Hlavní obsah

Podezřelá charita skončila. Zneužívala příběhy nemocných dětí

Foto: Seznam Zprávy

Ostravská charita zveřejňovala na webu zkopírované příběhy nemocných z Donia. Majitelem firmy, která za projektem stála, je Dominik Šerák.

Reklama

Sbírka na onkologicky nemocné děti zveřejňovala na webu příběhy, které ovšem byly zcela okopírované z dobročinné platformy Donio. Podezřelý projekt Dopřej léčbu skončil poté, co na něj upozornily Seznam Zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ostravský projekt Dopřej léčbu vzbudil podezření, že jde o podvod. Poté, co na případ Seznam Zprávy upozornily reportáží v pořadu Terén Kristiny Cirokové, která odhalovala i to, kdo za podezřelou charitou stojí, přestaly webové stránky po nějaké době fungovat. „Plánovaná údržba webu, děkujeme za pochopení!“ píše se tam už delší dobu.

Projekt zveřejňoval na webu doprejlecbu.cz příběhy onkologicky nemocných dětí i dospělých. Texty byly ale doslova okopírované z dobročinné webové platformy Donio. Ovšem s fotografiemi úplně jiných lidí, často převzatých z fotobank.

Donio o této aktivitě nevědělo, dokud jej na ni reportérka Seznam Zpráv neupozornila. Hned potom se organizace obrátila na provozovatele portálu, aby texty smazal. Ukázalo se totiž, že projekt Dopřej léčbu neměl k publikaci příběhů povolení ani od Donia, ani od zakladatelů sbírek. Nebylo zároveň jasné, kam přesně vybrané peníze mizely.

„Jsme rádi, že jsme společně dosáhli toho, že obsah byl smazán do stanoveného termínu. Tento postup byl konzultován s právníky,“ uvedla k tomu pro Seznam Zprávy mluvčí Donia Cristina-Carmen Baron.

Za projektem Dopřej léčbu stála ostravská společnost PressNow, jejímž jednatelem a jediným majitelem je osmadvacetiletý Dominik Šerák. Na webu Dopřej léčbu bylo uvedeno, že firma sídlí na Sokolské třídě v Ostravě. Tam o ní ale nikdo nevěděl a přestože jsou tam na schránkách uvedeny desítky firem, tahle tam chyběla.

Podle obchodního rejstříku má mít ale společnost sídlo jinde. Jenže ani na této adrese se najít nedá. Jde o bytový dům. Místní obyvatelé o společnosti PressNow nikdy neslyšeli.

Dominika Šeráka se reportérce podařilo kontaktovat po telefonu. Když se ale představila, hovor rychle ukončil. Stejně jako před třemi měsíci pak napsal SMS, že na otázky rád odpoví e-mailem. Tentokrát ale skutečně odepsal.

Na všechny dotazy ale opět neodpověděl. Například stále není jasné, kolik peněz se podařilo projektu Dopřej léčbu vybrat a kde skončily. „Co se týká objemu vybraných peněz, tyto údaje budou řádně zveřejněny ve sbírce listin obchodního rejstříku,“ píše se v e-mailu, pod kterým je místo podpisu uvedeno „tým Dopřej léčbu“.

Přestože webové stránky už dlouhé týdny nefungují, v mailu se píše i o tom, jak autoři projektu zacházejí s texty z Donia. „S ohledem na autorské práva textům od Donia nepřebíráme jejich obsah, snažíme se o přizpůsobení příběhu, aby co nejvíc odpovídal reálné situaci, na straně druhé tím zajišťujeme to, aby si nás dárci nezaměňovali s Doniem,“ tvrdí pisatelé e-mailu.

Ve skutečnosti, jak jsme ukázali ve videoreportáži Seznam Zpráv, se některé texty naprosto shodovaly.

Pochybné call centrum

Tým Dopřej léčbu tvrdí, že neporušuje žádné zákony. Policie ale už v říjnu uvedla, že se případem sbírky zabývá. To nakonec v aktuálním e-mailu potvrdili i sami organizátoři sbírky. „V této věci probíhá vyšetřování a nemůžeme se v tuhle chvíli více vyjádřit,“ píše se v závěru e-mailu.

Charita působila pochybně i kvůli tomu, jak dárce sháněla. Oslovovala je totiž nejen prostřednictvím webových stránek, ale i na přímo po telefonu. Operátorky ostravského call centra, které se štábu Seznam Zpráv podařilo v říjnu objevit a natočit, obvolávaly často zřejmě seniory.

V sídle call centra, konkrétně v jedné nevelké místnosti, sedělo zhruba šest žen a jeden mladý muž se sluchátky a mikrofonem. Ženy volaly lidem a žádaly je, aby přispěly „na děti s nemocí“. Bylo evidentní, že to, co mají říkat, čtou z papírů.

Ostatně to v minulosti potvrdil reportérce i sám Dominik Šerák, když mu zavolala na inzerát a předstírala zájem o práci operátorky call centra. Inzerát zveřejnil na svém facebookovém profilu a lákal na provizi za každého dárce.

„Není to nic složitého. Jenom čtete z papíru. Projdete normálně školením, posadíme vás za počítač a obvoláváte jenom lidi. Z každé smlouvy máte tři stovky provizi s tím, že vyplácení je každý pátek,“ vysvětloval tehdy Šerák.

Reklama

Doporučované