Hlavní obsah

Úředník od ministra promluvil. Úplatek 250 tisíc by mi nestál za to, říká

Foto: Seznam Zprávy

Oleg Blaško je dlouholetým státním úředníkem. V minulosti působil například jako náměstek pro IT na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Reklama

Rok a půl po razii na Ministerstvu zemědělství promluvil jeden z podezřelých. Policisté obvinili bývalého šéfa IT, že se nechal pozvat na golf a oběd od zástupce firmy Oracle. A že od něj si později vzal úplatek za nákup licencí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Loni v dubnu našli policisté u Olega Blaška taštičku s 250 tisíci korun.

Pak se rok a čtvrt nic nedělo – až doteď: v polovině června obvinili policisté bývalého šéfa Odboru informačních technologií na Ministerstvu zemědělství z korupce.

Zkušený státní úředník Blaško si vzal podle vyšetřovatelů peníze za jednu ze zakázek souvisejících s licencemi na systém Oracle. A to právě loni v dubnu, když byl poslední den v práci před odchodem z funkce.

Od domovních prohlídek až do nynějšího zahájení trestního stíhání Blaško o své roli v kauze mlčel. Nyní o ní – prostřednictvím advokáta – poprvé promluvil.

Blaško podle očekávání úplatek popírá. Potvrdil však, co Seznam Zprávy na základě důvěryhodných zdrojů popsaly už dříve: že si pro něj v dubnu 2022 detektivové přišli, když navštívil IT konferenci, kde se prezentovaly produkty globální softwarové společnosti Oracle.

„Před odchodem obdržel propagační předměty uvedené společnosti, které jen převzal, ale neotevřel,“ uvedl pro Seznam Zprávy Blaškův advokát Radek Ondruš. „Následně byl zadržen policií a v pouzdru na diář bylo nalezeno 50 kusů pětitisícových bankovek, o kterých klient nevěděl,“ tvrdí.

Detektivové detaily obvinění vzneseného proti Blaškovi nezveřejnili. „S ohledem na počáteční stadium vyšetřování není možné se k věci blíže vyjadřovat,“ vysvětlila státní zástupkyně Denisa Sotáková.

Takže k dispozici je zatím pouze Blaškův popis případu. V základu odpovídá informacím Seznam Zpráv o obsahu obvinění.

Spolu s Olegem Blaškem pak kriminalisté stíhají také Richarda Novotného, obchodního zástupce firmy Oracle v době, kdy se podle nich čin stal. Seznam Zprávám se s ním nepodařilo spojit, na žádost o vyjádření neodpověděl ani jeho právník. Že je Novotný obviněn, potvrdily redakci dva důvěryhodné zdroje, navíc se jeho jméno objevuje v loňském soudním povolení domovní prohlídky.

Seznam Zprávy se už dříve snažily získat vyjádření společnosti Oracle – jak vnímá účast svého člověka v případu. Mluvčí společnosti pro střední Evropu však na dotazy neodpověděla.

Pozvání na golf

Blaško prostřednictvím advokáta také potvrdil, že stíhání se týká zakázky na „softwarové produkty“.

Zároveň uvedl, že zakázku nemohl ovlivnit, protože toto IT řešení Ministerstvo zemědělství používalo dávno před tím, než on do úřadu nastoupil. Neboli že ministerstvu stejně nezbývalo než koupit tyto konkrétní licence.

Vyšetřovatelé nechali už loni všem aktérům kauzy sejmout otisky prstů. U Blaška tím ověřovali, jestli na pětitisícovky v obalu na diář sahal, či nikoli. Protože by to pro ně byl důkaz, že je osobně převzal a uložil do obalu. Podle informací Seznam Zpráv se však na bankovkách jeho otisky nenašly.

Součástí obvinění pak podle Blaškova advokáta také je, že se bývalý IT úředník nechal od obchodního zástupce s licencemi Oracle pozvat na golf a na následný oběd. Útrata – podle Blaškova tvrzení – nepřekročila tři tisíce. A Blaško dnes uznává, že účast na tomhle setkání byla chyba.

Blaško také říká, že jako odborník a držitel bezpečnostní prověrky na stupeň „tajné“ neměl důvod se nechat uplácet čtvrt milionem – kdyby mu prý šlo o peníze, a ne o službu státu, býval by zůstal v soukromých IT firmách, kde dříve působil.

„Je směšná úvaha, že by klient riskoval své dobré jméno pro tak bagatelní částku,“ argumentuje Blaškův advokát Ondruš.

Původní terč: ministr Toman

Kauza, již policisté rozjeli loňskými domovními prohlídkami a v níž je nyní Blaško obviněn, nabrala postupně trochu jiný směr. Podle původních podezření měl být Blaško hlavní postavou skupiny úředníků, IT manažerů a politiků, která systematicky odsávala úplatky z veřejných zakázek.

„Využil svého postavení a vlivu a nejpozději v době od 21. října 2020 inicioval založení uzavřeného společenství osob zaměřeného na soustavné páchání trestné činnosti směřující ke způsobení škody a k vlastnímu obohacení,“ napsali policisté o Blaškově roli do loňského soudního příkazu k prohlídkám, který Seznam Zprávy pročetly.

Z tohoto dokumentu je také jasné, že hlavním terčem detektivů byl od začátku Blaškův hlavní šéf – ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který skončil ve funkci předloni s odchodem vlády Andreje Babiše (ANO).

V soudním příkazu se na mnoha místech píše o konkrétních podezřeních směrem k Tomanovi. Exministr Miroslav Toman, který případ od začátku nekomentuje, však nebyl obviněn.

Indicie, že korupce sahá až k ministru Tomanovi, sbírala podle zjištění Seznam Zpráv po dva roky Bezpečnostní informační služba. Seznam Zprávy napsaly, že policistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu je však předala až v posledních dnech Tomanova úřadování. A důkazy získané tajnou službou však policisté nesmějí používat v trestním řízení ani u soudu.

BIS naopak tvrdí, že k odhalení korupční kauzy na Ministerstvu zemědělství svými informacemi přispěla.

Reklama

Doporučované