Hlavní obsah

Kauza kšeftů s policejními spisy má další spojnici s rodinou Schillerové

Foto: Seznam Zprávy

Kauza úniků z policejních spisů je u soudu. Zeť exministryně vyvázl dohodou se žalobci. Obžalobě ale čelí ještě druhý příbuzný Schillerové.

Reklama

Dva rodinní příslušníci Aleny Schillerové podle vyšetřovatelů pomáhali udržovat v chodu policejní systém, který kryl stamilionové daňové úniky. Před detektivy chránil i členy a sponzory hnutí ANO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když v roce 2017 detektivové v Brně spustili akci Krov a pozatýkali desítky lidí, stoupající hvězdě hnutí ANO Aleně Schillerové to zkomplikovalo kariéru. Mezi lidmi zadrženými kvůli vynášení tajných informací z policejních vyšetřování byl totiž i její zeť David Rusňák.

Někdejší prominetní člen a sponzor Babišova „protikorupčního“ hnutí ale rychle s žalobci uzavřel dohodu. Přiznal, že mu policisté některé informace zajišťovali, zaplatil milion do fondu obětem trestných činů a výměnou za to jeho stíhání skončilo. Schillerová se týden potom stala ministryní financí.

Nové pátrání Seznam Zpráv založené na analýze materiálů případu a rozhovorů s účastníky ovšem nyní odhaluje, že vyšetřovaná organizovaná skupina měla s rodinou Schillerové více spojnic.

A to nejenom prostřednictvím manžela její dcery Rusňáka, který si policejní ochranu objednával. Detektiv Národní centrály proti organizovanému zločinu Ivo Sloup, který některé údaje podle obvinění vynášel, je totiž spřízněný se synem Schillerové. Dnes je to jeho tchán.

V době, kdy utajené informace z policejních spisů mizely, se Sloup, Schillerová i Rusňák setkávali na rodinných akcích.

Sloup ale popírá, že by přišla řeč na činnost skupiny, která dle obvinění torpédovala vyšetřování stamilionových daňových úniků či zjišťovala, zda po členech ANO nejde policie.

„Když my se sejdeme, tak se o práci vůbec nebavíme. Bavíme se o dětech, o dovolených,“ řekl Seznam Zprávám Sloup.

Sloup je na rozdíl od Rusňáka jedním z osmadvaceti lidí, kteří dnes opět stanou před brněnským soudem. Hlavou skupiny je podle obžaloby majitel detektivní agentury Michal Ratajský, který kolem sebe vybudoval síť policistů a expolicistů. Říkali si Bratři v triku a Sloup se účastnil jejich akcí a přátelil se s nimi. Rusňák zase s Ratajským trávil dovolené a dosadil ho do svých firem.

Z policejních dokumentů, které má redakce k dispozici, přitom plyne, že v desítkách případů Bratři v triku lustrovali v chráněných databázích i lidi blízké ANO, a ti jsou i mezi klienty. Mezi obžalovanými objednateli je třeba i někdejší vlivný politik hnutí Jiří Švachula, dnes nepravomocně odsouzený za korupci v kauze Stoka.

„Říkala, ať to dobře dopadne“

Schillerová tvrdí, že o kauze dvou svých příbuzných nic netuší. „Ano, jsme rodina, to potvrzuju. Vůbec o tom nic nevím, vůbec se o to nezajímám,“ řekla exministryně.

Sloup ale mluvil jinak. Seznam Zprávám řekl, že v kauze má podporu své příbuzné. „Říkala, ať to dobře dopadne,“ reagoval Sloup na dotaz reportérů, zda svůj soud probíral s političkou, která nyní vede poslanecký klub ANO.

Schillerová to popřela. „Ne, ne, vůbec jsme se o tom nebavili. Štěstí si přejeme k narozeninám a Vánocům pravidelně,“ dodala. O souvislostech kauzy se ale více bavit nechtěla a položila telefon.

Zatímco se Schillerová v roce 2015 stala náměstkyní tehdejšího ministra financí Andreje Babiše a odstartovala éru, v níž stát kvůli údajným daňovým únikům „zaklekával“ na soukromé firmy, Sloup měl podle obvinění opačnou agendu.

Elitní policista – dnes postavený mimo službu – je mimo jiné obžalovaný z vynášení informací, které prověřování stamilionových daňových úniků rozvrátilo.

Záznamy z policejních systémů dokládají, že lustroval třeba podezřelé z masivních machinací s vínem. Jejich aktéři si dle spisu policisty a celníky ze skupiny najali, aby je před potrestáním ochránili.

Příslušník NCOZ Daniel Medvec, který byl ve skupině Sloupovi nejblíže, dokonce z jednoho z podezřelých udělal policejního informátora. Sám elektronický systém policie by ho tak varoval, kdyby ho někdo z kolegů začal prověřovat.

Krácení daní? Pokryjeme

Nebyl to jediný podezřelý případ. Detektivové v říjnu 2016 zachytili například odposlech mezi Medvecem a dnes dalším obžalovaným Jakubem Patlokou. Bavili se o vzkazu pro jednoho z klientů.

„Máme finančák, kde kdyby chtěl zaparkovat nějakou firmu (…),“ vyprávěl Patloka a zmiňuje daň z přidané hodnoty a její minimalizaci. „Z toho, co by si ponížil, tak by odevzdal deset, patnáct procent,“ pokračuje Patloka s tím, že poskytne adresu, na níž se firma přestěhuje, aby spadala pod kontrolní činnost konkrétní pobočky finančního úřadu, u níž údajně dovedou zajistit, že operaci nebude řešit.

Medvec, který jako tehdejší policista NCOZ měl v popisu práce krácení daní rozkrývat, souhlasí, že podnikateli nabídku Patloky bude tlumočit. A tím nabídka služeb nekončila.

„Další věc je, kdyby chtěl, měl firmu (…). Kdokoliv má nějakou firmu, která je v průseru, a ví, že je v průseru, a té firmy se chtěl normálním způsobem zbavit tak, aby se přepsala, (…) hrozí tam třeba trestní stíhání nebo něco. Tak tihlencti lidi to na sebe za nějakou poměrnou část na sebe přepíšou. Budou chodit na policajty, na finančák (…),“ vykládá Patloka.

„To jsou pro něj zajímavý věci. A ten finančák je prioritní,“ přitakával dle policejního přepisu Medvec.

„Dělal jsem nějaké lustrace“

Sloup přiznává, že se do databází díval. Prý tak ale činil buď legitimně kvůli vlastním případům, nebo na prosbu svého kolegy z Národní centrály proti organizovanému zločinu Daniela Medvece.

To je dnes další stíhaný a je policisty popisovaný jako pravá ruka majitele bezpečnostní agentury Ratajského. „Stal jsem se zřejmě obětí podvodu a byl jsem zřejmě zneužit a využit ze strany Medvece,“ nadiktoval Sloup při výslechu.

„Dělal jsem nějaké lustrace. Nedělal jsem to úplně košer. Nebylo to přesně podle pravidel, ale není to trestný čin,“ řekl pak reportérům.

Jinak to ale vidí vyšetřovatelé. „Činil tak úmyslně a za finanční úplatu v blíže nezjištěné výši, která byla různá podle druhu zakázky,“ viní ho.

Detektivové dokumentují, jak zjišťoval přímo u vyšetřovatele informace o policejním prověřování Rusňákova obchodního partnera. Rusňák se v policií získaných konverzacích s Ratajským vyznával z obav, že se kvůli tomu policie zaměří i na něj, protože do podniku, v němž se dle něj odehrávaly podvody, sám vstoupil.

V dalším případě zavedl Sloup do policejního systému – dle obvinění jen naoko – informátora, který byl spolupracovníkem Rusňákova obchodního partnera.

Sloup ale vylučuje, že by Rusňákem své kroky koordinoval. Prý na to měl jiné policisty. „Kupodivu, i když jsme rodina, já jsem mu v životě nepředal jedinou informaci. Měl Ratajského. I když věděl, že jsem tam s Medvecem, tak po mně nikdy nic nechtěl,“ tvrdí Sloup.

Jak dle obžaloby elitní policista vynášel

  • Ve Sloupově zabaveném mobilu policejní technici našli nahrávku telefonátu, který vedl s vyšetřovatelem kauzy falešných receptů a daňových úniků, u kterého zjišťoval, jak to s případem vypadá. Komu ji posílal, není jasné. Konverzace v šifrované mobilní aplikaci si policista smazal.
  • Kauza se ale týkala sítě lékáren, kterou původně provozoval Rusňákův obchodní partner. A Rusňák do ní následně vstoupil. Policisté v odposlechnutých hovorech s Ratajským zachytili Rusňákovu obavu, že se stane terčem vyšetřovatelů i on sám.
  • „Chovali se jak blázni, evidentně podváděli. A co je nejhorší, v lékárně, která mu zůstala, to dělají dál. Podle mě se zbláznil,“ vykládal o svém obchodním partnerovi Rusňák s tím, že v záležitosti byla i policejní razie.
  • Ve Sloupově mobilu se našlo i usnesení o zahájení stíhání podnikatele Shahrama Zadeha. Toho později soud poslal za ovlivňování svědků a daňové úniky v hodnotě 2,5 miliardy na 9 let do vězení. Ani v tomto případě detektivové nezjistili, komu Sloup dokument poslal. Stalo se tak nicméně čtrnáct dní poté, co bylo usnesení napsáno.
  • Sloup rovněž do policejního systému zavedl informátora, přičemž o schůzce s ním sepsal záznam. Ten se ale našel vytvořený v Medvecově počítači – a to o dva dny dříve před předmětnou schůzkou. Medvec tedy „schůzku“ informátora se Sloupem popsal o dva dny dřív, než se s ním Sloup reálně sešel. „Informátorem“ byl obchodní partner Rusňákova přítele.

Ratajský i Medvec opakovaně popírají, že by se dopouštěli čehokoliv nelegálního. Celou kauzu vykreslují jako pomstu bývalých kolegů od policie a „účelovku“.

„Nejsem si vědom toho, že bych se dopustil něčeho nelegálního. Práce na takovém útvaru s množstvím informací není jednoduchá, a když má někdo moc, může vaše jednání do jisté míry zkriminalizovat, notabene policisté ze stejného pracoviště jako jste vy. To je i můj případ,“ napsal reportérům už dříve Medvec. Nynější obvinění Sloupa, že ho kolega od policie podvedl, komentovat odmítl.

Ratajský si ve středu dotazy přečetl, ale nereagoval na ně.

Bratři v triku: policie, GIBS i zpravodajci

Sloup se zapojil do setkávání Ratajského spolku, jehož členové si říkali Bratři v triku. Ratajský pro skupinu dokonce vyrobil i kloboučky či trička. S logem, na kterém dvě postavičky policistů objímají třetího zakuklence. Součástí byl i upravený policejní slogan „pomáhat si a chránit se“.

Na akcích, které Ratajský pořádal, se přitom sdružovali současní i bývalí policisté, pracovníci tajných služeb, členové výsadkových útvarů armády, ale také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která normálně trestné činy příslušníků bezpečnostních složek vyšetřuje.

Foto: Seznam Zprávy

Logo Bratrů v triku.

Vyšetřovatelé pracují s verzí, že právě tam se udržovaly kontakty, přes něž potom mohl Ratajský se svými spolupracovníky pumpovat z policejních databází tajné informace.

Když úniky před lety začali vyšetřovat, zapojili jen lidi z Národní protidrogové centrály. Což zdůvodňovali tím, že ta jediná není Ratajského známými infiltrovaná.

„Pití dostatek, mísa tataráku, topinky, pivo, víno. Vyloženě o nějakých kauzách či informacích jsem se nebavil. Jestli někdo ostatní, tak já teda ne,“ popisuje akce Bratrů v triku Sloup.

Jisté ale je, že vyšetřovatelé Krovu skupinu viní z torpédování závažných kauz. Přímo k podezřelým se například dostaly informace o přísně tajném prověřování existence konkurzní mafie složené ze soudců a advokátů, kteří měli potápět firmy za miliardy.

Podobě vyšumělo i prověřování „brněnské Blanky“. Královopolské tunely měly stát 3,5 miliardy korun. Nakonec vyšly na dvanáct. Skupina opět s informacemi dle obvinění přišla rovnou za podezřelými.

„Rozdělíme si svět“

Policisté ovšem konstatovali, že „jedním z nejvýznamnějších klientů“ Ratajského byl David Rusňák.

„Stýkal jsem se s panem Ratajským, který pro mě, stejně jako pro řadu jiných osob a institucí, pracoval jako bezpečnostní poradce. S ostatními lidmi, které popisujete, jsem udržoval maximalne společenské, nikoliv přátelské kontakty,“ uvedl Rusňák s tím, že Sloup se jeho vzdáleným příbuzným oficiálně stal až významně později.

Z komunikace získané policisty je ale patrné, že s policistou NCOZ Sloupem se setkával už v roce 2016, a to v době, kdy Sloupova dcera se synem Schillerové už měli vztah.

Rusňák ale odmítá, že by společně plánovali lustrování v policejních databázích. „Nikdy jsem s ním, s paní Schillerovou, ani s nikým jiným nic podobného neřešil,“ dodal byznysmen a odkázal na svá předchozí vyjádření.

Rusňák vztahy s Ratajským v minulosti bagatelizoval s tím, že šlo o jeho obchodního partnera, s nímž ale byznys už ukončil. Ratajského bezpečnostní agentura fyzicky střežila kanceláře a zabezpečovala elektronickou komunikaci DRFG, Rusňákovi zároveň dodala a vycvičila bodyguarda. A Ratajský zodpovídal i za bezpečnostní prověřování zaměstnanců Rusňáka.

Ukazuje se ale, že před policejní razií, po níž oba zadrželi detektivové, měli velké plány, přátelili se a trávili spolu volný čas.

„Zasednem a rozdělíme si svět,“ psal Rusňák ve zprávách Ratajskému, když domlouvali společnou dovolenou a ubytování v hotelu pro Rusňáka pod falešným jménem.

Rusňák se postupně sblížil hned se šesti policisty či expolicisty, kteří jsou dnes stíhaní jako součást Ratajského skupiny. Tykali si, on se účastnil jejich oslav. A dle obvinění také Rusňákovi poskytovali „jistou ochranu před orgány činnými v trestním řízení“.

Foto: Seznam Zprávy

Takto policisté popisují vztahy mezi Rusňákem a skupinou kolem Michala Ratajského.

Rusňák v rozhovorech často zmiňoval, že první miliony na pozdější investování do DRFG vydělal, když v roce 2009 prodal přepravní společnost Compass DKD Czech.

Reportéři už ale dříve odhalili, že celý příběh je složitější. Kupující vypověděl, že v hotovosti Rusňákovi za firmu dal jen 250 tisíc. A Rusňákovi dodavatelé si stěžují, že je předtím prostřednictvím firmy Compass okradl o miliony za nezaplacené služby a společnost následně s dluhy převedl na bílého koně. Firma nakonec skončila v insolvenci napsaná na bezdomovce.

Detektivové jihomoravské hospodářské kriminálky později začali prověřovat, zda se tak Rusňák nedopustil podvodu. Na základě trestních oznámení několika firem, které přišly o miliony. Vyšetřování ovšem k ničemu nevedlo a policisté Rusňáka dodnes z ničeho neobvinili. Prověřování odložili.

Pokus o ovládnutí brněnského ANO

Podle konstrukce vyšetřovatelů úniku z policejních spisů to bylo ale i proto, že si za pomoci přítelkyně svého obchodního partnera Ratajského opatřoval informace z prověřování, které se jeho někdejší přepravní firmy týkalo, a to takřka v přímém přenosu.

„V podstatě nepřetržitě a účelově sledovala průběh celého trestního řízení,“ zhodnotili detektivové činnost Ratajského partnerky s tím, že „měla naprostý přehled o aktuální situaci v trestním řízení, věděla naprosto přesně, jaké úkony byly policejním orgánem provedeny, jaký byl jejich výsledek a jaké dozorující státní zástupce ukládá pokyny“.

Foto: Seznam Zprávy

Rusňák se k tomu, že si nechával nelegálně lustrovat, zda policie nejde po něm či jeho firmě, přiznal. Část lustrací zachycuje tento výpis.

Čtrnáct dnů po odložení případu se Ratajský stal členem dozorčí rady firmy Compass Consulting Service, kterou ovládal Rusňák. V případě další firmy podle detektivů Ratajský posloužil jako bílý kůň. Šlo o mnohamilionový obchod s teplem.

Foto: Seznam Zprávy

Takto Rusňák po Ratajském požadoval, aby zjistil, zda ho policie nepodezřívá z vytunelování vlastní firmy.

Zatímco Rusňák pod ochranou policistů budoval svoje soukromé podnikání, pokoušel se rovněž vystavět si pozici v hnutí Andreje Babiše. Rusňák vstoupil do ANO v roce 2013 a měl ambici brněnskou buňku ovládnout.

Před komunálními volbami v roce 2014 věnoval na kampaň dar v hodnotě více než milion korun. Jeho žena Petra, dcera Schillerové, si sedla na kandidátku hnutí a po volbách se stala městskou radní. Rusňák ale nakonec prohrál vnitřní boj o moc s lidmi Jaroslava Faltýnka.

ANO pak definitivně opustil potom, co ho zadržela policie. Dnes jihomoravskou buňku hnutí ovládá jeho tchýně. Rekostrukcí organizace Schillerovou pověřil sám Andrej Babiš potom, co ji částečně nechal rozpustit kvůli korupční kauze Stoka. Ta se přitom vydělila právě z případu Krov, v němž figurují členové rodiny Schillerové, Rusňák a Sloup.

Lustrace členů ANO

  • Na zadání Ratajského Daniel Medvec podle obvinění lustroval, zda policie prověřuje třeba bývalého náměstka brněnského primátora Richarda Mrázka (ANO).
  • Mrázkova někdejší firma si snižovala daně tím, že si objednávala reklamu na zahraničních závodech aut přes firmu sídlící na Britských Panenských ostrovech. Její reprezentant za fiktivní faktury, kterými si firmy mohly snížit daně, dostal vězení. Mrázek nikdy obviněn nebyl.
  • Medvec lustroval i syna exšéfa poslaneckého klubu ANO Jiřího Faltýnka, kterého dodnes NCOZ podezřívá z manipulací zakázek města Brna. A zaměřil se i na někdejšího brněnského primátora za ANO Petra Vokřála.
  • Mezi obžalovanými je dnes i expolicista Libor Macek. Ten dle detektivů dlouhodobě poskytoval bezpečnostní služby miliardáři Pavlu Hubáčkovi. A součástí obchodního vztahu bylo dle jeho obvinění i hlídání toho, zda Hubáčka policisté neprověřují. K tomu dle detektivů Macek využíval přístup Ratajského skupiny do policejních databází. Hubáček to prostřednictvím své mluvčí pro Seznam Zprávy označil za lživé spekulace.
  • Hubáček má dlouhodobě blízko k Jaroslavu Faltýnkovi. Když policisté dělali v kauze Stoka v roce 2019 domovní prohlídku v pražském bytě někdejší dvojky ANO, ukázalo se, že tehdejší šéf poslaneckého klubu ANO nebydlí ve vlastním. Byt byl napsaný na firmu zaměstnance olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka. Rozhodnutí lidí z ANO blízkých Faltýnkovi zároveň přihrálo Hubáčkovi mnohamilionový byznys.

Reklama

Doporučované