Hlavní obsah

Manipulovali s toxickým odpadem, získali miliony. Teď se dohodli s žalobcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Skládka Celio v Litvínově.

Reklama

Podle policie šlo o systém, jak jednoduše získat miliony korun z veřejných peněz určených na odbornou likvidaci toxických odpadů. Soud teď bude schvalovat dohodu o vině trestu, kterou uzavřela se státním zástupcem obviněná firma.

Článek

Policejní vyšetřování v případu kolem sanace nebezpečných odpadů na litvínovské skládce Celio by mohlo brzy skončit pro jednu z obviněných firem.

Společnost Aquatest se před několika dny dohodla se žalobcem Zdeňkem Matulou na uzavření dohody o vině trestu. Teď ji ale musí –⁠ jak Matula potvrdil pro Seznam Zprávy –⁠ ještě schválit pražský městský soud. „Dohoda s právnickou osobou nebyla dosud schválena soudem,“ uvedl Matula.

Mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig napsal, že se o tom bude rozhodovat na konci května. Případ bude řešit soudkyně Jana Miklová. „Obsah dohody komentovat nelze,“ uvedl Wenig.

A k její podobě se nechtěl vyjadřovat ani majitel firmy Aquatest Jaroslav Kříž. „Než dohodu schválí soudu, nebudeme to komentovat,“ řekl Kříž.

V této kauze bylo na začátku loňského roku obviněno celkem devět lidí a dvě firmy. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu je viní nejen ze zločinu podvodu, ale také z obecného ohrožení či ohrožení a poškození životního prostředí. V textu obvinění policista uvedl, že jde o „zvlášť závažné zločiny“.

Jeden z obviněných –⁠ bývalý ředitel skládky Celio René Konečný –⁠ přitom již loni jako první v této kauze uzavřel dohodu o vině trestu, kterou poté schválil i soud. Dostal podmíněný trest v podobě tří roků vězení s pětiletým odkladem a musel zaplatit jeden milion korun.

Firma Aquatest tak může být druhá, s kým bude dohoda uzavřena. Tato společnost v srpnu 2016 získala státní zakázku na odstranění starých ekologických zátěží. Nabídla tehdy nejnižší cenu: něco málo přes 26,3 milionu korun bez DPH.

V textu obvinění policisté uvádí, že se firma ve smlouvě se státem zavázala, že odborně odstraní 4692 tun nebezpečného odpadu. Podle závěrů policie popsaných v obvinění však vymyslel bývalý předseda představenstva této firmy Daniel Kraft plán, že sudy se styreny, vysoce hořlavou látkou, přijme na skládce firma Celio.

Sudy pak byly podle zjištění úřadů odvezeny na skládku, aniž by se upravovaly a evidovaly. Navíc, jak se uvádí v obvinění, se zavezly jiným odpadem, aby je nebylo možné odhalit. A vše se krylo fiktivními doklady o řádné likvidaci.

Policie zadokumentovala, že takto bylo vystaveno sedm potvrzení o likvidaci zhruba 2170 tun nebezpečného odpadu. Ministerstvo financí, jak píše dále policie, vyplatilo firmě přes 3,7 milionu korun. Celkově však skupina chtěla z ministerstva vylákat přes 10,2 milionu.

Kraft, kterého policie označila za hlavního obviněného, strávil loni více než čtvrt roku ve vazbě. Na svobodu se dostal i díky tomu, že za něj byla zaplacena desetimilionová kauce. Skončil pak v řadě firem, včetně společnosti Aquatest.

Reklama

Doporučované