Hlavní obsah

Policie obvinila dva lidi kvůli IT zakázkám na Ministerstvu zemědělství

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý šéf ministerského IT Oleg Blaško je stíhaný pro přijetí úplatku.

Reklama

Jedním z obviněných je bývalý ředitel IT odboru. Policie u něj našla podezřelých 250 tisíc v pouzdru na notebook.

Článek

Detektivové obvinili dva lidi kvůli podezření z úplatků při zakázkách na Ministerstvu zemědělství.

Podle zjištění Seznam Zpráv je jedním ze stíhaných bývalý šéf IT odboru ministerstva Oleg Blaško. Exministr Miroslav Toman (ČSSD), v jehož éře se zakázky odehrály a v jehož vile udělali policisté loni v dubnu prohlídku, obviněn není.

Oleg Blaško informace Seznam Zpráv nepopřel, ale blíže se nevyjádřil. „Zatím to nechci komentovat,“ řekl Blaško pro Seznam Zprávy.

Případ nekomentuje ani policie: „V dané věci má podávání informací z trestního řízení vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej.

Kvůli IT zakázkám zadržela policie několik lidí právě už loni v dubnu, kdy také kromě Tomanovy vily prohledala kanceláře na Ministerstvu zemědělství.

Seznam Zprávy později popsaly, že u Blaška našli při osobní prohlídce pouzdro na notebook a v něm 250 tisíc v pětitisícových bankovkách. Pouzdro měl ministerský IT úředník v tašce mezi dalšími reklamními předměty, nesly logo amerického softwarového gigantu, firmy Oracle.

Blaško byl v den loňské policejní razie naposledy v práci, protože v úřadu dostal po příchodu nového koaličního ministra výpověď.

Detektivům se propojilo podezření na korupci s dalšími důkazy, které sesbírali během několikaměsíčního utajeného vyšetřování. Kauzu vystavěli na zjištění, že tehdejší ministr Toman a jeho úředníci mohli vzít úplatek mimo jiné za ovlivnění tendru v hodnotě 40 milionů na pořízení licencí od Oraclu.

Blaško podle informací Seznam Zpráv loni při výslechu vyšetřovatelům řekl, že netuší, jak se peníze do pouzdra na notebook dostaly. A že mu je musel někdo podstrčit na odborné konferenci, které se ten den zúčastnil a kde se rozdávaly reklamní předměty - mimo jiné právě pouzdra na notebook.

Seznam Zprávy minulý měsíc napsaly, že Bezpečnostní informační služba (BIS) o možné korupci na Ministerstvu zemědělství věděla dva roky. Policistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu ovšem důkazy předala až na poslední chvíli – těsně než ministr Toman skončil po volbách v roce 2021 ve funkci.

Reklama

Doporučované