Hlavní obsah

Minuta po minutě: Jak se odehrála vražda seniora na Zlínsku

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Obec Slopné na Zlínsku, kde před 12 lety došlo k brutální vraždě místního penzisty.

Reklama

Soud stanovil v případu brutálního umlácení seniora na Zlínsku čas vraždy, který ale neodpovídal názorům lékařů. Jejich závěry soud ani žalobce nebrali v potaz. Podívejte se na časovou osu činu, který skončil sporným rozsudkem.

Článek

Dodnes nezodpovězenou otázkou případu vraždy ve Slopném na Zlínsku v září 2011 je přesná doba úmrtí penzisty Miroslava Sedláře. Okolnosti případu 12 let staré vraždy redaktorky Seznam Zpráv zkoumají v investigativní podcastové sérii Slopné: Kdo je vrah?.

Vyšetřovatelé, žalobce i soudy během procesů operovali pouze s možností, že Sedláře pachatelé brutálním způsobem umlátili v jeho domě ve čtvrtek večer 22. září 2011. Podle soudních výpovědí lékařů ale penzista nejpravděpodobněji zemřel až následující den – tedy v pátek.

Na tento den se ale vyšetřovatelé potenciálních svědků ani obžalovaných nikdy neptali – stejně tak jako zlínský soudce Radomír Koudela, který prováděl téměř veškeré dokazování. Názory lékařů soudy v podstatě nebraly v potaz a určily, že Sedlář zemřel pravděpodobně ve čtvrtek večer. Vrchní soud v Olomouci pak tuto dobu zúžil na devatenáctou až dvacátou hodinu.

Soudy se tak v podstatě přiklonily na stranu žalobce Lea Foltýna, který v soudní síni prohlásil, že určení doby smrti se nestanovuje na základě názorů lékařů, ale odvozuje se od nalezených pachových stop a svědeckých výpovědí. A že na čtvrtek večer jim odsouzení David Šimon s Marošem Straňákem do vraždy prostě zapadli.

Poslechněte si předchozí díly podcastové série:

  • První díl o vraždě, která se v obci Slopné v roce 2011 odehrála
  • Druhý díl o odsouzených Maroši Straňákovi a Davidu Šimonovi
  • Třetí díl o pachových stopách, které byly jedním z klíčových důkazů
  • Čtvrtý díl o korunních svědcích, z nichž jeden se nyní přiznal ke lži
  • Pátý díl o zatajeném důkazu, který ukázal na DNA jiného člověka

„Tento čas se odvíjí od skutečností, kdy byly zajištěné pachové stopy. A vy moc dobře víte, že byly provedené další důkazy, třeba svědecké výpovědi. A jestliže orgán činný v trestním řízení si poskládá nepřímé důkazy, poskládá si k tomu svědecké výpovědi a má k tomu ‚pachovky‘ lidí, tak potom zkoumá, kde se lidé pohybovali v určitou dobu, a ta doba byla jasně dána, jak v přípravném řízení, tak v obžalobě, tak v rozsudku,“ obhajoval před obhájci časovou osu na jednom ze soudních líčení žalobce Foltýn.

Zmíněné svědecké výpovědi, o kterých Foltýn mluvil, ale časovému snímku určenému soudem odporují.

Účelové svědectví?

Podle soudu měl být Sedlář umlácený nejpozději v osm hodin večer – po desáté hodině ho ale ještě podle svých slov viděl další obyvatel Slopného Jaroslav Kraus. S jeho svědectvím se soudce vrchního soudu Libor Losa vypořádal tak, že jej zpochybnil. Podle něj Kraus prý na Sedláře vidět nemohl.

Jeho slova nicméně posiluje svědectví další obyvatelky Slopného, která slyšela typický zvuk brány Sedlářova domu ve čtvrtek kolem půlnoci.

Významné se oběma soudcům jevilo svědectví známého odsouzených Jakuba Řezníčka. Ve chvíli, kdy jej policisté z vraždy podezírali, protože na kukle pohozené poblíž místa činu našli i jeho pachové stopy, Řezníček kriminalistům řekl, že si na kuklu sedl ve čtvrtek kolem půlnoci v autě Davida Šimona. A že v tom autě jel i Straňák.

Vrchní soud se nicméně nevypořádal s tím, jak si Řezníček na kuklu mohl sednout, když ta už měla být dávno pohozená ve Slopném. K vraždě totiž mělo dojít ve 20 hodin, Řezníček do auta podle svých slov nastoupil až o čtyři hodiny později.

Řezníčkova slova o čtvrteční cestě navíc vyvracel i čtvrtý spolujezdec a Řezníčkovu věrohodnost silně zpochybnil jeho známý. Hlavní vyšetřovatel případu Pavel Kucík redaktorkám řekl, že podle něj byla Řezníčkova výpověď účelová – aby vysvětlil své pachové stopy právě na kukle.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Odsouzení Maroš Straňák a David Šimon od začátku tvrdí, že s vraždou nemají nic společného.

Vrchní soud ve svém rozsudku z roku 2014 navíc tvrdil, že Šimon se Straňákem Sedlářovi vzali po činu telefon a snažili se z něj dovolat na slovenské telefonní číslo. Jak se ale ukázalo při pokusu o obnovu řízení o dva roky později, přesně na tuto dobu měl Šimon alibi.

Domluvil si schůzku na facebooku – a s kamarádkou se, od půl osmé večer přibližně do deváté až půl desáté, dívali v jeho autě na film. Byli v Uherském Hradišti, které je vzdáleno zhruba 45 minut jízdy od Slopného.

Zásadní je také nové svědectví Tomáše Botka. Ten reportérkám řekl, že odsouzené seznámil až zhruba měsíc po vraždě ve Slopném. V den, kdy Straňák vyloupil uherskobrodské zlatnictví a zlato potřeboval přeprodat. S tím mu poté pomáhal Šimon. Botkovým slovům odpovídá i výpis telekomunikací odsouzených. Jejich první telefonický kontakt je datován na 15. října (viz časová osa níže v grafice).

Straňák a Šimon v roce 2014 nakonec dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let a dodnes sedí v kuřimské věznici. Oba ale od počátku tvrdí, že s vraždou nemají vůbec nic společného.

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované