Hlavní obsah

Otec týraných chlapců pro ně chce milion korun od státu jako odškodné

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

František Š. žádá po Ministerstvu práce a sociálních věcí milion korun pro své syny za to, že je úřady neochránily před týráním.

Reklama

František Š. žádá po Ministerstvu práce a sociálních věcí milion korun jako odškodnění pro své dva syny. Jejich matka je s druhem surově týrala, soud ji poslal do vězení. Otec přitom úřady léta upozorňoval, že matka děti bije.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Milion korun jako zadostiučinění pro svého desetiletého a osmiletého syna a 125 000 korun jako náhradu škody žádá František Š. po Ministerstvu práce a sociálních věcí. Chce, aby úřad finančně odškodnil jeho děti za nesprávný úřední postup Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) v Brandýse nad Labem.

Na případ dětí, které jejich matka s druhem surově týrali, upozornily Seznam Zprávy loni v listopadu. Lenka K. a její přítel Ivan F. chlapce mlátili pěstmi, vařečkou a také je bili nožem přes plosky nohou, zavírali je na noc do sklepa, kde spali bez přikrývky na pytli sena a k jídlu jim dávali jen suchý chléb a vodu.

Podle rozsudku se na dětech dopouštěli násilí minimálně od jejich tří a pěti let. Konkrétně od března 2019 do ledna 2021. Lenka K. dostala letos v lednu sedmiletý trest vězení. Její přítel utekl na rodnou Ukrajinu a soud proti němu vede jednání zvlášť.

Příběh je ojedinělý nejen rozměrem násilí, které chlapci doma zažívali, ale také tím, že odhalil selhání úřadů, které mají děti chránit. Ukázalo se totiž, že otec na to, že synové mívají podlitiny a nechtějí se k matce domů vracet, upozorňoval už od roku 2017. To bylo čtyři roky před tím, než si zranění u jednoho z chlapců všimla učitelka ve škole. Teprve poté se případem úřady začaly vážně zabývat.

Na žádost otce o finanční odškodnění Ministerstvo práce a sociálních věcí otci v lednu odepsalo, že o odškodnění nemůže rozhodnout. „Je nutné veškeré skutečnosti řádně doložit a tvrzení prokázat,“ napsalo Františkovi Š. „ve výzvě k doplnění podání“, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici. Má dodat potřebné důkazy o tom, jak OSPOD v případě jeho synů nesprávně postupoval.

Kontrola odhalila nedostatky

Když reportéři Seznam Zpráv zveřejnili celý příběh i s popisem marného boje Františka Š. o své syny, začal se věcí zabývat Středočeský kraj. Na brandýském odboru sociálně - právní ochrany dětí provedl mimořádnou kontrolu. Ta se nezabývala přímo případem týraných chlapců, ale kontrovala všechnu práci úředníků OSPOD v letech 2016 až 2022. A podle vyjádření kraje neodhalila nic trestného.

„Zjištění z provedené kontroly nenasvědčují podezření ze spáchání přestupku nebo trestného činu ze strany zaměstnanců OSPOD,“ napsala nyní Seznam Zprávám Zuzana Žídková z oddělení PR a komunikace Středočeského kraje.

Přesto nějaké nedostatky kontroloři odhalili. Jaké konkrétně, nechce úřad sdělit. Radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek (ODS) řekl, že kraj o nich informoval tajemníka a vedoucího OSPOD v Brandýse nad Labem. „Mají za úkol připravit nápravná opatření. Kraj zároveň připraví sérii školení a odborných seminářů na toto téma,“ sdělil radní Hrabánek.

A proč si František Š. myslí, že utrpení jeho synů nemuselo trvat tak dlouho, kdyby OSPOD lépe fungoval? Modřin na těle svých dětí si začal všímat, už když klukům byly čtyři a dva roky a chodili k němu na víkendy. Zdálo se mu to podezřelé, a tak upozornil sociální orgán v Brandýse nad Labem. „Nikdy to k ničemu nevedlo,“ hodnotí dnes práci tamních zaměstnanců.

Říká, že dělal vše, aby úředníky v Brandýse přesvědčil. Děti dokonce fotografoval a natáčel, aby měl důkazy.

Na videích, které reportérka Seznam Zpráv viděla, například mladší syn, tehdy tříletý, na několika záznamech pláče a vzpouzí se, že nechce od otce odejít. „Já nechci za maminkou,“ křičí. Na dvou nahrávkách pak starší chlapec, tehdy pětiletý, uvádí důvody: „Ivan na nás furt křičí a bouchá nás.“

Přesto OSPOD týrání matkou nezjistil a otci se nepodařilo získat syny ani soudní cestou. Znalci z oboru psychiatrie a psychologie matku totiž v roce 2019 ohodnotili jako „kvalitnějšího“ rodiče.

Chlapci, kterým je nyní deset a osm let, teď žijí už se svým tátou a jeho novou rodinou. Podle otce o hrůzách, které zažili, vůbec nemluví. Je možné, že si následky ponesou po celý život.

Reklama

Doporučované