru PR, která do protokolu potvrdila, že jí náměstek Malý ukazoval začátkem srpna materiály, které prý mohou očernit profesora Netuku, a že „to bude zlé“. Dokumenty se týkaly mimo jiné nespecifikovaných úmrtí pacientů.

Malý také podle dokumentu u této ženy sondoval, jestli nedokáže zastavit chystané články Seznam Zpráv o podnikání ředitele Stiborka, který půjčkami – lidem, kteří nespláceli a přišli v exekucích o bydlení – vydělal 50 milionů.

Malý: Je v tom politika

Bývalý ředitel Stiborek v pondělí na žádost o vyjádření k trestnímu stíhání nereagoval - když uslyšel, že mu volá reportér Seznam Zpráv, ihned zavěsil.

Jiří Malý na dotazy redakce navzdory žádostem nereagoval. Předtím při výslechu před vyšetřovateli pouze řekl, že nikoho nevydíral. Doplnil, že Ivan Netuka, jinak také poradce premiéra Petra Fialy (ODS), se chtěl jeho a ředitele Stiborka zbavit.

„Dlouhodobá politická expanze profesora Netuky znemožňovala jakékoli racionální řízení nemocnice, neboť kdykoli vznikl problém týkající se provozu, který měl na starosti Netuka, a těch problémů byla celá řada, tak se to vždy přetočilo, že to není provozní problém, ale šikana jeho osoby,“ řekl policistům Malý.

Reklama

Doporučované