Hlavní obsah

Kauza podezřelé charity: Donio žádá smazání příběhů

Foto: doprejlecbu.cz

Podezřelou sbírku Dopřej léčbu provozuje firma z Ostravy. U okopírovaných příběhů jsou snímky z fotobank.

Reklama

Dobročinná webová platforma Donio reaguje na zjištění Seznam Zpráv v případu podezřelé ostravské charity s názvem Dopřej léčbu. Donio vyzvalo zástupce projektu, aby smazal zkopírované příběhy onkologicky nemocných dětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ostravský projekt Dopřej léčbu vybírá peníze na onkologicky nemocné děti. Jak zjistily Seznam Zprávy, na svých stránkách ale zveřejňuje příběhy zkopírované z webu dobročinné organizace Donio. Kde končí peníze vybrané na nemocné děti, přitom není jasné. Donio teď firmu, která projekt zastřešuje, vyzvala k nápravě.

„Požádali jsme společnost PressNow, provozovatele webového portálu Doprejlecbu.cz, aby odstranila textový obsah převzatý z příběhů na stránce Donio.cz, neboť k takovému užití textů nebyl poskytnut souhlas ze strany nás, ani zakladatelů sbírek,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Donia Cristina-Carmen Baron.

Příběhy zkopírované z Donia jsou na webu Dopřej léčbu v kolonce „Komu jsme pomohli“. Z vyjádření Donia ale plyne, že lidé, kterých se finanční sbírky týkají, s charitou z Ostravy nespolupracovali, ani o této aktivitě nevěděli.

„Pokud nedojde k odstranění těchto textů v řádném termínu, budeme situaci dále řešit s našimi právními zástupci,“ dodala mluvčí Donia.

Podvod?

Projekt Dopřej léčbu vzbudil podezření, že jde o podvod. Nejen kvůli zkopírovaným příběhům, jejichž texty jsou někdy naprosto totožné s těmi z Donia. Ale i z dalších důvodů.

Například proto, že u popsaných osudů nemocných dětí a dospělých jsou fotky úplně jiných lidí. Převzatých například z fotobank. Teprve až po publikaci reportáže v pořadu Terén Kristiny Cirokové se u snímků objevila informace, že jde o ilustrační fotografie.

Jednatel a jediný majitel firmy PressNow s.r.o., která za projektem stojí, osmadvacetiletý Dominik Šerák, reportérce Seznam Zpráv po telefonu řekl, že si nemyslí, že tím uváděli lidi v omyl.

„Tak to si určitě nemyslím,“ řekl Šerák s tím, že na další otázky odpoví písemně. Na e-mailem zaslané dotazy, které se týkaly například toho, kolik peněz se podařilo vybrat a kde skončily, ale ani po více než týdnu neodpověděl.

Případem se už zabývá i policie. „Přijali jsme oznámení od ženy, která měla podezření, že by se mohlo jednat o podvodné jednání,“ uvedla k tomu už minulý týden mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Eva Michalíková.

Kus dřeva za téměř 2000 korun

Projekt Dopřej léčbu peníze shání nejen prostřednictvím svých webových stránek, ale oslovuje potenciální dárce i po telefonu. Často přitom volá seniorům. Ve videoreportáži pořadu Terén to potvrdila i Lenka Šerá ze Zlínska.

„Kontaktovali mého strýce, se kterým bydlím, je mu 79 let. S nabídkou toho, jestli nechce přispět na nemocné děti. A že za příspěvek dostane potom nějaký dárek,“ popsala Šerá.

Jejímu strýci pak přišel balíček na dobírku v hodnotě 1890 korun s dřevěným srdíčkem a děkovným dopisem. Ten přišel Lence Šeré podezřelý. Například proto, že nebyl na hlavičkovém papíře a podepsaný tam byl jen jakýsi koordinátor projektu Dominik. Bez příjmení.

Foto: Seznam Zprávy

Děkovný dopis, který přišel strýci Lenky Šeré.

„Přijde mi to úplně bezpáteřní, protože právě na toto jakoby senioři slyší, na ty nemocné děti,“ okomentovala tuto zkušenost s projektem Dopřej léčbu Lenka Šerá.

Po zveřejnění reportáže se ozvali i další lidé, které operátoři call centra přemluvili k finančnímu daru.

„Nějaká žena mi třikrát volala. Na potřetí dost hrubým a citovým způsobem a pro mě v časové tísni mě donutila telefonicky objednat balíček na dobírku s konečným souhlasem smlouvy po telefonu,“ napsal například jeden ze čtenářů ze Vsetínska. Za balíček zaplatil, stejně jako strýc Lenky Šeré, 1890 korun.

Štábu Seznam Zpráv se podařilo dostat i přímo do ostravského call centra. V domě, kde sídlí, nemá nikde jmenovku na schránce nebo zvonku. Místní o něm ale vědí. V malé místnosti sedělo zhruba šest žen a jeden mladý muž. Když reportéři vešli dovnitř, jedna z nich akorát říkala do telefonu: „Je to pomoc dětem z nemoci.“

S reportérkou se o své práci bavit nechtěly. „Nezlobte se, já vám na tohle odpovídat nebudu. Od toho je šéf,“ řekla jen jedna z operátorek.

A jak vypadá náplň práce a jaké je finanční ohodnocení operátorek call centra? I to Seznam Zprávy zjistily. S legendou, že reaguje na pracovní inzerát, zavolala reportérka Dominiku Šerákovi a ten jí ochotně vše vysvětlil.

„Není to nic složitého. Jenom čtete z papíru. Projdete normálně školením, posadíme vás za počítač a obvoláváte jenom lidi. Z každé smlouvy máte tři stovky provizi s tím, že vyplacení je každý pátek,“ popsal podmínky v call centru Šerák.

Reklama

Doporučované