Hlavní obsah

Paddleboard i krabičková dieta. Starosta si nakupoval z obecního, zmizely miliony

Foto: Archiv Seznam Zpráv, Seznam Zprávy

Tomáš Tůma pracoval jako starosta 16 let, od loňska byl už pouze zastupitelem. I na tuhle funkci ale na jaře - po odhalení podvodů - rezignoval. Snímek ho zachycuje na svatbě jednoho z obyvatel vesnice.

Reklama

Exstarosta vsi na Kolínsku podepsal přiznání, jak pro sebe dokázal využít obecní peníze. Nešlo jen o nákupy do domácnosti, ale obec se stala i zákazníkem jeho firmy, která jí prodávala předražené zboží. Věc vyšetřuje policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začalo to jedním, náhodně rozkliknutým souborem v počítači.

Když po loňských volbách nastoupilo ve středočeském Pňově-Předhradí nové vedení radnice, potřebovalo vědět, jak se doteď psaly různé objednávky za zboží. Čistě proto, aby pokračovalo podle stejného vzoru.

Na monitoru jedna taková objednávka zasvítila. Ovšem dost neobvyklá - zněla na krabičkovou dietu pro dvě osoby, muže a ženu. Včetně toho, kolik má jídlo obsahovat kilojoulů.

Ve vesnici nedaleko Poděbrad tak začal příběh, jehož hlavním aktérem je dnes už bývalý starosta Tomáš Tůma. Další pátrání totiž ukázalo, že dnes jednačtyřicetiletý muž si udělal z obce něco jako živnost i osobní supermarket.

Z veřejných peněz si nakupoval drahé rybářské vybavení nebo elektroniku. Přes svou firmu také obci dodával předražené zboží a ještě sám sebe zaměstnal jako obecního „ajťáka“.

Sečteno: škoda 3,5 milionu.

Starosta se ke všemu písemně přiznal, potvrdil, že způsobil škodu a nyní během září ji i zaplatil. „Ne, ne, nashledanou,“ položil Tomáš Tůma telefon, jakmile zjistil, že mu volá reportér Seznam Zpráv.

V Pňově-Předhradí, obci o šesti stovkách obyvatel, teď téměř nikdo nechce o působení někdejšího starosty Tůmy veřejně mluvit. „Asi můžu jen potvrdit, že se škodou je to tak, jak říkáte. Ale určitě vám nemůžu říct všechny podrobnosti - tu věc teď vyšetřuje policie,“ řekla nynější starostka Jana Bydžovská.

Případ nechtěla komentovat ani kriminálka. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění tedy zatím nepadlo,“ potvrdil pouze mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Starosta i drahý „ajťák“

Seznam Zprávám se podařilo získat svědectví lidí, kteří se na jaře zúčastnili veřejného zasedání zastupitelstva, na němž většina informací o starostově hospodaření zazněla. Plus jsou k dispozici některé dokumenty.

Černé duše na Libavé

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalá starostka v Libavé.

Případ z Pňova-Předhradí není ojedinělou kauzou. Případů starostů, kteří začali okrádat vlastní obec, otevřely Seznam Zprávy víc - jednu například v létě o starostce Libavé na Olomoucku, jež si přišla na statisíce najímáním černých duší z obecního rozpočtu.

Bývalý starosta Tůma, který byl ve funkci dlouhých 16 let, v podepsané mimosoudní dohodě s obcí odsouhlasil, že některé věci nakoupené z obecního rozpočtu nikdy Pňov-Předhradí nedostal. Sloužily jemu a rodině.

Takhle se našla v účetnictví například faktura na paddleboard za 23 500 korun nebo na boxovací pytel za 2400.

Jiné zboží se zase tvářilo, že má sloužit třeba rybářskému spolku - například takzvaný echolot zobrazující ryby pod hladinou za 20 tisíc nebo čtyřicetitisícové zařízení na noční vidění. A pak jsou na seznamu různé čelovky, dalekohled, mikroskop, přenosné nabíječky na auto, držáky na mobily, kryty, pouzdra na telefony, světla na kolo za několik tisíc, baterie k domácí fotovoltaice…

Objevila se i smlouva, podle níž si obec pronajala elektroauto - na tři měsíce za 40 tisíc.

A nadto ještě starosta, zvolený poprvé do funkce ve 24 letech, roky fakturoval obci údržbu počítačové sítě. Začal v roce 2013 na 30 tisících za rok a končil 225 tisících. Celkem takhle z rozpočtu vytáhl 1,2 milionu (dnes platí obec za správu paušál 4800, jak ukazuje veřejný zápis ze schůze zastupitelstva).

Dělal to šikovně

Lidé, kteří tehdy se starostou seděli v zastupitelstvu, dnes tvrdí, že neměli důvod ho podezřívat. Michal Salava z kontrolní komise připouští, že selhaly právě „kontrolní mechanismy.“ „Ale on to dělal podle všeho šikovně,“ dodal Salava.

Na osobním jednání se zastupiteli před půl rokem někdejší starosta Tůma jen potvrdil, že obec okrádal - vysvětlení žádné. „Jen ty manipulace přiznal a vzal je na sebe,“ popsal zastupitel Salava.

Podobně dnes mluví i tehdejší předsedkyně finanční komise Martina Matějková. „Ano, kontrola asi nebyla ideální, ale na malé obci je to jiné než ve městě: s tím člověkem vyrůstáte, znáte ho, a ani vás nenapadne ho podezřívat,“ řekla.

Navíc podle Matějkové na nic podivného nepřišly ani pravidelné kontroly z krajského úřadu.

Teprve důkladná inventura a porování faktur s obecní majetkem ukázaly, že starosta zapojil do odčerpávání obecního rozpočtu i vlastní firmu, přes niž nakupoval pro obec IT vybavení.

Avšak předražené: tiskárna pro školku stála 153 tisíc, běžná cena byla 55 tisíc. Zasedací sál obecního úřadu zase dostal televizi za 70 tisíc - ale jen na papíře, protože fakticky na stěně skončila televize o desítky tisíc levnější. Byť od stejné značky.

V dokladech pro účetní vše vypadalo důvěryhodně. Že je zboží předražené, se ukázalo až při kontrole, kdy se porovnávaly typy elektroniky z dokladů s těmi, které se skutečně nakoupily.

Reklama

Související témata:
Tomáš Tůma (starosta)
Pňov-Předhradí
Jana Bydžovská (starostka)

Doporučované