Hlavní obsah

Soudní dokument ukazuje na nová podezření kolem exšéfa IKEM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Michal Stiborek ve funkci skončil kvůli zjištěním Seznam Zpráv. Teď ho prověřuje policie. Obviněn ale dosud není.

Reklama

Detektivové řeší kromě vydírání a úvěrového byznysu bývalého ředitele IKEM Michala Stiborka také podezření na zadávání nemocničních zakázek a praní úplatků za zakázky. Vyplývá to ze soudních dokumentů, které získaly Seznam Zprávy.

Článek

Ještě před necelými třemi týdny se Michal Stiborek mohl pyšnit prestižní funkcí ředitele IKEM, v níž byl zodpovědný za zhruba pětimiliardový roční rozpočet. Jako nejvhodnějšího kandidáta ho v květnu na další roky potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dnes je už Stiborek bez práce. A v evropsky významném transplantačním a výzkumném centru v úterý udělaly razii desítky policistů hned ze dvou speciálních útvarů do čtyř do rána. Ve středu se vrátili. Samotnému Stiborkovi zabavili elektroniku a z jeho vily v Českém ráji vynášeli pytle dokumentů.

Předtím Seznam Zpráv rozkryly, že Stiborek krom ředitelování ve státní nemocnici ještě provozoval úvěrový byznys s horentními úroky. A to za pomoci dvou dnes odsouzených mužů.

Jak plyne ze soudních dokumentů, které nyní získali reportéři, Národní centrála proti organizovanému zločinu Stiborka podezřívá ze závažné trestné činnosti, která souvisí s tímto úvěrovým byznysem. Vyšetřovatelé navíc prověřují verzi, že půjčky sloužily i k vyprání úplatků za nemocniční zakázky.

Stiborek – ani nikdo jiný – ale dosud obviněn není. Na dotazy Seznam Zpráv exředitel IKEM do vydání textu nereagoval, přestože byl o vyjádření požádán opakovaně. Bez odezvy zůstaly telefonáty, SMS i e-mail s dotazy. Reportéři v úterý byli i před Stiborkovým domem, kde jakýkoliv komentář odmítla i partnerka bývalého ředitele.

Až osm let vězení

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nejdříve Stiborkovo úvěrové podnikání bagatelizoval s tím, že už ho ředitel ukončil a má bezpečnostní prověrku. V úterní reakci na policejní zásah pak řekl, že „ty morálně odsouzeníhodné kauzy bývalého ředitele se netýkaly toho, co dělal v rámci IKEM, ale toho, co dělal mimo IKEM“.

Lidem Stiborek půjčoval, aniž k tomu měl potřebnou licenci České národní banky, která má za cíl bránit lichvě. A ač se i po své rezignaci bránil, že žádné zákony neporušil, a chtěl se kvůli zjištěním reportérů soudit, policisté to kvalifikují jako možné nedovolené podnikání. A to s prospěchem velkého rozsahu. Stiborkova firma Glenias House totiž na úvěrech vydělala na 50 milionů korun. Stiborkovi by tak v případě odsouzení hrozilo až osm let vězení.

„Této trestné činnosti se měl dopouštět především Michal Stiborek, jako jednatel společnosti Glenias, společně s Pavlem Raabem a Jaroslavem Holanem, jednatelem společnosti Califica,“ shrnují policisté v dokumentu získaném Seznam Zprávami.

Jako další podezřelé tak označili i Stiborkovy partnery z úvěrového byznysu, na které dříve Seznam Zprávy upozornily.

Jaroslav Holan dnes kvůli jiné kauze už sedí ve vězení – za vytunelování dopravní firmy, které měl zajišťovat účetnictví. Pavel Raab je vymahač odsouzený v minulosti za násilí. I u něj doma se v úterý odehrávala domovní prohlídka.

„Pavel Raab byl vyhodnocen jako blízký spolupracovník Michala Stiborka, na jeho pokyn a s jeho vědomím zařizoval pro společnost Glenias sjednávání zápůjček s fyzickými či právnickými osobami, přičemž v jednotlivých případech zařizoval i postoupení pohledávek z těchto zápůjčkových vztahů na spřízněnou fyzickou osobu,“ popsali detektivové roli Raaba.

Vztah mezi Raabem a Stiborkem pak dokládá i to, že tohoto muže si Stiborek s sebou vzal do ředitelské kanceláře v IKEM, když vedl rozhovor s reportéry, na němž se pokoušel svůj úvěrový byznys částečně zapírat, ale pod tíhou důkazů ho nakonec přiznal.

Raabův advokát reportérům řekl, že se jeho klient k případu nebude vyjadřovat.

Video z policejní domovní prohlídky v domě Michala Stiborka. Zachycuje dění, když prohlídka po zhruba 12 hodinách skončila, a policisté nakládají získaný důkazní materiál do vozů.Video: Seznam Zprávy

Možné praní peněz, píší detektivové

Tím ale záběr policie zdaleka nekončí. Bývalý ředitel IKEM je nyní podle dokumentů v centru prověřování celkem šesti možných trestných činů. V souvislosti se svým půjčkovým byznysem je ještě podezřelý z krácení daní.

Národní centrála proti organizovanému zločinu, která případ vede, ale zjišťuje i to, zda Stiborek nemanipuloval zakázky v obří nemocnici, kterou řídil od roku 2018 a předtím tam osm let dělal ekonomického náměstka. Dle soudních listin v souvislosti s IKEM vedou detektivové prověřování také možných zločinů přijetí úplatku a podplácení.

Policisté přitom při domovních prohlídkách hledali i možné úplatky neboli v policejní řeči „neoprávněná finanční či jiná plnění přijatá Michalem Stiborkem v souvislosti s jeho činností ředitele IKEM“.

Více než 50 milionů korun, které si podle majetkových přiznání ve státní službě vydělat nemohl, Stiborek investoval jako kapitál právě do úvěrového byznysu. Reportérům tvrdil, že mu blíže neupřesněnou část z těchto peněz půjčil Raab.

„Je dáno důvodné podezření, ze Pavel Raab napomáhal Michalu Stiborkovi legalizovat hotovost pocházející z jeho trestné činnosti,“ popisují v dokumentech detektivové.

Ti se nyní zaměřují i na to, zda se skutečně všechny půjčky odehrály tak, jak Stiborek tvrdil, nebo zda to byl způsob, jak vyprat právě úplatky ze zakázek.

To, že některé půjčky byly jen fiktivní, uvedl už dříve v písemných odpovědích z vězení pro Seznam Zprávy Stiborkův druhý někdejší společník Jaroslav Holan.

Foto: Seznam Zprávy

Jaroslav Holan v dopise z vězení v reakci na dotazy Seznam Zpráv uvedl, že část půjček byla jen naoko.

Ten pro Stiborka pracoval jako prostředník. Do jeho firmy Califica Stiborek poslal více než 50 milionů korun a Holan je následně půjčoval konkrétním lidem. Ti mu pak splátky vraceli v hotovosti, on je vkládal na účet a posílal zpět Stiborkovi.

Později tvrdil, že účetnictví, v němž operace evidoval, se ztratilo.

Prověřování vydírání

Ze zjištění Seznam Zpráv ale plyne, že policejní prověřování má krom úvěrového byznysu Stiborka a nemocničních zakázek ještě třetí směr.

Detektivové totiž zjišťují také to, zda se ředitel nedopustil i vydírání elitních lékařů IKEM, včetně kardiochirurga Jana Pirka (TOP 09). Ten už nátlak ze strany ředitele v minulosti ohlásil policii.

A i Seznam Zprávám nyní řekl, že se ho Michal Stiborek jako ředitel IKEM pokusil kompromitovat falešnými dokumenty. „Hodně mě to psychicky zasáhlo,“ prohlásil Pirk.

Na napjatou situaci si Pirk i další lékaři stěžovali i ministru zdravotnictví Válkovi. Ten však přesto po výběrovém řízení Stiborkovi mandát ředitele prodloužil.

Na prověřování možného vyhrožování se přitom podílí i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která v IKEM v úterý rovněž zasahovala, ač má pravomoc prověřovat jen trestnou činnost policistů. V tomto případě GIBS zkoumá, zda Stiborek nelegálně nespolupracoval s některými policisty, protože lékařům dle jejich slov vyhrožoval i kriminalizací.

Kdo je Michal Stiborek

  • Do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nastoupil v roce 2010 jako ekonomický ředitel. Předtím pracoval například jako obchodní ředitel společnosti Setuza, kterou v roce 2005 na chvíli ovládl odsouzený podnikatel Tomáš Pitr. Stiborek odmítá, že by s Pitrem přicházel do kontaktu: „Od mého odchodu z těchto společností jsem se s panem Pitrem již nesetkal, neviděl jsem se s ním a ani nejsme v kontaktu. Navíc mám platný doklad o bezpečnostní způsobilosti od Národního bezpečnostního úřadu.“
  • V IKEM Stiborek zažil největší skandál tohoto prestižního zdravotnického zařízení: nemocnice uzavřela smlouvu na nákup lékařského materiálu za 1,8 miliardy s firmou Kardio Port – s nedohledatelnými vlastníky a vazbou na politického podnikatele Romana Janouška. Do soutěže se přihlásila jako jediná, protože zavedené zdravotnické společnosti nedokázaly splnit nastavené podmínky. „Ani my nejsme schopni rozkrýt, jaká je jejich marže,“ potvrdil v té době ekonomický šéf nemocnice Stiborek, že IKEM netuší, kolik Kardio Port na dodávkách vydělává, a jestli by tedy konkurenční společnosti nemohly být levnější.
  • V roce 2018 Stiborek vyhrál konkurz Ministerstva zdravotnictví na ředitele IKEM, funkci pak obhájil letos v květnu. Říká, že pod jeho vedením nemocnice ekonomicky vzkvétá a rozvíjí se: staví nové pavilony za 1,2 miliardy a na účtech má 1,7 miliardy na další investice.
  • V červenci Seznam Zprávy popsaly, jak se v IKEM vyhrotily ostré spory mezi ředitelem Stiborkem a špičkami tamní medicíny – profesory Ivanem Netukou, Jiřím Froňkem a Janem Pirkem. Šlo v nich například o nepotvrzená obvinění z plýtvání peněz nebo neposkytnutí lékařské péče.
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pětapadesátiletý Michal Stiborek není lékařem – na rozdíl od většiny ředitelů velkých nemocnic. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Reklama

Doporučované