Hlavní obsah

Nový posudek na Redla: Je dost zdravý, aby mohl před soud

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policie loni zadržela Michala Redla a stíhá ho v kauze Dozimetr. V roce 2008 však z jiného trestního stíhání vyvázl: Znalci řekli, že není schopen vnímat trestní řízení. Nyní je závěr zkoumání jeho psychického zdraví opačný.

Reklama

Podnikatel Michal Redl stíhaný za úplatky v kauze Dozimetr se v minulých letech vyhýbal soudům a stíhání. Od roku 2008 měl omezenou svéprávnost. Nyní se jeho situace mění - i díky novému posudku, který si policie opatřila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnikateli Michalu Redlovi skončilo dlouhé období, kdy ho před policií chránily posudky, podle nichž měl těžké deprese.

V korupční kauze Dozimetr, v níž je aktuálně stíhán jako hlava obviněné politicko-podnikatelské skupiny kolem pražského dopravního podniku, však získali policisté podle zjištění Seznam Zpráv důležitý znalecký posudek.

Ten konstatuje, že devětačtyřicetiletý Redl dokáže vnímat trestní řízení. Tedy rozumět tomu, z čeho je obviněn, a také chápat například smysl výslechů na policii nebo před soudem.

Informaci o výsledku zkoumání Redlova psychického zdraví Seznam Zprávy ověřily z více důvěryhodných zdrojů. Policie ani vrchní státní zastupitelství ji nechtějí komentovat „Vyjma již sdělených informací není v této fázi řízení možné sdělovat další podrobnosti,“ nechtěl být konkrétní státní zástupce Adam Borgula, který má případ Dozimetr na starosti.

Michal Redl se už v roce 2007 vyhnul v jiné kauze obžalobě za tunelování - právě s odkazem na špatný psychický stav. A až do loňska, kdy ho společně s náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN) a dalšími lidmi policisté obvinili z úplatků, měl také soudními rozhodnutími částečně omezenou svéprávnost.

Nové informace odmítl Michal Redl komentovat. „Neřeknu vám vůbec nic, protože ty vaše pravdy, polopravdy a výmysly se nedají číst. Děkuji vám. Na shledanou,“ ukončil rychle hovor, když se mu reportérka Seznam Zpráv dovolala na mobilní telefon a chtěla ke znaleckému posudku jeho vyjádření.

Trestně stíhaný podnikatel jenom dodal, že se má reportérka obrátit na jeho advokáta. Ten však na žádost o vyjádření nereagoval.

Nemoc jen hrál, myslí si policie

Čerstvý posudek dává policistům do rukou protizbraň, kdyby chtěl Redl v rámci obhajoby tvrdit, že v Dozimetru nevěděl, co dělá, a nedokáže pochopit, proč je obviněn za trestné činy se sazbou až deset let vězení.

Případ jde totiž do finále, obvinění a jejich advokáti se teď seznamují se spisem. To je fáze, po níž většinou následuje podání obžaloby.

Zlínský podnikatel Redl je stíhán pro statisícové úplatky při výběrových řízeních v pražském dopravního podniku: Společně s politikem Hlubučkem podle vyšetřovatelů mimo jiné tlačili na firmy pracující pro dopravní podnik, aby z uzavřených smluv na IT a další služby odváděly úplatky - jinak že jim podnik kontrakty vypoví.

Součástí skupiny, tvrdí detektivové, byli i další obvinění podnikatelé a lidé z dopravního podniku.

Kriminalisté jsou od začátku přesvědčeni, že Redl na tom nemohl být v posledních letech zdravotně tak špatně. Během tajného odposlouchávání jeho bytu v centru Prahy dospěli k závěru, že celou skupinu obviněnou v Dozimetru řídil, rozdával jí úkoly, inkasoval peníze a plánoval další kroky.

„Mimo to byly zaznamenány desítky telefonních hovorů Michala Redla, které svědčí o tom, že fakticky vykonával podnikatelskou činnost spojenou s nákupem a prodejem nemovitostí v řádech desítek až stovek milionů korun. V této souvislosti komunikoval s advokáty, bankéři či vrcholnými zástupci nadnárodních společností,“ vysvětlili policisté loni v červnu v usnesení o zahájení trestního stíhání, proč nevěří, že je Redl duševně nemocný.

Posudek: Nevnímá, co se děje

Doba, kdy u Redla podle tehdejšího názoru znalců propukla psychická porucha, se datuje do roku 2007. Redla, tenkrát zcela neznámého, chtěla policie dostat před soud za úvěrový podvod v případu usvědčeného mafiána Radovana Krejčíře. Podle vyšetřovatelů Redl pomáhal Krejčířovi vyvést z jedné z firem desítky milionů půjčených od banky.

Státní zástupkyně Petra Pavlánová však stíhání přerušila, protože dvě znalkyně objednané policií došly k závěru, že Redl trpí vážnou depresí.

„V současné době u něj byla zjištěna a diagnostikována periodická depresivní porucha, v jejímž důsledku není obviněný schopen plnohodnotné účasti na trestním řízení a není ani schopen plně chápat význam případného trestu,“ napsala žalobkyně Pavlánová do usnesení, o němž Seznam Zprávy psaly už loni.

O rok později navíc plzeňský okresní soud rozhodl, že Redl je částečně nesvéprávný. Když se tedy chtěl podnikatel v dalších letech oženit nebo nakládat s větší částkou peněz, musel k tomu dát svolení soudem stanovený opatrovník.

„Při každém setkání vede debaty o nutnosti pomoci opuštěným dětem a rozhovor vždy končí pláčem, při kterém se sebeobviňuje například z dětského hladomoru v rovníkové Africe,“ přetlumočil tehdy soud zjištění znalců.

Posudky nelze přezkoumat

Soudy Redlovi prodlužovaly částečnou nesvéprávnost až do loňska - opět na základě znaleckých posudků z oboru psychiatrie.

Ministerstvo spravedlnosti pak začalo prověřovat, jestli tito znalci prověřovali Redlův stav skutečně pečlivě. Protože jinak by je mohlo potrestat, mimo jiné pokutou, nebo jim dokonce sebrat kulaté razítko.

Nakonec ale podle informací Seznam Zpráv uzavřelo šetření s tím, že zpětně už nejde případné chyby znalců odhalit. Posudky byly totiž napsané tak, že je v nich sice uvedené, čím Redl trpí, chybí však podrobná argumentace, jak znalci došli k výroku o duševní chorobě.

Ministerstvo spravedlnosti to nyní na dotaz Seznam Zpráv nepopřelo, vyjádřilo se však jen obecně. „Nepřezkoumatelnost v tomto ohledu znamená, že není zpětně rekonstruovatelné, jakým postupem znalec ke svým závěrům dospěl,“ popsal Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerstva.

Policisté se také zajímají o roli dnes už bývalé plzeňské soudkyně Vlasty Chaloupkové. Právě Chaloupková, soudkyně Okresního soudu Plzeň-město, vynesla první rozhodnutí o Redlově nesvéprávnosti.

Jak Seznam Zprávy vypátraly loni na podzim, Chaloupkové manžel působil jako konkurzní správce už zmíněné firmy, kterou Krejčíř (podle policie s Redlovým přispěním) vytuneloval.

Redl, celoživotní obyvatel Zlína, si navíc před rozhodnutím o nesvéprávnosti formálně přesunul úřední bydliště do Plzně. Takže se dostal do působnosti zdejšího soudu a soudkyně Chaloupkové. Trvalý pobyt měl tehdy napsaný u muže, který se znal s manželem soudkyně.

Kauza Dozimetr na Seznam Zprávách

Korupční případ bývalého pražského politika Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla.

Reklama

Doporučované