Hlavní obsah

Padl trest za nejhrubší násilí na dětech, matka si odsedí 7 let

Foto: Seznam Zprávy

Matka dvou chlapců (uprostřed) v doprovodu justiční stráže.

Reklama

Vrchní soud vynesl verdikt v případu tvrdého násilí vůči dětem. Podle obžaloby matka se svým druhem týrali dva její chlapce. Bili je pěstí, škrtili je a zavírali na noc do sklepa, kde je nechávali spát na pytli vycpaném slámou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vrchní soud v Praze rozhodl v kauze týrání dětí, které má na svědomí jejich vlastní matka. Jak několikrát zaznělo v jednací síni, jde o případ, který se vymyká běžné praxi. Senát první instance obžalovanou Lenku K. poslal původně na šest let do vězení. Odvolací soud ale trest dnes zpřísnil.

Za to, že se svým druhem Ivanem F. nejméně dva roky dopouštěla nejhrubšího násilí na svých dětech, má skončit na sedm let ve věznici s ostrahou.

„Porušila to nejpřirozenější a nejtěsnější pouto a tím ty útrapy, kterým byli vystaveni, byly daleko intenzivnější, “ vysvětlovala předsedkyně soudního senátu Vanda Činková, proč si Lenka K. zaslouží vyšší trest.

Zdůraznila i to, že chlapci, které podle obžaloby matka týrala nejméně od jejich tří respektive pěti let, byli bezbranní a měli k ní silné pouto. „Sebrala jim domov jako bezpečné místo, naprosto je připravila o jejich bezstarostné dětství,“ prohlásila soudkyně. Rozsudek je nyní pravomocný.

Odvolání k Vrchnímu soudu si podali obžalovaná i žalobce. Státní zastupitelství chtělo trest zvýšit. Lence K. naopak přišel nepřiměřeně přísný, nesouhlasila také s výší odškodného.

Výrazně méně peněz pro oběti

A nakonec s odškodným částečně matka chlapců uspěla. Podle původního rozsudku měla za nemajetkovou újmu staršímu ze synů zaplatit milion korun a mladšímu 750 tisíc. Vrchní soud ale částky snížil na 200 tisíc a 150 tisíc korun.

„Jsme si vědomi toho, že duševní útrapy, které chlapci zažívali, jsou obtížně měřitelné penězi a způsob finančního vyjádření je obtížný. Nicméně ty částky, kterými je takto obžalovaná vázána, jsou velmi vysoké,“ uvedla předsedkyně senátu Vanda Činková. Vysvětlovala, že při svém rozhodování soudci přihlédli i k majetkovým poměrům matky, která naposledy pracovala jako dělnice.

Přesto bude muset Lenka K. svým dětem ještě zaplatit na bolestném a za ztížení společenského uplatnění dohromady dalších 718 861 korun a 623 615 korun. Na těchto částkách odvolací soud nic neměnil.

Děti ve sklepě

Podle obžaloby matka a její druh chlapce bili pěstí nebo vařečkou, škrtili je a zavírali na noc do sklepa, kde je nechávali spát bez přikrývky jenom na vycpaném pytli. Zlom přišel až ve chvíli, kdy si učitelka v základní škole všimla, že její žák nemůže skoro chodit.

Převezli ho do nemocnice a tam personál zjistil, že dítě má modřiny po celém těle, oteklá chodidla nebo vytrhané vlasy. Dětem podle žalobce způsobili těžkou újmu na zdraví, sazba trestního zákoníku má pro takový čin pět až 12 let vězení.

K týrání docházelo zřejmě mnohem déle než dva roky, o kterých se mluví v rozsudku. Na to, že si chlapci stěžují, že jsou doma biti, upozorňoval dlouhodobě jejich skutečný otec. Dokládal to i videonahrávkami, na kterých například děti hystericky plakaly, že nechtějí zpátky k mamince a mluvily o tom, že je její přítel „bouchá“. Poté, co Seznam Zprávy příběh popsaly, bylo zpětně zahájeno několik kontrol.

V případě přítele odsouzené ženy, který byl rovněž obžalován, probíhá samostatné řízení. Krajská pražská soudkyně Jana Nováková na konci minulého roku poslala Ivanu F. předvolání k jednání, které je naplánované na letošní červen.

Zda se ho zúčastní, ale není jasné. Ivan F., po němž pátrá česká policie, je podle posledních informací na Ukrajině, jejíž je občanem. Pokud by do Česka nepřijel, bude s ním dál probíhat jednání jako proti uprchlému.

Reklama

Doporučované