Hlavní obsah

V kauze IKEM padla obvinění z vydírání. Pirkovi se nabourali i do mobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jedním z obviněných je dnes už bývalý ředitel IKEM Michal Stiborek. U něj a jeho náměstka Jiřího Malého udělali vyšetřovatelé koncem srpna domovní prohlídky. Hledali důkazy o vydírání a také o úvěrovém byznysu.

Reklama

aktualizováno •

Trestně stíháni jsou bývalý ředitel IKEM Michal Stiborek, jeho zástupce Jiří Malý a s nimi také šéf oddělení IT v IKEM Petr Raška. První dva z vydírání, třetí z toho, že se neoprávněně vlamoval do soukromí lékařů.

Článek

Po měsíci a půl od prohlídek v kancelářích, bytech a domech podezřelých obvinili vyšetřovatelé tři bývalé či současné vedoucí manažery Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Podle informací Seznam Zpráv potvrzených z více důvěryhodných zdrojů trestně stíhají dnes už bývalého ředitele této špičkové nemocnice Michala Stiborka nebo náměstka IKEM Jiřího Malého. A třetím stíhaným je vedoucí oddělení IT Petr Raška.

Zatímco Stiborek rezignoval potom, co Seznam zprávy v srpnu odhalily jeho byznys s úvěry, zbylí dva muži v nejprestižnější nemocnici v Česku své funkce stále vykonávají.

Obvinění se podle zjištění redakce týká nátlaku na tři respektované lékařské osobnosti v IKEM, které se ohrazovaly proti stylu, jakým někdejší šéf Michal Stiborek nemocnici řídil.

V pondělí záležitost v obecné rovině potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „Můžu potvrdit, že jsme v této věci zahájili trestní stíhání proti třem osobám,“ uvedla. Trojici hrozí v případě odsouzení až čtyři roky vězení.

Muži jsou obviněni z vydírání, ale i z neoprávněného přístupu k počítačovému systému či z  porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí. Zdroje uvedly, že obvinění padla na konci minulého týdne.

Nová ředitelka IKEM Helena Rögnerová, kterou ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pověřil vedením zařízení v září, uvedla, že se o stíhání trojice dozvěděla od Seznam Zpráv.

„Já o tom nic nevím. Musím se s tím seznámit. Nechci vám ani zapírat. Musím si to přečíst, musím zjistit, jak to vypadá, co to znamená. Řekl jste mi to vy. Při nejbližší příležitost se s tím seznámím a nějak se k tomu budu muset postavit,“ sdělila Seznam Zprávám Rögnerová, která jinak působí jako vrchní ředitelka sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění na ministerstvu zdravotnictví.

Exředitel Stiborek se k obvinění nevyjádřil. Jakmile zjistil, že mu volá reportér Seznam Zpráv, okamžitě položil telefon. Náměstek Malý dosud na volání ani sms nereagoval.

Petr Raška odkázal na svého advokáta, který reakci přislíbil v následujících hodinách. Raška není na rozdíl od zbylých dvou mužů obviněn z vydírání, ale z toho, že se neoprávněně vlamoval do soukromí lékařů, na které Stiborek s Malým tlačili.

Vytáhli podvrhy

Jedním z cílů nátlaku byl například kardiochirurg Jan Pirk. „Byl jsem vystaven hrubému nátlaku, kdy mi byly ukázány listiny, které jsem v životě neviděl a které jsem měl údajně podepsat,“ potvrdil – bez podrobností – letos v srpnu pro Seznam Zprávy.

Podle ověřených informací Seznam Zpráv se jednalo o listiny v angličtině, které měly dokazovat, že Pirk stojí za firmou Kardio Port. To je společnost, jejíž angažmá v IKEM způsobilo v roce 2011 obrovský skandál: nemocnice jí tehdy svěřila mimořádně podezřelou zakázku v hodnotě 1,8 miliardy.

Pětasedmdesátiletý profesor měl být podle dokumentů koncovým vlastníkem Kardio Portu. A člověkem, jemuž plynou zisky společnosti.

Podle vyšetřovatelů se však jednalo o podvrhy.

„Zažil jsem situaci, která by spíš odpovídala chování mafie či organizovaného zločinu než managementu zdravotnického zařízení,“ řekl Pirk v srpnu poté, co vyšetřovatelé udělali u ředitele Stiborka a náměstka Malého domovní prohlídky.

Potvrdil také, že listinami mu vyhrožoval přímo Stiborek. Důvodem podle Pirka bylo, aby respektovaný kardiochirurg IKEM přestal ředitele a náměstka Malého kritizovat.

Kauza IKEM a Kardio Port

Kardio Port byla firma s utajenými vlastníky nikdy nepodnikající ve zdravotnictví, která v roce 2011 zničehonic zvítězila v tendru IKEM na dodávku zdravotnického materiálu v hodnotě 1,8 miliardy.

Navíc se soutěže zúčastnila jako jediný zájemce – podezřele nastavené podmínky zakázky totiž nedokázaly splnit ani velké mezinárodní zdravotnické společnosti. A smlouva, kterou s Kardio Portem IKEM uzavřel, byla fakticky nevypověditelná.

V orgánech Kardio Portu seděli spolupracovníci známého podnikatele Romana Janouška. Sídlo měla firma v kancelářském domě nedaleko hlavního náměstí v Kladně. Faktury ale chodily do IKEM z pražské Galerie Myšák, odkud Janoušek úřadoval.

Zakázku prověřovali i policisté, na nic trestného ale nepřišli.

Za firmou Kardio Port pravděpodobně stál podnikatel Roman Janoušek.

Tři případy nátlaku

Tohle se odehrálo v době, kdy vrcholily neshody mezi vedením IKEM na jedné straně a třemi významnými lékaři elitní nemocnice. Vedle Jana Pirka to byli šéf kardiochirurgů Ivan Netuka a šéf transplantačního centra Jiří Froněk.

Také dva jmenovaní lékaři se vedle Jana Pirka stali podle policejního podezření oběťmi vydírání. Podle informací Seznam Zpráv se jednalo o slovní výhrůžky.

V případě Ivana Netuky se nátlak podle verze vyšetřovatelů týkal údajně nevýhodného nákupu zdravotnického vybavení v době covidové pandemie v roce 2021. Na lékaře Froňka pak zase mělo vedení nemocnice vytvářet nátlak, ať opustí nemocnici a odejde pracovat do zahraničí.

Jan Pirk, Jiří Froněk a Ivan Netuka se ohrazovali proti direktivnímu stylu, jímž Stiborek podle nich nemocnici s pětimiliardovým rozpočtem řídil. A vystupovali proti němu i během letošního roku, kdy Ministerstvo zdravotnictví vypsalo konkurz na ředitele IKEM. Stiborek se přihlásil, v květnu drtivě porazil ostatní kandidáty a obhájil svůj post.

Foto: IKEM

Náměstek Jiří Malý je jedním ze tří obviněných.

Proč GIBS?

Kauzu v IKEM vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, která stíhá trestné činy policistů a dalších uniformovaných složek.

V případě IKEM měli totiž příslušníci GIBS podezření, že je do vyhrožování zapletený i někdo z policistů. Stiborek s Malým se totiž podle některých svědectrví při výhrůžkách oháněli kontakty na policisty, kteří dokážou neposlušným doktorům na zakázku znepříjemnit život.

Žádného policistu však GIBS nestíhá. Zřejmě tedy nesesbírala důkazy, že šlo o víc než jen o plané výhrůžky.

Šéf nemocničního IT Raška je mezi obviněnými proto, že se podle detektivů údajně naboural do služebního telefonu lékaře Pirka. Ředitel Stiborek a náměstek Malý tak získali Pirkovu interní konverzaci s kolegy.

Lidé si půjčili a přišli o byty

Reportéři Seznam Zprávy vypátrali a podrobně zmapovali také to, jak bývalý ředitel IKEM Stiborek roky půjčoval peníze za vysoké úroky, v jednom z případů dokonce soud pravomocně rozhodl, že šlo o částky v rozporu s dobrými mravy.

Některým klientům, kteří nedokázali splácet, pak exekutor vydražil byty. Jednání s klienty Stiborkovi zajišťovali lidé odsouzení za trestné činy. Během několika let díky tomu Stiborkova firma vydělala 50 milionů.

Po zveřejnění informací Stiborek zprvu několik dní popíral, že dělal něco neeticikého, nebo dokonce za hranou zákona. Pak ohlásil rezignaci.

Zůstává nejasné, odkud vzal Stiborek desítky milionů, které vložil do rozjezdu svého úvěrového byznysu. Stiborek říká, že šlo o rodinné úspory a půjčky o přátel.

Také na Stiborkovo podnikání se zaměřil policejní zásah z konce srpna: detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu sbírali u Stiborka a jeho spolupracovníků důkazy, jestli Stiborkův kapitál nepocházel z úplatků nebo jestli přes půjčky nepral špinavé peníze.

Reklama

Doporučované