Hlavní obsah

Odchod reportéra Hynka z obrazovky? Figuruje v policejním spisu

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Televizní reportér Jiří Hynek.

Reklama

Spis v kauze IKEM obsahuje i „složku“ o novinářích a mediálních poradcích. Figuruje v něm mimo jiné jméno reportéra České televize Jiřího Hynka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze zpravodajství České televize zmizela tvář dlouholetého reportéra Jiřího Hynka. Jak uvedl pro server Novinky.cz, které informaci přinesly, požádal o neplacené volno.

„Zejména ze zdravotních a rodinných důvodů,“ oznámil reportér. „Práce byla zejména v posledních dvou letech tak stresová a zdravotních důvodů jsem se nedokázal zbavit, že jsem z toho kruhu musel vystoupit,“ napsal také na sociálních sítích.

Jeho náhlý odchod z veřejnoprávní televize se časově kryje s únikem dokumentu, který patří do vyšetřovacího spisu ke kauze Institutu klinické a experimentální medicíny, o které Seznam Zprávy detailně informovaly.

Zmíněný dokument pojmenovaný jako Úřední záznam vypracovaný Generální inspekcí bezpečnostních sborů popisuje, jak bývalý náměstek IKEM Jiří Malý, který je obviněný z vydírání, komunikoval s některými novináři a mediálními poradci a manažery. Komunikaci například s Danielem Častvajem se budeme věnovat v nejbližších dnech.

„Prof. Malý byl v kontaktu s novináři či s osobami působícími v oblasti PR komunikace a snažil se přes tyto své kontakty ovlivnit mediální výstupy týkající se IKEM a zároveň mediálně dehonestovat osobu prof. Netuky,“ píše se ve spise.

Seznam Zprávy popsaly, že Malý je společně s bývalým ředitelem Michalem Stiborkem obviněný z vydírání lékařů IKEM Jana Pirka a Ivana Netuky, kteří byli jejich oponenty. Podle vzneseného obvinění jim vyhrožovali mimo jiné zveřejněním kompromitujících materiálů.

V šestistránkovém „Úředním záznamu“ GIBS, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici, věnovali policisté největší prostor právě reportérovi České televize Hynkovi.

Na dvou stranách líčí, jak s bývalým náměstkem Malým řeší především okolnosti konkurzu na ředitele IKEM nebo mediální pokrytí kauzy, která se týkala tehdejšího ředitele nemocnice Michala Stiborka. A domlouvá s ním zdravotní péči pro svoje příbuzné.

Jiří Hynek odmítá, že by s tímto dokumentem a zjištěními vyšetřovatelů jeho pracovní volno souviselo. „Nesouvisí. Plánoval jsem to od listopadu, kdy se zhoršily mé zdravotní problémy,“ napsal Seznam Zprávám reportér.

„Zkusím ho přesvědčit“

Z komunikace, kterou policisté zachytili, plyne, že krátce před vyhlášením výběrového řízení na nového ředitele IKEM Jiří Hynek například Malému sliboval, že se pokusí ovlivnit ministra zdravotnictví, aby ministerstvo konkurz nevypisovalo.

Jejich dialogy jsou uvedeny v přepisu zpráv, které si oba posílali přes šifrovanou aplikaci Signal a které policie posléze při vyšetřování zajistila.

„Bylo by dobré, kdyby se to obešlo bez toho nesmysl konkurzu… to je vždy nepřehledný,“ napsal Jiří Malý loni 17. dubna Hynkovi.

A ten mu odepsal: „Něčím ho zkusím přesvědčit.“

Jiří Hynek nyní tvrdí, že ve prospěch Malého nikoho neovlivňoval.

„Nikdy. Viděl jsem nějaké útržky komunikace, které považuji za vytržené z kontextu, a nepovažuji je také za zcela autentické,“ brání se Hynek.

Otázky pro manželku

Policisté získali i komunikaci, kterou Jiří Hynek a Jiří Malý vedli po vypsání výběrového řízení na nového ředitele IKEM v dubnu 2023, do něhož se hlásil Malého spojenec Michal Stiborek.

Den po vypsání konkurzu Jiří Hynek náměstkovi Malému oznamuje, že právě Stiborka bude mít jeho manželka jako moderátorka v pořadu ČT Sama doma.

„Ptá se, na co se má zeptat. JM (pozn. Jiří Malý) odpovídá, že to zjistí, a poté píše okruh otázek,“ zaznamenali to policisté ve spisu.

Jiří Hynek tvrdí, že si na tuto komunikaci nepamatuje. „Jde o lifestylový pořad, kde se otázky s respondenty domlouvají vždy dopředu,“ tvrdí.

Bude to rozepsanec

Stejně tak vyvrací i to, že by se pokoušel ovlivňovat, co bude v souvislosti s kauzou IKEM odvysíláno v Událostech ČT.

Ohrazuje se tak proti další policisty zachycené komunikaci ze dne, kdy Seznam Zprávy zveřejnily informace o podezřelém podnikání Michala Stiborka s půjčkami.

Tehdy Jiří Malý podle toho, co zachytila policie, píše redaktorovi Hynkovi, jestli by promluvil se svými dvěma kolegy. Pak si spolu telefonují a následně Jiří Hynek Malému píše: „Takže. Nebude to reportáž, jen rozepsanec. Tedy krátká čtená zpráva plus vaše vyjádření.“ A tak to také v televizním zpravodajství bylo.

Tykání? Chtěl jsem se dostat blíž

Proč s exnáměstkem komunikoval takovým způsobem, vysvětluje redaktor Hynek pracovními záměry. Tvrdí, že měl závažné informace o propojení jednoho z lékařů IKEM na ruské oligarchy a na ruskou bezpečnostní službu FSB.

„Postupně jsem dostal informace, že část lidí v IKEM je napojena na tzv. pražské kmotry.  Mojí motivací bylo dostat se do toho prostředí a zkusit natočit a zaznamenat důkazy, případně schůzky s těmito lidmi,“ uvádí Hynek.

Podle zajištěných záznamů si s Malým v komunikaci tykal. Obhajuje to opět tím, že se chtěl dostat do náměstkovy blízkosti kvůli investigativním plánům.

„Získal jsem stále silnější podezření, že tento člověk může být napojený na problematické lidi z byznysu, a mojí snahou bylo se k němu co nejvíc přiblížit,“ tvrdí reportér veřejnoprávní televize.

Podle informací Seznam Zpráv však nikdo z vedení zpravodajství ČT o tomto plánu Jiřího Hynka nevěděl.

Kdo je také v policejním dokumentu

Necelou stránku svého rozboru kriminalisté věnovali i komunikaci Jiřího Malého s novinářem Ondřejem Koutníkem, bývalým redaktorem Seznam Zpráv. Týká se v prvé řadě loňského května, kdy se vybíral nový ředitel IKEM a o funkci se znovu ucházel Malého spojenec Michal Stiborek.

Malý ale také během následujících týdnů žádal novináře o konzultace, jak média a Seznam Zprávy referují o tehdy začínajícím případu IKEM. „Chtějí dostat na Novinky nějaký článek… Ondro, nešlo by to prověřit, zda ta parta chystá nějakou provokaci…,“ píše se v dokumentu například.

Ondřej Koutník k tomu pro Seznam Zprávy uvedl, že v době, kdy s Malým komunikaci navázal, neměl o trestní kauze spojené s IKEM žádné informace.

Uvedl, že Jiřího Malého znal už z předchozích let, kdy na Pražském hradě působil Miloš Zeman a jeho poradce Martin Nejedlý. „Právě kvůli Nejedlému a jeho propojení na osoby se zájmy v českém zdravotnictví jsem se o Malého zajímal, protože o těchto kontaktech Nejedlého a spol. měl informace,“ uvedl.

Ondřej Koutník říká, že se získanými informacemi pracoval standardně, jako u každého jiného textu, ověřoval je u dalších zdrojů. „Jako například tu o výběrovém řízení na ředitele IKEM, kterou oficiálně potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví. Aby v článku dostali prostor všichni, oslovil jsem i poslankyni, která patřila k táboru kritiků ředitele, který před výběrovou komisí ministerstva uspěl,“ dodal Ondřej Koutník.

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík k informaci v dokumentu GIBS uvedl: „Seznam Zprávy byly médiem, které kauzu IKEM loni v létě otevřelo, pracovali na ní tři reportéři z investigativního týmu. Náš dnes už bývalý redaktor Ondřej Koutník nebyl autorem ani spoluautorem těchto textů.“

Zeťák to zalepil

Jenže s Jiřím Malým, ač ho podle svých slov vnímal jako podezřelého, neřešil Jiří Hynek podle policejních záznamů jen pracovní otázky, ale také rodinné záležitosti.

Policisté v komunikaci zaznamenali, jak dvakrát Malého požádal o pomoc s vyšetřením - nejprve pro svou tchyni, později pro tchána. V obou případech Jiří Malý vyhověl.

Ostatně, jak je na tom tchán, se ptá Jiří Malý Hynka právě v den, kdy bylo oznámeno, že Michal Stiborek vyhrál konkurz na ředitele. „Tchán v poho, už volá, co ti má koupit,“ odepisuje redaktor.

A Jiří Malý odpovídá: „Nic, že to zeťák všechno zalepil.“ „Přesně. Dáme ten oběd,“ přišla na to podle získaných záznamů od Jiřího Hynka replika.

Vytrženo, tvrdí novinář

Jiří Hynek na takové konverzaci novináře s představitelem instituce, která se postupně stala objektem novinářského zájmu, nevidí nic špatného. Komunikace je podle něj vytržena z kontextu.

„Tchyně je pacientkou IKEM dlouhodobě s vážnými problémy s ledvinami, ještě před tím, než jsem vůbec znal Malého,“ odepsal redakci Seznam Zpráv novinář.

Proč s žádostí o vyšetření příbuzné oslovil přímo tehdejšího náměstka ředitele a proč následně, jak vyplývá ze zachycených zpráv, žádal též o pomoc pro tchána, nevysvětlil.

„Tchán byl do IKEM dovezen v akutním stavu v ohrožení života z Thomayerovy nemocnice, kam ho odvezla záchranka,“ uvedl však. „To řešila prioritně tchyně, která je lékařkou. Věta ohledně zeťáka, pokud tak opravdu byla napsána, což nevím, je evidentně nějaký vtípek,“ uvedl pak Jiří Hynek.

ČT: Budeme žádat vysvětlení

V citovaném „úředním záznamu“ se řeší jen výňatky komunikace mezi novinářem Hynkem a náměstkem Malým. Jinak byla daleko rozsáhlejší a je celá zachycená v příloze dokumentu, která má 120 stran. Končí 18. srpna 2023.

„Malý se prostřednictvím Jiřího Hynka snažil získat informace od osob, nebo je ovlivnit ve prospěch stávajícího vedení IKEM…,“ shrnují vyšetřovatelé obsah komunikace.

Jak bude na tato zjištění policie reagovat Česká televize?

„Pokud došlo k jakémukoliv spornému chování ze strany Jiřího Hynka, bude vedení televize samozřejmě vše adekvátně řešit a žádat vysvětlení i po Jiřím Hynkovi. Není možné tolerovat nic, co by poškodilo dobrou pověst ČT a jejího zpravodajství,“ reagovala na dotazy redakce mluvčí Vendula Krejčová.

Redakce oslovila s žádostí o reakci i Jiřího Malého. Na žádost zaslanou v pátek textovou zprávou však nereagoval.

Reklama

Doporučované