Hlavní obsah

Na Krymu po anexi domlouval zakázky, ve Sněmovně dělá asistenta poslanci ANO

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Šéf české obchodní komory pro Střední Asii Jiří Nestával (vlevo) na jednání na Krymu s předsedou krymské Státní rady Vladimirem Konstantinovem. Západ Republiku Krym po ruské anexi v roce 2014 neuznává.

Reklama

Do Sněmovny má přístup muž s kontakty na ruské politiky ve vedení neuznávané Republiky Krym. Seznam Zprávy zjistily, že tajemníkem poslance hnutí ANO Karla Raise je lobbista a šéf obchodní komory Jiří Nestával.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krátce před ukončením druhé světové války hostil Livadijský palác na poloostrově Krym setkání protihitlerovské koalice v rámci takzvané Jaltské konference, která položila základy ke vzniku OSN.

V listopadu 2017 se v luxusním komplexu konala akce „Krym v moderním mezinárodním kontextu“, které se vedle hlavounů Ruskem uznané Republiky Krym účastnil i český obchodník Jiří Nestával.

Na Krymu byl aktivní. O dva roky později se jako šéf České-Středoasijské smíšené obchodní komory (ČSOK) objevil podle Deníku N na akci v krymském Simferopolu, kde měl nabízet tamním podnikatelům podporu pro export jejich zboží.

Nezabránila mu v tom ani skutečnost, že taková jednání neschvalovala protiruská opatření přijatá Západem po ruské anexi ukrajinského poloostrova v roce 2014.

Že se od té doby aktivizoval v rámci české politiky, se nevědělo. Seznam Zprávy získaly důkaz, jak se Nestával v současnosti pohybuje na půdě Poslanecké sněmovny a prezentuje se vizitkou tajemníka místopředsedy výboru pro vědu a vzdělávání poslance ANO Karla Raise.

Bývalý rektor Vysokého učení technického v Brně potvrdil, že s Nestávalem spolupracuje dlouhodobě. Po loňských sněmovních volbách se šéf ČSOK stal i jeho poslaneckým asistentem. „Ten toho dělá strašně moc – od organizace mých návštěv v kraji v rámci firem až po v podstatě podklady ve Sněmovně. On se tam pohybuje často,“ řekl Seznam Zprávám poslanec ANO.

Foto: Seznam Zprávy

Na půdě Poslanecké sněmovny se Jiří Nestával prezentuje touto vizitkou.

Díky pozici poslaneckého asistenta získal lobbista Nestával lukrativní přístup do dolní komory parlamentu, kde se díky tomu můžu volně pohybovat. Na dotazy Seznam Zpráv Nestával přes urgence nereagoval.

Univerzitní konexe

Služeb Nestávalovy obchodní komory využíval poslanec Karel Rais dle svých slov při zprostředkování kontaktů na zahraniční univerzity jak v Rusku, tak v Číně.

„Je předsedou hospodářské komory, to jistě víte. Takže se věnuje aktivitám, které souvisí s výukou zahraničních studentů. Mým cílem bylo dostat ruské studenty k nám na VUT v Brně. On mi s tím pomáhal, dělal mi cestičky, pomohl mně a dalším rektorům dostat se například do Číny,“ popsal jihomoravský zákonodárce.

Na Rusko se prý zaměřovali do vypuknutí ruské války na Ukrajině. O činnosti na Krymu, kde se Nestával uměl politicky pohybovat i po ruském záboru, se podle Raise nebavili.

„To jsme spolu nikdy neřešili. O Krymu mi neříkal, nejsem jeho manželka, aby se mi tak svěřoval. S Krymem nemám nic společného, Rusko jsme zabalili 25. února. Existoval model, kdy ruští studenti se i tam učili česky a jezdili sem studovat. Bohužel to skončilo,“ uvedl poslanec.

Prodlevu už má podle něho i společná aktivita v oblasti Číny. „Také šlo o univerzitní kontakty. Ale to už je rovněž několik let, bavíme se o předcovidové době. Dneska řešíme běžné organizační věci, dělá mi asistenta a pomáhá mi organizačně zajišťovat mou existenci v kraji. Shání pro mě propojení na jihomoravské firmy,“ zmínil poslanec.

Na jedné straně Rais říká, že se s Nestávalem „v podstatě“ znají z vysokoškolského prostředí, na straně druhé mu obchodník pomáhal i se zajištěním financí pro jeho kandidaturu do Senátu v roce 2020 (v nich skončil třetí v prvním kole). „Pomáhal mi s neúspěšnou kampaní do Senátu,“ potvrdil Rais.

Seznam Zprávy se pokoušely Nestávala kontaktovat telefonicky, nereagoval ani na mobilu, ani na pevné lince v sídle jeho komory.

Neodpověděl ani na sadu dotazů, které jsme mu v pondělí zaslali. Otázky se týkaly jeho působení v Poslanecké sněmovně i v rámci obchodní komory. Zajímalo nás například i to, zda odsuzuje válečné počínání Putinova režimu na Ukrajině.

Poslanec Rais na dotaz, zda s Nestávalem přeruší spolupráci kvůli jeho činnosti na Krymu, uvedl, že mimosněmovní zájmy svého asistenta řešit nebude.

„O aktivity pana Nestávala mimo jeho funkci asistenta poslance se nezajímám (pokud nedochází k porušování zákona). K otázce o bezpečnostní překážce sděluji: Předpokládám, ze činnost obchodních komor v zahraničí je regulována státem,“ uvedl Rais.

Krymský jezdec

Aktivity Nestávalovy České-Středoasijské smíšené obchodní komory se v posledních měsících v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině smrskly.

V kategorii „Připravujeme“ inzeruje web ČSOK akce z minulého roku. V kolonce aktuálních projektů láká komora na „Podporu exportu na trhy Ruské federace“, inzerát je však už staršího data – z dubna 2020. Komora se zde chlubí společnou kanceláří v Českém domě v centru Moskvy.

Jedinou aktualitou je pozvánka na mezinárodní obchodní fórum Euroasian Expo 2022 v Biškeku, hlavním městě Kyrgyzstánu.

V posledních letech se komora Jiřího Nestávala účastnila několika akcí s vrcholnými politickými představiteli Republiky Krym, ze které Kreml po vpádu v roce 2014 udělal součást Ruské federace (mezinárodní společenství to neuznává).

Dle fotografií dostupných na Facebooku se Nestával v listopadu 2017 potkal na Krymu s ruskou hlavou krymské republiky Sergejem Aksjonovem (fotka níže), v únoru následujícího roku si potřásl rukou i s ruským šéfem legislativní Státní rady Krymu Vladimirem Konstantinovem.

V létě roku 2018 upozornil na aktivity Nestávalovy komory server Aktuálně.cz, podle jehož zjištění lobbista na Krymu jménem firmy Thermona sliboval dovoz kotlů za více než milion eur, a to navzdory sankcím uvalených na Krym po ruské anexi. Zástupci české společnosti posléze Nestávalův postup kritizovali a s mužem přerušili spolupráci.

Nestávalovo angažmá na Krymu tehdy kritizoval i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. „Pan Nestával byl varován ohledně nezákonných cest na okupované území Ukrajiny. Bohužel to nevzal na vědomí a opakovaně porušil ukrajinské zákony, což pro něj bude mít důsledky,“ uvedl ukrajinský diplomat.

Nakonec v listopadu 2019 se Nestával podle Deníku N účastnil mezinárodní konference se zvláštním názvem „THE MOST k úspěchu: exportní potenciál Krymu“ v krymském Simferopolu.

Viceprezidentkou české-středoasijské komory byla v dané době bývalá poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Dnes už v Nestávalově spolku nepůsobí, skončila podle svých slov „zhruba před covidem nebo nějak tak“. Podle ní Nestával na Krymu disponoval dobrými kontakty. Jak si je v oblasti vybudoval, bývalá zákonodárkyně netuší.

„Komora byla orientovaná na Střední Asii, Rusko a Čínu, což se covidem zastavilo. Měla jsem na starost vzdělání, výměnu studentů s Čínou, což se všechno přerušilo. O dění kolem Krymu nic nevím, to šlo mimo mě,“ řekla sociálnědemokratická exposlankyně Seznam Zprávám.

Bohdalová v minulosti podle serveru Aktuálně.cz zprostředkovala Nestávalovi setkání s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD), ten ale jednání s komorou označil za nekonkrétní a bez výsledků. V roce 2008 zase Nestávalova komora organizovala zahraniční cestu pro expremiéra Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD) a exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Dohled v Ázerbájdžánu

Naposledy se o Jiřím Nestávalovi a jeho komoře zmiňoval v únoru 2020 investigativní portál Investigace.cz, který rozkryl pozadí pozorovatelské mise dvou českých zákonodárců při volbách v Ázerbájdžánu.

Podle zjištění serveru právě Nestávalova ČSOK pozvala na cestu do Baku tehdejší poslankyni ANO Věru Procházkovou a senátora Jaroslava Doubravu (Severočeši.cz), kteří pochválili průběh tamních parlamentních voleb.

Náklady na pozorování voleb tehdy podle Investigace uhradila ázerbájdžánská ústřední volební komise. Naopak oficiální pozorovatelé OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) zpochybnili věrohodnost jejich výsledků.

Exposlankyně Procházková potvrdila, že do Baku ji na začátku roku 2020 pozvala komora Jiřího Nestávala. Už tehdy svou misi domlouvala s poslancem Karlem Raisem (ANO), u něhož nyní Nestával působí jako asistent.

„Vše jsem komunikovala přes pana poslance Raise, s panem Nestávalem jsem neměla bližší komunikaci ohledně mise v Ázerbájdžánu, kde jsem byla jako nezaujatý pozorovatel. On jen zařizoval cestu. Jinak si už nic nepamatuji. Vím jen, že ho přivedl pan poslanec Rais,“ dodala bývalá poslankyně ANO.

Reklama

Doporučované