Hlavní obsah

Policie chytila organizátory podezřelé charity. Jsou ve vazbě

Foto: Seznam Zprávy

Podle zdrojů Seznam Zpráv obeznámených s vyšetřováním, je jedním ze zadržených Dominik Šerák, který vedl call centra podezřelého projektu Dopřej léčbu.

Reklama

Policie zadržela dva muže, kteří organizovali podezřelý charitativní projekt Dopřej léčbu. Ten zveřejňoval na svém webu příběhy nemocných dětí, které ovšem byly okopírované z dobročinné platformy Donio. A vybíral na ně peníze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Muže zadrželi opavští policisté. Jsou podezřelí z podvodu. „Ve středu 20. března 2024 bylo zahájeno trestní stíhání, kdy byli obviněni ze spáchání zločinu podvodu, za který jim v případě odsouzení hrozí až 8letý trest odnětí svobody,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Eva Michalíková.

Soud dnes rozhodoval o návrhu státního zástupce, aby muži byli stíháni vazebně. „U obou byl tento návrh soudcem akceptován,“ dodala Michalíková. Podle zdrojů Seznam Zpráv obeznámených s vyšetřováním jsou v případu tisíce poškozených lidí a zřejmě až milionová škoda.

Ostravský projekt Dopřej léčbu vzbudil loni na podzim podezření, že jde o podvod. Na případ Seznam Zprávy upozornily reportáží v pořadu Terén Kristiny Cirokové, která odhalovala i to, kdo za podezřelou charitou stojí. Webové stránky, na kterých se projekt propagoval, záhy nato přestaly fungovat.

Reportérka Seznam Zpráv totiž zjistila, že příběhy onkologicky nemocných dětí i dospělých zveřejňované na webu doprejlecbu.cz jsou doslova okopírované z dobročinné webové platformy Donio. Ovšem s fotografiemi úplně jiných lidí, často převzatých z fotobank.

Donio o této aktivitě do té doby nevědělo. Hned potom se organizace obrátila na provozovatele portálu, aby texty smazal. Ukázalo se totiž, že projekt Dopřej léčbu neměl k publikaci příběhů povolení ani od Donia, ani od zakladatelů sbírek.

Za projektem Dopřej léčbu stála ostravská společnost PressNow, jejímž jednatelem a jediným majitelem je osmadvacetiletý Dominik Šerák. Podle informací redakce od zdroje, který je obeznámen s vyšetřováním, je právě on jedním ze zadržených.

Když se ho na sklonku roku reportérka Seznam Zpráv opakovaně ptala, kam jdou peníze vybrané od lidí a kolik jich už projekt Dopřej léčbu získal, neosvětlil to. „Co se týká objemu vybraných peněz, tyto údaje budou řádně zveřejněny ve sbírce listin obchodního rejstříku,“ píše se v e-mailu, pod kterým bylo místo podpisu uvedeno „tým Dopřej léčbu“.

Podezřelé bylo i to, že najít firmu PressNow nebylo možné. Na webu Dopřej léčbu bylo napsáno, že firma sídlí na Sokolské třídě v Ostravě. Tam o ní ale nikdo nevěděl, a přestože jsou tam na schránkách uvedeny desítky firem, tahle tam chyběla. Podle obchodního rejstříku má mít ale společnost sídlo jinde. Jenže ani na této adrese se najít nedá. Jde o bytový dům. Místní obyvatelé o společnosti PressNow nikdy neslyšeli.

Štábu Seznam Zpráv se podařilo nakonec dostat do ostravského call centra projektu Dopřej léčbu, ze kterého operátorky volaly lidem a přesvědčovaly je, aby přispěli na onkologicky nemocné děti. Kontaktovaly často zřejmě seniory.

V sídle call centra, konkrétně v jedné nevelké místnosti, sedělo zhruba šest žen a jeden mladý muž se sluchátky a mikrofonem. Ženy volaly lidem a žádaly je, aby přispěly „na děti s nemocí“. Bylo evidentní, že to, co mají říkat, čtou z papírů.

Ostatně to potvrdil reportérce i sám Dominik Šerák, když mu zavolala na inzerát a předstírala zájem o práci operátorky call centra. Inzerát zveřejnil na svém facebookovém profilu a lákal na provizi za každého dárce.

„Není to nic složitého. Jenom čtete z papíru. Projdete normálně školením, posadíme vás za počítač a obvoláváte jenom lidi. Z každé smlouvy máte tři stovky provizi s tím, že vyplácení je každý pátek,“ vysvětloval tehdy Šerák.

Reklama

Související témata:

Doporučované