Hlavní obsah

Na účet poslankyně SPD přišly miliony. Kdo je poslal, však skrývá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Karla Maříková doprovází lídry SPD - na tomto snímku předsedu hnutí Tomia Okamuru a šéfa poslaneckého klubu Radima Fialu a někdejšího prezidentského kandidáta Jaroslava Baštu.

Reklama

aktualizováno •

Karla Maříková v majetkovém přiznání uvedla vedlejší příjmy v řádu milionů korun. Od koho je inkasovala, neupřesnila, přestože tím podle Ministerstva spravedlnosti nedodržela ustanovení zákona o střetu zájmů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za šest let ve Sněmovně přiznala poslankyně SPD Karla Maříková vedle poslaneckého platu příjmy dosahující souhrnně k bezmála sedmi milionům korun.

Podle majetkových přiznání, která Seznam Zprávy prostudovaly, plynuly ze zhruba dvaceti zdrojů, které však Karla Maříková neuvádí konkrétně.

Poslanci jsou sice povinni v majetkovém přiznání tuto informaci uvést, a Karla Maříková možnost napravit své pochybení nevyužila ani poté, co se jí na původ přiznaných milionů zeptaly Seznam Zprávy.

„Všechny náležitosti včetně příjmů dle zákona jsem v majetkovém přiznání zveřejnila,“ napsala Maříková reportérovi.

Ministerstvo spravedlnosti však na dotaz redakce potvrdilo, že poslankyně SPD neobhajuje před novinářem své utajování korektně. „Veřejní funkcionáři - nejenom politici - mají povinnost v případě příjmů oznamovat informaci o tom, kdo je původcem příjmu,“ uvedla Markéta Poslušná z tiskového oddělení zmíněného ministerstva.

S tím, že za takové neúplné majetková přiznání hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Seriál na Seznam Zprávách:

Foto: Seznam Zprávy

Co vyplynulo z nových majetkových přiznání politiků a vysokých úředníků?

Poslanec ANO Andrej Babiš:

Exkancléř Vratislav Mynář:

Poslankyně SPD Karla Maříková:

Poslankyně ANO Berenika Peštová:

Bohatství zdravotní sestry

Karla Maříková se před vstupem do politiky živila jako zdravotní sestra. Pracovala v lázních Jáchymov. A když byla v roce 2017 poprvé zvolena poslankyní Sněmovny, neuvedla žádné úspory.

V dalších letech však podle majetkových přiznání začaly na její účet přicházet částky v řádu stovek tisíc nebo i milionů korun. Třeba v roce 2020 přiznala příjem 2 150 400 korun, loni to pak bylo 1 552 682 korun. 

V dokumentu o majetku, který vkládá do registru, poslankyně vždy jen přiznala, že šlo o „jiný peněžitý příjem“.

Foto: Ministerstvo spravedlnosti, Seznam Zprávy

Majetkové přiznání Karly Maříkové za rok 2020.

Konkrétní - a zákonem stanovená - informace o původu výdělků by přitom byla na místě.

I proto, že by se mohlo vyjasnit, za jaké peníze Karla Maříková nakoupila v září 2021 v obci Vykmanov u Ostrova nad Ohří pozemky o rozloze přes 23 tisíc metrů čtverečních.

Zaplatila za ně - jak plyne z přiznání - 5,6 milionu, a přitom neuvádí, že by si na to vzala hypotéku nebo nějaký jiný úvěr.

Pozemky leží nedaleko bytového domu, ve kterém má poslankyně trvalé bydliště. A jsou na nich například zahrádky s chatami, vodní plocha nebo les.

Foto: Katastr nemovitostí, Seznam Zprávy

Modře vyznačené pozemky si koupila Karla Maříková.

Od masérky do realit

Karla Maříková je nyní nejen poslankyní dolní komory parlamentu, ale má i další veřejné funkce. Sedí v zastupitelstvu Karlovarského kraje a města Ostrov. V obou případech je jen řadovou zastupitelkou, takže za to jistě nepobírá odměny v řádu stovek tisíc či milionů ročně.

V přiznání o majetku také Karla Maříková každoročně uvádí, že podniká v oboru masérské, regenerační a rekondiční služby. Ale až do roku 2021, kdy nakoupila zmíněné nemovitosti, v přiznání uváděla, že si touto činností nic nevydělala.

Z přiznání tedy plyne, že do realitní transakce s pozemky v roce 2021 měla od roku 2017 do roku 2020 vedle poslaneckého platu příjmy celkem ve výši 3,14 milionu. A za celý rok 2021 vykázala jiné peněžité příjmy ve výši 1,8 milionu korun.

V Poslanecké sněmovně je pak Karla Maříková v současné době mimo jiné místopředsedkyní zdravotnického výboru, díky čemuž má plat přes 110 tisíc korun měsíčně. A k tomu pobírá ještě náhrady.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Jedna ze zahrad na pozemcích Karly Maříkové.

Karla Maříková se o tom, z jakých prostředků nákup pozemků uhradila, bavit nechce. Seznam Zprávám během krátkého rozhovoru jenom řekla, že si na tento realitní obchod vydělala.

„Mám to z peněz, které jsem si vydělala. Řádně jsem je zdanila. Není to nic načerno. Já nic neschovávám,“ řekla Maříková navzdory tomu, že dodává informačně neúplná majetková přiznání.

„Nezlobte se, nebudu s vámi rozebírat, za co jsem si pozemky koupila,“ dodala nakonec poslankyně SPD a telefonát ukončila.

Nebylo tedy možné se jí zeptat, zda právě nabyté pozemky jí vynesly částku 152 tisíc uváděnou v přiznání za rok 2022 jako příjem z podnikání. To si po koupi pozemků rozšířila vedle masérských také o realitní služby.

Poté, co článek vyšel, poslala Karla Maříková Seznam Zprávám vyjádření, v němž uvedla, že je její majetkové přiznání v pořádku. Napsala, že se proto ještě v pondělí obrátí na Ministerstvo spravedlnosti, aby jí potvrdilo, že nechybovala. „Peníze, které jsem uvedla, jsou příjmy ze Sněmovny, jelikož jsem byla členkou ROP Severozápad a podávala jsem přiznání i za tuto neplacenou funkci,“ doplnila Maříková.

Poté ještě v další zprávě zopakovala, že novinářům o svých příjmech nic říkat nebude. „Vy nejste žádný úřad, abych se vám zpovídala,“ uvedla.

Článek jsme doplnili o další reakce Karly Maříkové.

Reklama

Doporučované