Hlavní obsah

Žalobce zatajil před soudem informace o DNA v případu vraždy

Foto: ČTK

Odsouzení Maroš Straňák (zleva) a David Šimon během soudního jednání.

Reklama

Článek

Kukla potřísněná krví oběti a potem neznámého muže. Tak vypadal nález zlínských policistů na poli zkraje obce Slopné, kde byl v roce 2011 zavražděn Miroslav Sedlář. Když kriminalisté zjistili, že DNA patří slovenskému recidivistovi, předali informaci státnímu zástupci. Seznam Zprávy ale mají důkazy, že ten ji před vrchním soudem před vynesením pravomocného rozsudku zamlčel.

Seznam Zprávy pátrají po okolnostech případu vraždy ve Slopném v investigativní sérii Slopné: Kdo je vrah? pod hlavičkou podcastu 5:59

Co v pátém díle investigativní série uslyšíte?

  • Konfrontaci s vyšetřovatelem vraždy ve Slopném, který s kolegy neinformoval vrchní soud ani obhájce obžalovaných o ztotožnění DNA z pletené kukly.
  • Spekulace soudce Radomíra Koudely ohledně času smrti Miroslava Sedláře.
  • Nahrávky ze Slovenska, kde reportérky vypátraly recidivistu, jemuž DNA na kukle patří.

Vrchní soud v Olomouci odsoudil 3. června 2014 Maroše Straňáka a Davida Šimona za vraždu důchodce Miroslava Sedláře. Jejich vinu určil na základě pachových stop a výpovědí bratranců Rakašových, kteří tvrdili, že se jim Straňák k vraždě ve vazbě přiznal. Jeden z bratranců ale reportérkám svou výpověď popřel s tím, že mu byl nabízen nižší trest.

Soudce Libor Losa, který Straňáka se Šimonem za mříže pravomocně poslal, do rozsudku mimo jiné napsal:

„Z obsahu výpovědí jednotlivých přátel a známých obžalovaných je zřejmé, že se pohybovali v komunitě osob, jež je možno považovat za tzv. Rowdies, kteří (…) používají právě takové kukly. Proto možnost, že kukla byla při takových akcích dříve využita nějakou jinou osobou, nelze považovat za vyloučenou,“ spekuloval nad původem neznámé DNA ve verdiktu z června 2014 soudce.

Foto: Seznam Zprávy

Podle razítka v pravém horním rohu je patrné, že zlínští kriminalisté o Kovácsovi věděli už víc jak měsíc před vynesením pravomocného rozsudku.

Genetická informace nalezená na kukle ale nepatřila žádnému člověku z okruhu odsouzených, nýbrž slovenskému recidivistovi Zoltánu Kovácsovi. Výpis jeho trestů jen do roku 2014 čítal 18 jednotlivých skutků.

Informaci o ztotožnění DNA, jak se nyní redaktorkám po deseti letech od soudu podařilo zjistit, zlínští vyšetřovatelé ze Slovenska obdrželi téměř měsíc a půl před pravomocným rozsudkem. A v té době o tom informovali i dozorujícího žalobce kauzy Leo Foltýna.

Poslechněte si předchozí díly podcastové série:

  • První díl o vraždě, která se v obci Slopné v roce 2011 odehrála
  • Druhý díl o odsouzených Maroši Straňákovi a Davidu Šimonovi
  • Třetí díl o pachových stopách, které byly jedním z klíčových důkazů
  • Čtvrtý díl o klíčovém svědectví dvou bratranců
  • Pátý díl o DNA slovenského bezdomovce na zakrvácené kukle
  • Šestý díl o napojení zavražděného seniora na slovenské mafiány

„Dne 22. 4. 2014 jsme byli ze strany Kriminalistického a expertízného ústavu Policejného zboru se sídlem Bratislava vyrozuměni o tom, že DNA zajištěná na černé pletené kukle v souvislosti s vyšetřováním vraždy Miroslava Sedláře patří osobě Zoltán Kovács,“ stojí v policejních dokumentech k případu, které se redakci podařilo získat. „O těchto skutečnostech byl dne 2. 5. vyrozuměn dozorující státní zástupce,“ píše se v nich dále.

Foto: Seznam Zprávy

Vyšetřovatelé do spisu k vraždě navíc přiložili časovou rekapitulaci, kdy se o ztotožněné DNA dozvěděli, kdy si zažádali o výpis trestů Zoltána Kovácse a kdy o informacích informovali žalobce.

Policisté ani Foltýn však o nových skutečnostech vrchnímu soudu nic neřekli a ten Straňáka se Šimonem měsíc po ztotožnění DNA odsoudil s tím, že genetická informace odebraná z kukly patří zřejmě nějakému jejich známému z fotbalu.

Foltýnovy výmluvy

O Zoltánu Kovácsovi nic nevěděli ani obhájci obžalovaných. Šimonův tehdejší advokát Pavel Fišer se o identifikované DNA dozvěděl až po rozsudku vrchního soudu - a to neoficiálně od nejmenovaného kriminalisty. Úřadům ale Fišer nemohl nic dokázat. Foltýn s policisty totiž neustále tvrdili, že informace o Kovácsovi obdrželi až po rozsudku.

Foto: web Klub bojkovských skeptiků, Seznam Zprávy

Žalobce vraždy ve Slopném před soudem zatajil důkaz.

Redakce má k dispozici písemnou odpověď žalobce Foltýna na Fišerův dotaz ohledně ztotožněné DNA. V ní Foltýn 30. června 2014 píše: „Ve vztahu k nalezené DNA na kukle (…) probíhá i nadále šetření a zjišťování zásadních skutečností ke ztotožnění konkrétní osoby, kdy současné stopy vedou do Slovenské republiky.“

Jak již bylo zmíněno, konkrétní jméno policisté znali již v dubnu. Zatímco v listu obhájci z 30. června Foltýn tvrdil, že ztotožnění osoby stále probíhá, v dokumentu určeném předsedovi trestního senátu krajského zlínského soudu Foltýn píše, že „oficiální zprávu o existenci původce DNA obdržel od policie 9.6. 2014“ - tedy šest dní po pravomocném rozsudku.

Foto: Seznam Zprávy

Foltýn zlínskému soudu tvrdil, že o DNA se dozvěděl až šest dní po vynesení pravomocného rozsudku.

„To, že výsledek, který došel a byl použitelný procesně, se dostal do ruky policie, potažmo státnímu zástupci poté, kdy proběhlo odvolací řízení, nebyla vina ani policie, ani státního zástupce. Tento výsledek byl okamžitě dán jak státnímu zástupci na Vrchním státní zastupitelství v Olomouci, tak jeho cestou soudu,“ tvrdil na soudním líčení při pokusu o obnovu procesu žalobce Foltýn.

Opět ale neříkal pravdu. U vrchního soudu případ formálně zastupovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, Foltýn ale kauzu stále dozoroval. A vrchního státního zástupce o ztotožnění DNA informoval až v červenci - tedy víc jak dva měsíce poté, co se o Kovácsovi dozvěděl.

Foltýn s reportérkami odmítl dvakrát osobně mluvit, neodpověděl ani na e-mail, ani na dopis, který mu redaktorky daly do schránky. „Děvčata, nezkoušejte to na mě,“ reagoval na dotazy bývalý žalobce.

Foto: Seznam Zprávy

Náměstek VSZ Olomouc redaktorce na e-mailový dotaz sděluje, že Foltýn o ztotožnění DNA informoval až v červenci 2014.

Poté, co vyšetřovatelé a žalobce zjistili, že DNA patří slovenskému recidivistovi Kovácsovi, neučinili žádné jiné kroky kromě toho, že si ze Slovenska nechali poslat výpis jeho trestů.

„Dál už nepátrali“

Prověřovat Kovácse policisté začali až v srpnu 2014, tedy čtyři měsíce po ztotožnění jeho DNA z kukly nalezené poblíž místa činu. A to až poté, co otec Davida Šimona - Dalibor Šimon - spolu s advokátem Fišerem poslali řadu dotazů na státní zastupitelství týkající se toho, jak to, že soud nedostal informace o ztotožněné DNA, když podle neoficiálních informací ztotožnění již proběhlo.

Pátrání po Kovácsovi policisté dle spisu vyhlásili rovněž až na konci sprna.

Foto: Seznam Zprávy

Zlínským vyšetřovatelům v dubnu 2014 přišla ze Slovenska i lustrace Zoltána Kovácse.

Policisté v červenci 2015 prověřování slovenského bezdomovce Kovácse ukončili a věc odložili. „Kovácsovi byly odebrány pachové vzorky, které byly porovnávány s některými otisky pachových vzorků zajištěnými v rámci ohledání místa činu, ale vše s negativním výsledkem,“ zdůvodňovali odložení věci policisté.

Vyšetřovatelé dále argumentovali, že Kovács do policejní výpovědi uvedl, že s vraždou ani Miroslavem Sedlářem nemá nic společného.

„Já jsem jim podal svou výpověď a tím to bylo ukončené. Dál už nepátrali,“ řekl Kovács redaktorkám poté, co jej po dlouhém pátrání na Slovensku našly.

Jaké nesrovnalosti obsahuje časová osa případu? Proč se nedařilo určit přesný čas vraždy? A proč se soudci nezdálo alibi jednoho z odsouzených? Poslechněte si audio v úvodu článku.

Editor: Barbora Sochorová, Vojtěch Krasnický

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: policejní spis Vražda ve Slopném

Podcastová série Slopné: Kdo je vrah?

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní série Seznam Zpráv a podcastu 5:59.

Reportérka Adéla Jelínková a fotografka Christine Havranová víc než rok pátraly po okolnostech vraždy, která se odehrála v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Soud poslal za brutální ubití staršího muže do vězení dva mladíky, kteří i po 11 letech za mřížemi stále tvrdí, že jsou nevinní. Oba dostali výjimečné tresty v délce přes 20 let.

Autorky podcastu mluvily s vyšetřovateli případu, s odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem i svědky. Především ale přicházejí s novými důkazy a vyvracejí některá původní svědectví – což zásadním způsobem mění pohled na případ vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě kriminalisté, žalobce nebo soudy.

Příběh navíc v detailech přináší mrazivé souvislosti o českém justičním systému. Odpykávají si trest za vraždu ve vězení skutečně ti praví pachatelé?

Šestidílná investigativní série Slopné: Kdo je vrah? vyšla v podcastu 5:59. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované