Hlavní obsah

Razie v IKEM. Podívejte se na záběry ze zásahu v domě ředitele Stiborka

Policisté nakládají po sedmé večer do vozů důkazní materiál, který získali na domovní prohlídce u bývalého ředitele IKEM Michala Stiborka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Do pražské nemocnice IKEM i do domu bývalého ředitele Stiborka přišli policisté pro důkazní materiál. Vyšetřují podezření z vydírání, ve Stiborkově domě pátrali od časného rána až do sedmé večer.

Článek

Generální inspekce bezpečnostních sborů zasahovala společně s policisty v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Podle zjištění Seznam Zpráv dělali v této špičkové nemocnici prohlídky a zabavovali dokumenty.

„Můžu potvrdit, že v tomto zdravotnickém zařízení provádíme úkony trestního řízení,“ řekla mluvčí generální inspekce Ivana Nguyenová.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje trestné činy policistů a dalších uniformovaných příslušníků. Mluvčí Nguyenová nechtěla ani upřesnit, na jaké trestné činy má GIBS podezření.

Kromě generálních inspektorů přišli do IKEM pro důkazy také vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„K věci můžeme uvést, že nedošlo k zadržení žádné osoby ani žádná osoba nebyla obviněna,“ potvrdil dále mluvčí NCOZ s tím, že věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze a NCOZ nebude další informace poskytovat.

Zásah týkal dnes už bývalého šéfa IKEM Michala Stiborka, který odstoupil z funkce předminulý pátek.

Policisté byli od půl sedmé ráno až do večerních hodin přímo ve Stiborkově domě v Českém ráji. Reportérky Seznam Zpráv na místě zjistily, že v domě jsou staženy závěsy, ale svítilo se tam.

Po sedmé večer policie Stiborkův dům opustila, detektivové do pěti osobních vozů odnášeli krabice se získaným důkazním materiálem.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Vůz policistů u Stiborkova domu v Českém ráji.

Kauzu kolem ředitele Stiborka otevřely v srpnu Seznam Zprávy - oč v ní jde, podrobně shrnujeme na konci článku.

Reportéři zmapovali, jak Stiborek roky půjčoval peníze na vysoké úroky, v jednom případů dokonce soud pravomocně rozhodl, že šlo o nemravně vysoké částky.

Některým klientům, kteří nedokázali splácet, pak exekutor vydražil byty. Jednání s klienty Stiborkovi zajišťovali lidé odsouzení za trestné činy.

Domovka i u Stiborkova vymahače

Podle informací Seznam Zpráv policisté dělají domovní prohlídku i u Pavla Raaba, vymahače v minulosti odsouzeného za násilí. Kontaktovat se ho reportérům nepodařilo.

Raab má dlouhodobě ke Stiborkovi blízko. Bývalý ředitel si ho v polovině srpna přivedl do své kanceláře i na rozhovor s reportéry. A tvrdil, že mu právě Raab půjčil část z desítek milionů korun, které následně použil jako kapitál pro svůj úvěrový byznys.

Raab zároveň Seznam Zprávám přiznal, že pro Stiborka vymáhal splátky od lidí, kteří nechtěli, nebo nemohli řediteli IKEM platit.

Více než tři desítky policistů

V elitní nemocnici zasahovaly více než tři desítky policistů. Pohybovali se v patrech, kde sídlí ředitelství a také oddělení IT. Už na vrátnici policisté filtrovali pacienty a ostatní do části prostor nemocnice nepouštěli.

Podle informací Seznam Zpráv jde v případu mimo jiné o nátlak, kterému čelil elitní kardiochirurg Jan Pirk. Ten vystupoval proti tomu, aby Stiborkovi prodloužili mandát ředitele. Přitom mělo dojít k situaci, kterou si vyhodnotil jako vydírání.

„Zažil jsem situaci, která by spíš odpovídala chování mafie či organizovaného zločinu než managementu zdravotnického zařízení,“ řekl Seznam Zprávám a nepřímo tím potvrdil, že jeho příběh souvisí s aktuálním zásahem.

Nešlo ale jen o Pirka. Podle informací Seznam Zpráv se vyšetřovatelé zabývají minimálně ještě případem jednoho lékaře.

Součástí výhrůžek měla být i takzvaná kriminalizace, kdy podezřelí mluvili o spřátelených policistech. Proto se případu na začátku ujala inspekce, která má na starosti zločin v policejních řadách.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tvrdí, že má o zásahu jen základní informace.

„Vím jen, že tam probíhá vyšetřování. Politik nemůže vstupovat do práce policie,“ řekl s tím, že jej ale budou zajímat i podrobnosti.

„Čekám na to, jak dopadne vyšetřování a podle toho, jak ty informace dostaneme, budeme pokračovat dál. A budeme maximálně v součinnosti s těmi, co to vyšetřují. Nevím, co vyšetřují, ale maximální součinnosti samozřejmě postupovat,“ dodal.

Kauza IKEM

  • Vedle šéfování státní nemocnice IKEM řídil Michal Stiborek byznys s úvěry s horentními úroky. Desítky milionů mu na to podle něj půjčil vymahač odsouzený za násilí. Stiborek přitom půjčoval přes dalšího muže, který je dnes ve vězení. Rozkryly to Seznam Zprávy v polovině srpna.
  • Stiborek při rozhovoru s reportéry nejprve lhal, následně úvěrový byznys přiznal. Odmítl ale upřesnit, jak získal více než padesátimilionový kapitál na úvěrování. Mluvil o půjčkách od přítele a rodiny.
  • IKEM je špičkové výzkumné středisko s ročním rozpočtem kolem pěti miliard. Některé lékařské kapacity se už od loňska bouřily proti manažerským metodám ředitele Stiborka.
  • Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nejprve Stiborka opakovaně hájil, nakonec ho ale dotlačil k rezignaci. Sám ministr byl pod tlakem premiéra Petra Fialy (ODS) i některých vlastních vlivných spolustraníků.

Reklama

Doporučované