Hlavní obsah

Ministerstvo kritizuje strategický nákup ropy od lidí z Putinova kruhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MG Best For You, Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin má řadu přátel. A kyperský právník jednoho z nich stojí za firmou, která má Česku dodat ropu.

Reklama

Česko svěřilo dodávky ropy do nouzových zásobníků neprůhledné firmě napojené na prominenty Putinova režimu. Podle šéfa Správy státních hmotných rezerv to jinak nešlo. Ministerstvo pro místní rozvoj má ale opačný názor.

Článek

Když Seznam Zprávy minulý týden upozornily, že Česko nakupuje do nouzových zásobníků ropu za 1,1 miliardy od kyperské firmy, kterou ovšem ovládají prominenti režimu Vladimira Putina, zodpovědný šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr se hájil, že to jinak udělat nemohl.

„Pocitová žurnalistika… Bohužel u zakázek to tak snadno nefunguje. Musíte totiž postupovat podle zákona. A když nemáte zákonný důvod firmu vyloučit, když její vlastníci nejsou na sankčním seznamu EU, tak ji prostě nevyloučíte,“ obul se Švagr na sociální síti X do reportérů Seznam Zpráv.

Argumentoval, že společnost Normeston Trading Limited vyhrála nabídkou nejnižší ceny. Švagr také tvrdí, že správa ověřila, že za ní nestojí někdo, kdo by podléhal protiruským sankcím, a tak nebyl zákonný důvod ji vyloučit.

Jeden z oficiálních spolumajitelů, někdejší viceprezident Lukoilu, se totiž prohlašuje za Kypřana. A dalším spolumajitelem oficiálně není sankcionovaný ruský oligarcha, ale jeho kyperský právník, který se živí skrýváním majetku.

Zakázku důležitou pro energetickou bezpečnost Česka ovšem nyní začalo na základě dotazů od Seznam Zpráv zkoumat Ministerstvo pro místní rozvoj, které je za veřejné soutěže a to, jak se do nich promítají sankce, ze zákona zodpovědné. A jeho experti došli k opačným závěrům než Švagr.

Stát se strategickými zásobami pohonných hmot jistí pro případ, že by Rusko utnulo řádné dodávky ropovodem Družba. Nyní ovšem má nouzové zásoby dodat v následujícím půl roce firma napojená na prominenty toho samého režimu, který Česko vede na seznamu nepřátel.

Ministerstvo: Citlivá zakázka se má zadávat jinak

Podle ministerstva Švagr nemusel vypisovat běžnou soutěž podle zákona o veřejných zakázkách, ale aplikovat bezpečnostní výjimky, které existují, aby se stát podobným situacím vyhnul.

„Pokud jde o zabezpečení základních bezpečnostních zájmů, lze postupovat i mimo režim zákona, kdy zadavatel zadá zakázku bez zadávacího řízení napřímo a současně doloží hospodárnost a ekonomickou výhodnost zakázky. Postupovat přímým zadáním lze navíc s ohledem na neúspěšné předchozí veřejné tendry,“ uvedla mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Správa rezerv dodavatele za nastavených podmínek našla až po roce a na pošesté.

Pátrání reportérů Seznam Zpráv po kyperské firmě:

Postup správy rezerv pak otevřeně kritizuje poradce ministra Ivana Bartoše Janusz Konieczny.

„Zadavatel by měl takto citlivé zakázky bezpečnostního charakteru zadávat ve spolupráci s příslušnými orgány pouze prověřeným subjektům. Je vždy nutné pečlivě prověřit, kdo dodavatele reálně ovládá. Informace jsou znepokojivé a určitě bylo podle současné legislativy možné postupovat tak, aby k rizikové situaci nedošlo,“ dodal Konieczny s tím, že vždy jde o konkrétní zadavatele a jejich ochotu nést odpovědnost za svůj postup.

Správa hmotných rezerv si sice podle pátrání Seznam Zpráv vyžádala před uzavřením smlouvy dobrozdání Finančního analytického úřadu, který je v Česku zodpovědný za kontrolu dodržování sankcí. Například s kontrarozvědkou BIS ale nekonzultovala.

Neprůhledný vlastník

Vítěz tendru, společnost Normeston Trading Limited, má neprůhlednou vlastnickou strukturu.

Firma je v současné době ovládána sítí dalších devíti společností a fondů z Kypru, Maďarska, Hong Kongu a Britských Panenských ostrovů. V průběhu posledních let se přitom struktura opakovaně přeskupovala, a měnili se tak i deklarovaní vlastníci firem z daňových rájů.

Foto: Seznam Zprávy

Společnost je totiž v současné době ovládána sítí dalších devíti společností a fondů z Kypru, Maďarska, Hong Kongu a Britských Panenských ostrovů. V průběhu posledních let se přitom struktura opakovaně přeskupovala, a měnili se tak i deklarovaní vlastníci firem z daňových rájů.

Seznam Zprávám se nakonec ve spolupráci s protikorupční organizací Transparency International podařilo identifikovat papírové vlastníky.

Jedním z nich je Valery Subbotin. Rus, který byl až do roku 2017 viceprezidentem ruské ropné společnosti Lukoil. Správa hmotných rezerv ho označuje za kyperského občana. Kypr je však v EU kritizovaný za to, že je možné si jeho občanství koupit, což bohatí Rusové využívají i k obcházení sankcí.

Dalším spolumajitelem je pak kyperský advokát Christodoulos Georgiou Vassiliades, který podle britské vlády ruským oligarchům pomáhal vytvářet offshore struktury a trusty umožňující skrývat jejich majetek a vyhýbat se sankcím. I proto skončil na britském sankčním seznamu, protože poskytuje služby podnikateli Alisherovi Usmanovi označovanému za nejbližšího Putinova oligarchu.

Reklama

Doporučované