Hlavní obsah

Starostka okradla obec o 400 tisíc a přiznala to. Ale ve funkci zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá ještě v červnu reportérovi Seznam Zpráv opakovala, že informace o jejím trestním stíhání je mylná…

Reklama

Nové zjištění v případu starostky Města Libavá. Přiznala se, že falšovala dokumenty o zaměstnávání brigádníků a že peníze vykázané na jejich výplaty si posílala na svůj účet. Žalobce pak její stíhání podmíněně zastavil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá dva roky vysávala obecní rozpočet: falšovala dokumenty a vyplácela brigádníky za práci, kterou nikdy neudělali.

Svou obec ležící v řídce obydlené krajině na hranicích vojenského újezdu na Olomoucku takhle okradla o víc než 400 tisíc korun.

Na případ v červnu upozornily Seznam Zprávy, a jak teď zjistily, starostčino stíhání v červenci státní zástupce podmíněně zastavil: Štěpánka Tichá se přiznala, zaplatila škodu a výměnou za to nešla před soud pro zpronevěru, za niž jí hrozilo až pět let vězení.

Stejnou výhodnou možnost využily také zaměstnankyně obecního úřadu, které se podle policistů na zpronevěře podílely a byly stíhány spolu se starostkou.

„Po prostudování vyšetřovacího spisu a vyhodnocení všech zajištěných důkazů bylo zjištěno, že v průběhu trestního řízení bylo bez důvodných pochybností prokázáno, že obviněné se dopustily protiprávního jednání,“ napsala státní zástupkyně Lenka Svobodová do závěrečného usnesení, jímž rozhodla o zastavení stíhání.

Seznam Zprávy toto usnesení získaly podle informačního zákona.

Starostka Tichá na rozhodnutí o vině odmítla reagovat. „Já se o tom s vámi bavit nebudu. Nezlobte se na mě – na shledanou,“ ukončila hned hovor při dotazu na zastavení případu.

Starostka? To nejsem já

Kauzu černých duší popsaly Seznam Zprávy podrobně v červnu, kdy starostka Města Libavá nejprve reportéra přesvědčovala, že o žádném policejním vyšetřování pro zpronevěru neví - přestože ho policie potvrdila. A pak se i před novinářem zapírala. Do mobilu opakovala, že starostkou Města Libavá vůbec není.

Tehdy ještě nebylo potvrzeno, že je hlavní aktérkou skutečně ona. Ovšem všechny indicie tomu nasvědčovaly.

„Všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu,“ vysvětlila v usnesení žalobkyně Svobodová, proč Štěpánka Tichá a dvě zaměstnankyně radnice splnily podmínky pro zastavení stíhání. Navíc se podle žalobkyně jednalo o „mimořádné vybočení z jinak řádného způsobu života.“

160 tisíc šlo přes příbuzné

Na případu jsou zajímavé dvě okolnosti: jak snadno, dlouho a nepozorovaně si Štěpánka Tichá přihrávala obecní peníze do své kapsy.

Podle usnesení státní zástupkyně uzavřela starostka například dohodu o provedení práce se svou matkou a svým synem. Pak zfalšovala papíry o odpracovaných hodinách a mzdové listy. A nakonec zadala příkaz, ať obec matce a synovi pošle peníze na bankovní účty, které ovládala.

Přes příbuzné k ní takhle proteklo přes 160 tisíc.

A další fiktivní práce starostka Tichá rozepisovala na lidi z obce, kteří však o tom neměli tušení. Na jejich smlouvy si brala peníze rovnou z obecní pokladny, většinou od šesti do deseti tisíc měsíčně.

Ostatně tak se také na zpronevěru přišlo: někteří obyvatelé si všimli, že obec na papíře platí dva kotelníky - přitom ve skutečnosti se o teplo v obecních bytech staral jen jeden člověk. A tím začalo policejní vyšetřování, při němž detektivové vyslechli okolo stovky lidí.

Starostka odpověděla pohádkou o Tichulince

Přestože policie stíhala starostku od letošního dubna, Štěpánka Tichá nikdy nevystoupila a neoznámila obyvatelům, že má závažný konflikt se zákonem. Jedinou veřejně vystopovatelnou starostčinou reakcí na kauzu je tak zřejmě její příspěvek do obecního zpravodaje Města Libavá. V červencovém čísle zveřejnila pohádku o mravenčí královně Tichulince, za jejíhož panování mraveniště vzkvétalo. Tichulinku se pak - neúspěšně - pokusili sesadit z trůnu závistiví a jedovatí červení mravenci. Královna v závěru příběhu přiznává, že se „snad“ dopustila nějakých chyb. „A ruku na srdce – každý dělá chyby – vy snad ne, děti?“ končí vyprávění otázkou.

Foto: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Kromě starostky byly stíhané i dvě zaměstnankyně radnice.

Přihrávat si podvodně peníze mohla starostka i proto, že podle kritiků vládne v Libavé jako neomezená paní: jak Seznam Zprávy napsaly už před dvěma měsíci, Štěpánka Tichá tají informace o hospodaření obce nebo veřejných zakázkách i před zastupiteli.

Starostka byla v době, kdy takhle odčerpávala veřejné peníze, v osobním bankrotu: do insolvence spadla s manželem hlavně kvůli nesplaceným půjčkám od bank a úvěrových firem.

Zastupitelé pokládají telefony

I přes usvědčení z trestného činu zůstává Štěpánka Tichá starostkou obce se zhruba 650 obyvateli a značným majetkem - především lesy. Má dost koaličních zastupitelů, aby se ve funkci udržela. A nikdo jiný než právě zastupitelé ji nemůže sesadit.

„Nebudu vám odpovídat,“ reagoval místostarosta Petr Novák na otázku, jestli má Štěpánka Tichá navzdory přiznání ke zpronevěře dál vést obec – a vzápětí položil telefon.

„Ne, nebudu nic říkat,“ prohlásil zastupitel Pavel Stavinoha a také ukončil bez rozloučení hovor.

„Nebudu s vámi mluvit,“ zavěsila i zastupitelka Zdeňka Furišová.

„Měla by zůstat. Ale proč, to vám neřeknu – nechci to vykládat do tisku,“ uvedl pak zastupitel Josef Schmid.

Podle opozice ale musí starostka odejít. „Takový člověk přece nemůže vést obec,“ řekla zastupitelka Oldřiška Valtošová.

Podle zákona může zastupitelstvo nejen starostku odvolat, ale také jí odebrat mandát. Jenže to jen v případě, že by byla odsouzena do vězení. Ale ani to není případ Tiché – její kauza skončila podmíněným zastavením už ve fázi vyšetřování. Byť s tím, že je vina jasná.

„Tedy nejeví se, že by v daném případě nastal některý z důvodů pro zánik mandátu člena zastupitelstva obce,“ řekl mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Reklama

Doporučované