Hlavní obsah

Pavlův Hrad nakonec doplatí k pokutě za Zemana i penále

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hrad zaplatil penále za to, že si bývalý prezident Miloš Zeman platil z veřejných peněz advokáta ve svém soukromém sporu.

Reklama

Finanční úřad ještě v éře Miloše Zemana vyměřil Hradu pokutu za to, že si Zeman nechal v soukromém sporu platit advokáta z veřejných peněz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedno z pochybení Hradu z éry prezidenta Miloše Zemana má další finanční dohru pro administrativu jeho nástupce Petra Pavla.

Za to, že si Zeman nechal platit advokáta v soukromém soudním sporu z hradního rozpočtu, udělil pražský finanční úřad Hradu nejen pokutu 148 910 Kč, ale, jak vyplývá ze zprávy o daňové kontrole, vyměřil k tomu i penále.

„Penále ve výši 15 491 korun bylo uhrazeno 3. října,“ potvrdila Seznam Zprávám Mária Pfeiferová z Odboru komunikace Pražského hradu.

Podle zmíněné zprávy o daňové kontrole dospěl finanční úřad k tomu, že Hrad porušil rozpočtovou kázeň, když tehdejšímu prezidentovi z rozpočtu platil advokáta Nespalu. A to ve sporu s bývalým vládním poradcem Zdeňkem Šarapatkou, jehož Zeman pomluvil a soudy pak tuto při označily za soukromou věc.

„Úhradou faktur za poskytnuté právní služby Miloši Zemanovi jako soukromé osobě použila Kancelář prezidenta republiky peněžní prostředky na krytí jiných než nezbytných potřeb, které nesouvisely s úkoly příslušejícími Kanceláři prezidenta republiky, čímž porušila ustanovení zákona, a došlo tak k porušení rozpočtové kázně,“ napsala do dokumentu Jitka Maříková z oddělení kontroly zvláštních činností.

Zpráva o daňové kontrole, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, navíc přinesla informaci, že advokát Marek Nespala vyfakturoval za zastupování Zemana ve sporu se Šarapatkou celkově 334 tisíc korun.

Advokát však nakonec Hradu peníze vrátil, a to i část plateb, které podle finančního úřadu nebyly v rozporu se zákonem. „Celková vratka za kauzu Šarapatka od pana Nespaly je 334 439 korun,“ potvrdila redakci Mária Pfeiferová z Hradu.

Jak již Seznam Zprávy letos v říjnu popsaly, vedení Kanceláře prezidenta republiky se přitom mohlo proti zmíněnému odvodu ve výši 148 tisíc korun odvolat. Jenže nakonec to administrativa současného prezidenta Pavla neudělala.

Spor mezi Zdeňkem Šarapatkou a Milošem Zemanem

  • Zdeněk Šarapatka, který byl také poradcem Miloše Zemana na Úřadu vlády, se začal soudit kvůli vyjádření někdejšího premiéra pro TV Barrandov, kde Zeman uvedl, že Šarapatku vyhodil ze sboru poradců pro neschopnost.
  • Soudy rozhodly, že výrok je pomlouvačný, Šarapatkovi náleží omluva, kterou má za hlavu státu vykonat stát, respektive Ministerstvo financí. Když však spor dospěl až k Ústavnímu soudu, ten rozhodl, že odpovědnost za výrok má nést přímo Zeman sám.
  • Obvodní soud pro Prahu 1, kam se případ vrátil, tak rozhodl, že místo ministerstva bude žalován přímo Zeman. Jenže úřad v éře ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) nedal souhlas k tomu, aby místo něho byl Zeman na straně žalované.
  • Z toho důvodu podal Šarapatka další žalobu. Podal ji k Okresnímu soudu v Rakovníku. Zeman pak zmocnil advokáta Marka Nespalu, aby ho v tomto případě zastupoval. Právní služby ale místo něho hradila Kancelář prezidenta republika. Což bylo podle finanční úřadu v rozporu se zákonem.
  • Šarapatka i s další žalobou uspěl. Odvolací krajský soud potvrdil, že se mu má Zeman omluvit. Tehdejší prezident ale omluvu neposlal, a místo toho podal dovolání k Nejvyššímu soudu. O něm zatím rozhodnuto nebylo.

Zpráva o daňové kontrole také dokládá, že finanční úřad měl na spor jiný názor nežli policie, která zjišťovala, zda při placení advokáta nebyl spáchán trestný čin. Pak kauzu odložila s tím, že Zeman se pomluvy o Šarapatkovi dopustil z pozice hlavy státu a mohl si platit advokáta z veřejných peněz.

Jenže finanční úřad to odmítá. Podle něho výrok Zemana, kvůli kterému Šarapatka žalobu podal, s jeho funkcí prezidenta nesouvisel. Ke stejnému závěru dříve dospěl také Nejvyšší kontrolní úřad.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu přišla nesprávně s tím, že trestný čin se nestal, protože Zeman v pořadu hovořil jako prezident. Zatímco ve zprávě o daňové kontrole se správně vychází z toho, že hovořil jako soukromá osoba,“ uvedl Šarapatkův advokát Artur Ostrý.

Reklama

Doporučované