Hlavní obsah

Poslední perné hodiny ředitele Stiborka: rezignovat nechtěl, dostal ultimátum

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Michal Stiborek, dnes už bývalý ředitel IKEM.

Reklama

Ředitel nejprestižnější nemocnice v Česku Michal Stiborek do poslední chvíle odmítal odejít z funkce kvůli svému úvěrovému podnikání. Seznam Zprávy zmapovaly poslední hodiny jeho boje o setrvání v čele IKEM.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když před týdnem reportéři SZ konfrontovali ředitele IKEM v jeho kanceláři s důkazy, že provozoval úvěrový byznys přes prostředníka odsouzeného za zpronevěru, Michal Stiborek to přiznal. Na dotaz, zda zkoumal, zda svým podnikáním neničí životy lidí, dlouze mlčel.

Pak ale začal tvrdě bojovat o to, aby ve funkci, s níž se pojí správa zhruba pětimiliardového ročního rozpočtu, zůstal. A v prvních desítkách hodin měl na své straně i svého nadřízeného – ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Stiborek začal podle několika zdrojů Seznam Zpráv na ministerstvu i v IKEM tlačit verzi, že jde o pokus o jeho řízenou likvidaci.

Ministr se se Stiborkem nakonec sešel v pátek v osm ráno. Po třech dnech od zveřejnění investigativy SZ ovšem řediteli oznámil, že musí rezignovat.

„Po prostudování dalších informací byla situace naprosto jasná. Kdyby nerezignoval, bude odvolán,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Bez otázek

Válek oznámení o ředitelově konci učinil na novinářském brífinku, na kterém neposkytl možnost pro otázky. Svolal ho do budovy ministerstva a Stiborek přítomný nebyl. Ten v té době zdrceně čekal na zveřejnění svého konce, jak popisuje zdroj redakce z IKEM.

Situace pro něj byla těžko udržitelná. Nejspíše by ho čekala i revize jeho bezpečnostní prověrky tajnými službami. A Stiborek doteď například nedokázal konkrétně vysvětlit, kde vzal 50 milionů korun, které do úvěrového byznysu vložil jako kapitál. Tvrdil, že mu část peněz půjčil Pavel Raab – vymahač dluhů, který byl v byznysu jeho společníkem. V minulosti byl soudně trestán za násilí.

Válek při svém krátkém pátečním výstupu tvrdil, že od počátku považoval zjištění za velmi závažná a nebral je na lehkou váhu.

Ministr, který hodiny po vydání textu Seznam Zpráv uvedl, že Stiborek je kvalitní ředitel, a pak nemluvil pravdu o ředitelově prověrce, tak nakonec ustoupil tlaku premiéra Petra Fialy (ODS).

Ale také části vlivných hráčů v TOP 09, kterým vadilo, že fakticky hájí kontroverzní úvěrový byznys, což u svých voličů nevysvětlí.

„Lichvu považuji za nemravnou a nepřijatelnou, ať ji provozuje kdokoliv. Ministerstvo zdravotnictví dle dnešních slov pana ministra Válka zjištění médií prověřuje a má zcela jistě velký zájem na zachování dobré práce a jména IKEM,“ reagovala na dotazy Seznam Zpráv už ve středu večer šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ta v minulosti například tvrdě útočila na svého předchůdce v křesle šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který dříve působil jako advokát lichvářů.

Rozhovory narychlo

Stiborkovi pak u ministra nepomohlo ani to, že ještě den předtím dal dva rozhovory serverům Blesk.cz a Info.cz. A v nich se stavěl do role oběti s tím, že po něm údajně jdou „lobbisté napojení na předchozí vedení“. O koho jde, ale odmítl upřesnit.

A nevysvětlil ani to, jak by jej mohli tito lobbisté donutit, aby posílal desítky milionů do neprůhledné firmy, z níž pak lidem peníze půjčoval gambler dnes odsouzený za zpronevěru.

Zaměstnancům IKEM Stiborek už v den, kdy odhalení vyšla, rozeslal e-mail s podobným vyzněním, jaké pak razil v rozhovorech. „Za poslední rok se jedná už o několikátý pokus o mou diskreditaci a snahu vyvolat pochybnosti o mé osobě,“ napsal Stiborek.

Těmi předchozími pokusy myslel protesty elitních lékařů, které už dříve musel řešit premiér Fiala přímo při své návštěvě nemocnice. A i ty Stiborkovi přitížily, protože oslabily možný argument, že ač v soukromí Stiborek kontroverzně podnikal, nemocnici řídil skvěle. Lékařské kapacity Stiborka vinily, že na ně vyvíjí nepřípustný nátlak.

A v premiérově ODS získaly podporu. „Nemyslím si, že je Stiborek osobou na svém místě. Dobrý manažer nemá nikdy dopustit, aby se situace vyhrotila tak, aby se z toho stala věc veřejná, řešilo se to v médiích a kazilo to jméno ústavu, jinak špičkového,“ řekl SZ ve čtvrtek Roman Kraus (ODS), šéf zdravotnického výboru Senátu, který dříve Válka usnesením vyzval, aby nedobrou situaci v zařízení řešil.

Foto: Seznam Zprávy

Úterní dopis Michala Stiborka zaměstnancům IKEM.

Otěže přebírá pravá ruka Stiborka

Kraus je sám někdejším ředitelem brněnské fakultní nemocnice. A seděl také ve výběrové komisi, která před čtvrt rokem doporučila, aby Stiborek pokračoval ve funkci ředitele. Kraus pro to podle svých slov nehlasoval.

Situace je přitom dle mapování Seznam Zpráv vyhrocená v zařízení doteď. Mnozí zaměstnanci špičkového vědeckého ústavu proti řediteli ani ve světle jeho úvěrové kauzy veřejně vystoupit nechtěli. Z obav, že se jim bude mstít. Veřejně to zdůvodňovali tím, že to nesouvisí s IKEM.

Na to, že je nyní nezbytné zajistit lékařům a výzkumníkům klidné podmínky na práci, naráží i premiér Fiala. „Rezignaci pana ředitele považuji za první nutný krok k tomu, aby se organizace vrátila k běžnému fungování,“ vyjádřil se premiér a Válek to slibuje.

Jak rychle se to povede, ale není jasné. Válek prozatím řízením IKEM pověřil Stiborkova zástupce Jiřího Malého, tedy muže, který v nemocnici působil jako pravá ruka ředitele.

Kuloárové informace mluví o tom, že premiérův okruh by rád viděl v čele IKEM přednostu tamní Kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivana Netuku, který je zároveň Fialovým poradcem.

Sám Stiborek, už bez křesla, chce bojovat dál. Po rezignaci začal tvrdit, že za jeho odchodem jsou osobní útoky novinářů. Chce se prý soudně bránit a své dřívější podnikání považuje za legální.

Kdo je Michal Stiborek

  • Do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nastoupil v roce 2010 jako ekonomický ředitel. Předtím pracoval například jako obchodní ředitel společnosti Setuza, kterou v roce 2005 na chvíli ovládl odsouzený podnikatel Tomáš Pitr. Stiborek odmítá, že by s Pitrem přicházel do kontaktu: „Od mého odchodu z těchto společností jsem se s panem Pitrem již nesetkal, neviděl jsem se s ním a ani nejsme v kontaktu. Navíc mám platný doklad o bezpečnostní způsobilosti od Národního bezpečnostního úřadu.“
  • V IKEM Stiborek zažil největší skandál tohoto prestižního zdravotnického zařízení: nemocnice uzavřela smlouvu na nákup lékařského materiálu za 1,8 miliardy s firmou Kardio Port – s nedohledatelnými vlastníky a vazbou na politického podnikatele Romana Janouška. Do soutěže se přihlásila jako jediná, protože zavedené zdravotnické společnosti nedokázaly splnit nastavené podmínky. „Ani my nejsme schopni rozkrýt, jaká je jejich marže,“ potvrdil v té době ekonomický šéf nemocnice Stiborek, že IKEM netuší, kolik Kardio Port na dodávkách vydělává, a jestli by tedy konkurenční společnosti nemohly být levnější.
  • V roce 2018 Stiborek vyhrál konkurz Ministerstva zdravotnictví na ředitele IKEM, funkci pak obhájil letos v květnu. Říká, že pod jeho vedením nemocnice ekonomicky vzkvétá a rozvíjí se: staví nové pavilony za 1,2 miliardy a na účtech má 1,7 miliardy na další investice.
  • V červenci Seznam Zprávy popsaly, jak se v IKEM vyhrotily ostré spory mezi ředitelem Stiborkem a špičkami tamní medicíny – profesory Ivanem Netukou, Jiřím Froňkem a Janem Pirkem. Šlo v nich například o nepotvrzená obvinění z plýtvání peněz nebo neposkytnutí lékařské péče.
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pětapadesátiletý Michal Stiborek není lékařem – na rozdíl od většiny ředitelů velkých nemocnic. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Reklama

Doporučované