Hlavní obsah

Podivná sbírka zneužívá příběhy nemocných dětí, peníze mizí neznámo kde

Nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové pátral po tom, kdo stojí za projektem Dopřej léčbu, který vybírá peníze na onkologické pacienty. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostravský projekt Dopřej léčbu zveřejňuje na webu příběhy nemocných dětí, které jsou zkopírované z dobročinné webové platformy Donio. Vybírá na ně na svůj vlastní účet peníze. Případem se už zabývá policie.

Článek

Nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové odhaluje, kdo za podezřelou charitou stojí.

Projekt Dopřej léčbu vzbudil podezření, že jde o podvod. A to hned z několika důvodů. Především ale proto, že na svém webu zveřejňuje u příběhů nemocných dětí a dospělých fotografie úplně jiných lidí. Často převzatých z fotobank.

„Přijali jsme oznámení od ženy, která měla podezření, že by se mohlo jednat o podvodné jednání,“ sdělila mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Eva Michalíková.

Charita působí podezřele i kvůli tomu, jak dárce shání. Oslovuje je nejenom prostřednictvím webových stránek, ale i na přímo po telefonu. Volá zřejmě často seniorům.

To potvrzuje i příběh devětasedmdesátiletého strýce Lenky Šeré ze Zlínska. Zavolala mu operátorka a přesvědčila ho, aby přispěl na nemocné děti. Následně mu přišel na dobírku v ceně 1890 korun balíček s dřevěným srdíčkem a děkovným dopisem. S podpisem údajného koordinátora Dominika. Bez příjmení.

„Nabyla jsem podezření, že to asi nebude úplně košer, protože i ten průvodní dopis, který k tomu přišel, byl takový strohý, bez hlavičkového papíru,“ pospala Lenka Šerá svoje pochybnosti, které měla z projektu Dopřej léčbu.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis, který přišel strýci Lenky Šeré za to, že dal finanční dar projektu Dopřej léčbu.

Sbírky odjinud

Reportérka Seznam Zpráv navíc zjistila, že příběhy onkologických pacientů, zveřejněné na webu, jsou zkopírované z dobročinné webové platformy Donio. Shodují se nejenom jména a diagnózy, ale i části textů. V kolonce „Komu jsme přispěli“ je například příběh Honzíka a jeho maminky. Část textu je naprosto totožná s tím, co se o sbírce píše na Doniu.

„Honzík je 13letý usměvavý kluk, miluje společnost, pohádky a koukání s tatínkem na fotbal. Během jeho narození, ale došlo k vážným a nečekaným komplikacím, které bohužel zanechaly velmi vážné následky, se kterými bude Honzík bojovat celý život,“ píše se na obou webech. S tím rozdílem, že na stránkách doprejlecbu.cz není na přiložené fotografii Honzík, ale úplně jiný kluk. Snímek lze dohledat na řadě jiných webů.

Je to podvod? „Na toto konkrétně nemůžeme odpovědět a to z důvodu, že se jedná o prvopočáteční šetření. Určitě se tím ale nadále budeme zabývat. Každopádně v případě, že je použitá ilustrativní fotografie, mělo by to tam být napsáno,“ uvedla k tomu mluvčí policie Michalíková.

Mluvčí webové platformy Donio Cristina Carmen Baron sdělila, že s projektem Dopřej léčbu nijak nespolupracují. Po našem upozornění oslovila zakladatele zmíněných sbírek a zjišťuje podrobnosti.

Firma nikde, majitel neodpovídá

Projekt Dopřej léčbu nespadá pod žádnou nadaci, ale zastřešuje jej ostravská firma PressNow s. r. o. Na webu se uvádí, že sídlí na Sokolské třídě. Tam o ní ale nikdo neví a přestože jsou tam na schránkách uvedeny desítky firem, tahle tam chybí. Podle obchodního rejstříku má mít firma sídlo ale jinde. Jenže ani na této adrese se najít nedá. Jde o bytový dům. Místní obyvatelé o společnosti PressNow nikdy neslyšeli.

Jednatelem a jediným majitelem firmy je od letošního června 28letý Dominik Šerák. Reportérka Seznam Zpráv se ho snažila nejprve kontaktovat doma. Ženský hlas v domovním telefonu slíbil, že ho zavolá, ale pak už se nikdo neozval.

Nakonec reportérka s Dominikem Šerákem hovořila po telefonu. „Můžete mi, prosím vás, poslat vaše dotazy na e-mail? Určitě odpovíme na všechny dotazy, co budete mít,“ slíbil Šerák. Ale ani po několika dnech neodpověděl.

Přiznal, že fotografie u příběhů nemocných jsou ilustrativní a slíbil nápravu. K té ovšem prozatím nedošlo. Na dotaz, zda si nemyslí, že uvádějí lidi v omyl, odpověděl: „Tak to si určitě nemyslím.“

Kolik peněz projekt Dopřej léčbu už vybral a kolik z této částky šlo skutečně na nemocné? Na to Dominik Šerák po e-mailu neodpověděl.

Sbírají peníze i po telefonu

Štáb Seznam Zpráv vypátral i sídlo call centra, odkud operátorky volají lidem a přesvědčují je, aby přispěli na charitu. V místnosti sedělo asi šest žen a jeden mladý muž se sluchátky a mikrofonem. Jedna z žen zrovna někomu vysvětlovala, pro koho by jeho dar měl být.

„Je to pomoc dětem s nemocí,“ tvrdila do telefonu žena a před sebou měla papír, na kterém očividně měla instrukce, co má říkat. To ostatně potvrdil reportérce do telefonu i Dominik Šerák, když mu volala jako zájemkyně o práci v call centru. Inzerát Šerák zveřejnil na svém facebookovém profilu. Lákal na provizi za každého dárce.

„Není to nic složitého. Jenom čtete z papíru. Projdete normálně školením, posadíme vás za počítač a obvoláváte jenom lidi. Z každé smlouvy máte tři stovky provizi s tím, že vyplácení je každý pátek,“ vysvětloval Šerák.

Jak to vypadá v takovém call centru? Proč projekt Dopřej léčbu řešil na policii i brněnský Nadační fond dětské onkologie Krtek? A jaká pokuta projektu hrozí za to, že na sbírky nemá registraci? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované