Hlavní obsah

Premiér: Zjištění o byznysu ředitele IKEM jsou závažná. Válek: Je to v pořádku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, premiér Petr Fiala a ředitel IKEM Michal Stiborek.

Reklama

Petr Fiala vyzval k rychlému vyřešení situace v IKEM. Reaguje na odhalení Seznam Zpráv ohledně úvěrového byznysu ředitele s horentními úroky. Michal Stiborek ho provozoval se soudně trestanými. Ministr se ale za ředitele postavil.

Článek

Není to ani čtvrt roku, co ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) znovu jmenoval do funkce ředitele nejprestižnější nemocnice v Česku Michala Stiborka. Premiér Petr Fiala (ODS) ovšem v souvislosti se Stiborkem musí v IKEM řešit už druhou krizovou situaci. Nejprve žehlil protesty lékařských kapacit proti metodám ředitele.

Nyní Seznam Zprávy rozkryly, že Stiborek investoval desítky milionů, o kterých tvrdí, že mu je půjčil vymahač, do byznysu s půjčkami. Úroky nastavil tak vysoko, že kvůli tomu lidé přicházeli o bydlení. A velkou část peněz nepůjčoval přímo, ale přes dalšího odsouzeného.

„Zjištění v textu považuje pan premiér za závažná. Cílem všech musí podle něj nyní být co nejrychlejší vyjasnění situace a vyvrácení veškerých pochybností, aby se celý IKEM mohl naplno věnovat špičkové vědě a záchraně lidských životů,“ vyjádřil se k úterním textům Seznam Zpráv mluvčí vlády Václav Smolka.

Reportéři požádali o vyjádření i ministra zdravotnictví Válka. Reagoval za něj ale mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. A za ředitele Stiborka, který dělal byznys s úvěry se dvěma odsouzenými, se nadřízený resort okamžitě postavil.

Ministerstvo: Stiborek vede dobře nemocnici

Argumentují, že nevědí o tom, že by ředitelův byznys s půjčkami byl nelegální. „Ministerstvo zdravotnictví nemá informace o jakémkoli protiprávním jednání ředitele IKEM Michala Stiborka. Ten disponuje platným dokladem o bezpečnostní způsobilosti od Národního bezpečnostního úřadu, který mj. posuzuje i původ majetku a nezjistil žádné nesrovnalosti,“ uvedl Jakob.

Stiborek si podle svých majetkových přiznání více než 57 milionů korun, které vložil do byznysu s úvěry jako kapitál, nemohl vydělat. Reportérům tvrdil, že mu blíže neupřesněnou část půjčili členové jeho rodiny a také Pavel Raab. Ten je povoláním vymahač dluhů, v minulosti trestaný za násilí. Stiborek si ho vybral jako obchodního partnera. I pro něj vymáhal dluhy.

Ministerstvo ale také přijalo tvrzení Stiborka, že peníze na horentní úroky už roky nepůjčuje.

Byznys s horentními úroky přiznal až pod tlakem důkazů

„Institut klinické a experimentální medicíny pod jeho vedením funguje velmi dobře, hospodaří transparentně a řadu projektů realizuje ve spolupráci s Transparency International. Kvalitní řízení z jeho strany potvrzuje i výběrové řízení na ředitele IKEM, v rámci něhož hodnoticí komise Michala Stiborka jednoznačně doporučila,“ dodal Jakob.

Protikorupční organizace Transparency International, kterou se ministerstvo zaštiťuje, se ale od Stiborka obratem distancovala.

„Spolupracujeme s IKEM na konkrétních veřejných zakázkách týkající se stavebních projektů v areálu nemocnice, a to v roli nezávislého monitora v rámci mezinárodně osvědčeného nástroje Paktu integrity,“ řekl Ondřej Kopečný, ředitel české kanceláře protikorupční organizace Transparency International.

„Nynější kauza související se soukromými podnikatelskými aktivitami Michala Stiborka musí být jasně vysvětlena a prověřena. Pokud došlo k porušení zákona a neetickým praktikám, musí ředitel IKEM vyvodit osobní zodpovědnost,“ dodal šéf TI.

Dluhy navýšené o vysoké penále vymáhal Stiborek i v posledních letech, kdy už seděl v křesle ředitele.

Reportérům o podrobnostech svého byznysu Stiborek při osobní konfrontaci opakovaně lhal. Původně tvrdil, že půjček nechal už v roce 2019. Až když mu Seznam Zprávy předestřely důkazy, přiznal, že dál peníze půjčoval přes prostředníka – Jaroslava Holana, který je dnes na 5,5 roku ve vězení za zpronevěru v jiné kauze.

„V principu to tak bylo, akorát jsem nevěděl, že jsou to fyzické osoby,“ připustil nakonec ředitel Stiborek.

Na dotaz, zda si udržoval tabulku s dlužníky a jejich splátkami, nakonec také kývl. „Měl jsem takovou… měl jsem tabulku, která dělala… já jsem vždycky… měl jsem tabulku, ve které pan Holan psal… posílal. Jo, měl jsem přehledovou tabulku. Ano,“ řekl v rozhovoru (celé interview si můžete přečíst zde).

Aktualizace 15. 8. 2023 14:00: Doplněno vyjádření Transparency International.

Reklama

Doporučované