Hlavní obsah

Manipulovali s toxickým odpadem, získali miliony. Teď se dohodli s žalobcem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Skládka Celio v Litvínově.

Reklama

Podle policie šlo o systém, jak jednoduše získat miliony korun z veřejných peněz určených na odbornou likvidaci toxických odpadů. Soud teď bude schvalovat dohodu o vině trestu, kterou uzavřela se státním zástupcem obviněná firma.

Článek

Policejní vyšetřování v případu kolem sanace nebezpečných odpadů na litvínovské skládce Celio by mohlo brzy skončit pro jednu z obviněných firem.

Společnost Aquatest se před několika dny dohodla se žalobcem Zdeňkem Matulou na uzavření dohody o vině trestu. Teď ji ale musí –⁠ jak Matula potvrdil pro Seznam Zprávy –⁠ ještě schválit pražský městský soud. „Dohoda s právnickou osobou nebyla dosud schválena soudem,“ uvedl Matula.

Mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig napsal, že se o tom bude rozhodovat na konci května. Případ bude řešit soudkyně Jana Miklová. „Obsah dohody komentovat nelze,“ uvedl Wenig.

A k její podobě se nechtěl vyjadřovat ani majitel firmy Aquatest Jaroslav Kříž. „Než dohodu schválí soudu, nebudeme to komentovat,“ řekl Kříž.

V této kauze bylo na začátku loňského roku obviněno celkem devět lidí a dvě firmy. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu je viní nejen ze zločinu podvodu, ale také z obecného ohrožení či ohrožení a poškození životního prostředí. V textu obvinění policista uvedl, že jde o „zvlášť závažné zločiny“.

Jeden z obviněných –⁠ bývalý ředitel skládky Celio René Konečný –⁠ přitom již loni jako první v této kauze uzavřel dohodu o vině trestu, kterou poté schválil i soud. Dostal podmíněný trest v podobě tří roků vězení s pětiletým odkladem a musel zaplatit jeden milion korun.

Firma Aquatest tak může být druhá, s kým bude dohoda uzavřena. Tato společnost v srpnu 2016 získala státní zakázku na odstranění starých ekologických zátěží. Nabídla tehdy nejnižší cenu: něco málo přes 26,3 milionu korun bez DPH.

V textu obvinění policisté uvádí, že se firma ve smlouvě se státem zavázala, že odborně odstraní 4692 tun nebezpečného odpadu. Podle závěrů policie popsaných v obvinění však vymyslel bývalý předseda představenstva této firmy Daniel Kraft plán, že sudy se styreny, vysoce hořlavou látkou, přijme na skládce firma Celio.

+7

Sudy pak byly podle zjištění úřadů odvezeny na skládku, aniž by se upravovaly a evidovaly. Navíc, jak se uvádí v obvinění, se zavezly jiným odpadem, aby je nebylo možné odhalit. A vše se krylo fiktivními doklady o řádné likvidaci.

Policie zadokumentovala, že takto bylo vystaveno sedm potvrzení o likvidaci zhruba 2170 tun nebezpečného odpadu. Ministerstvo financí, jak píše dále policie, vyplatilo firmě přes 3,7 milionu korun. Celkově však skupina chtěla z ministerstva vylákat přes 10,2 milionu.

Kraft, kterého policie označila za hlavního obviněného, strávil loni více než čtvrt roku ve vazbě. Na svobodu se dostal i díky tomu, že za něj byla zaplacena desetimilionová kauce. Skončil pak v řadě firem, včetně společnosti Aquatest.

Reklama

Doporučované