Hlavní obsah

Pil hruškovici, jezdil na výlety. Proces kvůli úplatku 150 milionů může začít

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zdeněk Sovák trpí nemocí ledvin, podle posudku znalce mu to ale nebrání, aby se hájil před soudem.

Reklama

Soudce Zdeněk Sovák, stíhaný za obří úplatek, sice trpí vážným selháním ledvin a musí třikrát týdně na dialýzu, podle znalce to však nebrání tomu, aby šel před soud.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě před rokem to vypadalo, že z kauzy, v níž je stíhaný pro podezření z úplatku ve výši 150 milionů, soudce Zdeněk Sovák vyvázne .

A to kvůli zdraví: Zdeněk Sovák trpí mimo jiné závažnou nemocí ledvin a musí chodit třikrát týdne na čištění krve. Podle znalce najatého policií mu zdravotní stav neumožňoval účast na policejních výsleších a později ani u soudu.

Ale to už neplatí. V aktuální obžalobě, kterou Seznam Zprávy měly možnost pročíst, se píše, že obžalovaný Zdeněk Sovák, dnes už bývalý člen senátu Vrchního soudu v Praze, na tom není se zdravím tak špatně, aby se jako obžalovaný nemohl účastnit trestního řízení.

Detektivové si totiž najali ještě experta na nemoci ledvin. Dvaasedmdesátiletého Sováka vyšetřil a uzavřel věc s tím, že soudce skutečně trpí ledvinovým selháním ve finální fázi – v důsledku skoro 30 let života s cukrovkou. Avšak pravidelnou hemodialýzu snáší celkem dobře a jeho další choroby, například vysoký tlak, jsou podle znalce stabilizované.

„Obviněný je schopen samostatně zvládat běžnou fyzickou zátěž, udržuje si dobrý náhled na svůj zdravotní stav a jeho další prognózu,“ cituje obžaloba znalecké shrnutí.

Zdeněk Sovák se už dlouho dobu drží doporučení obhájců, ať s novináři nekomunikuje. Není tak možné získat ke znaleckému posudku jeho vyjádření. A ani k celé obžalobě, jež ho viní, že chtěl za tučný úplatek až 150 milionů pomoci stavební společnosti Metrostav k mírnějšímu trestu.

Obžaloba, která nyní čeká na projednání před soudem, také ukazuje, jak kriminalisté během loňska sbírali důkazy toho, že Sovák není jen nemohoucí starý právník s odcházejícími ledvinami.

„Chodí sám nakupovat, navštěvuje veterinární kliniky se svým kocourem, jezdí po Praze městskou hromadnou dopravou na různé schůzky, navštěvuje restaurační zařízení, kde konzumuje i alkoholické nápoje, přičemž je schopen absolvovat i celodenní výlet mimo Prahu,“ shrnul text obžaloby výsledky skrytého policejního sledování.

Zmiňuje například, že loni v únoru vyšetřovatelé viděli, jak v pražské kavárně Slavia pil hruškovici. Jindy šel do divadla nebo radil svým přátelům v právních otázkách.

Zdeněk Sovák tvrdí, že v době, kdy podle obžaloby úplatek plánoval, zapíjel smutek nad ztrátou manželky. Rozhovory s dalšími obžalovanými, které zachytily policejní odposlechy, si proto nepamatuje. „Padaly ze mě hloupé žvásty,“ uznal už dříve.

Kromě Sováka je od podzimu roku 2020 v kauze stíhaní také Milan Bíba, soudcův neformální asistent a mnohokrát trestaný recidivista, který podle policie údajný úplatek domlouval.

Dalším klíčovým obžalovaným je Robert Plevač, soukromý detektiv, jenž se podle policie snažil oslovit Metrostav s korupční nabídkou. Stavební společnost na ni ovšem nepřistoupila a později podala trestní oznámení.

Sovákovi navrhuje státní zástupce pět let vězení, Bíbovi sedm a půl roku a Plevačovi šest let za mřížemi.

Reklama

Doporučované