Hlavní obsah

Úřednice, údržbář a vězeň. Policie šla po Dalíkovi a odhalila korupci u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Snímek je ilustrační.

Reklama

Vyšetřování „vězeňského“ případu Marka Dalíka přivedlo policii na stopu korupce na Okresním soudu ve Znojmě. Při pátrání, zda exporadce Mirka Topolánka neměl ve výkonu trestu protekci, odhalila lidi, kteří vynášeli informace.

Článek

Na konci loňského roku a letos na jaře padly dva verdikty v dosud neznámém případu korupce na Okresním soudu ve Znojmě.

Potrestáni byli dva zaměstnanci soudu - vyšší soudní úřednice a údržbář - a s nimi bývalý vězeň, který si trest odpykával ve znojemské věznici.

Případ, který místopředseda znojemského soudu Jaromír Kapinus okomentoval jako „lidské selhání dvou lidí, kteří tady pracovali“, má podle zjištění Seznam Zpráv pozoruhodnou okolnost.

Policisté na něj totiž narazili při tom, když ve Znojmě vyšetřovali věc poutající daleko větší pozornost, a to okolnosti, za jakých si ve znojemské věznici odpykával trest někdejší poradce premiéra Marek Dalík.

Redakci to potvrdil zdroj obeznámený s tímto vyšetřováním. Detaily - jak se díky Dalíkově kauze na vynášení informací od soudu přišlo - však sdělit nechtěl.

Případ Dalík

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Marek Dalík.

Bývalý poradce expremiéra Mirka Topolánka byl odsouzen k pětiletému vězení za korupci v kauze obrněných vozů Pandur. V polovině trestu znojemský soud vyhověl jeho žádosti o podmínečné propuštění. Později se ukázalo, že během pobytu ve výkonu docházel do zaměstnání v luxusním penzionu, kde jej hlídala jen jeho majitelka. Měl tam pracovat jako údržbář.

V souvislosti s Dalíkovým výkonem trestu policisté nakonec žádný trestný čin neodhalili, pátrání je ale přivedlo na stopu korupční skupiny, která vynášením informací ze soudu pomáhala jiným vězňům.

Za přiznání mírný trest

„Jak to vyšlo najevo, dali sami výpověď,“ říká o „lidském selhání“ vyšší soudní úřednice a údržbáře místopředseda znojemského soudu Kapinus.

O jaké selhání šlo?

O celkem jednoduchý způsob, jak získávat údaje cenné pro obžalované nebo pro odsouzené, kteří žádali o podmínečné propuštění z vězení. Tedy zjišťovat informace o průběhu soudních řízení, nahlížet do znaleckých posudků nebo do podané obžaloby.

Soudní úřednice se k tomu přiznala, a to s tím, že za získávání informací vzala minimálně v jednom případě úplatek. Díky tomu dostala jen velmi mírný trest. Okresní státní zastupitelství v Hodoníně loni v prosinci rozhodlo o podmíněném zastavení jejího případu. Úřednici žalobkyně stanovila 18měsíční zkušební dobu a musela zaplatit 10 tisíc korun do fondu na pomoc obětem trestné činnosti.

„Byla si vědoma, že neoprávněně užije data uložená v počítačovém systému a na nosiči informací a s těmito daty bude dále nedovoleně manipulovat, čímž měl být poškozen veřejný zájem,“ píše se v usnesení o podmíněném zastavení, které Seznam Zprávy získaly na základě informačního zákona.

Nějak ji přemluvil

Reportérům Seznam Zpráv se podařilo bývalou soudní úřednici najít, ale o případu se nechtěla bavit - během rozhovoru se rozplakala.

Podle policejních zjištění se však do soudního počítačového systému od roku 2018 do roku 2021 dívala neoprávněně mnohokrát. Dohromady na devět kauz. Informace pak předávala později odsouzenému údržbáři.

„On k těm informacím neměl přístup, ale nějak ji přemluvil, aby mu je zjišťovala,“ řekl místopředseda soudu Jaromír Kapinus.

Údržbář pak cenná zjištění vyčtená z neveřejné databáze soudu poskytoval bývalému vězni - muži, který byl odsouzen letos v březnu spolu s ním.

V akci policejní agent

V rozsudku nad oběma muži, který letos vynesl Okresní soud v Hodoníně a redakce jej má k dispozici, se zmiňuje, jak skupina dokázala neoprávněně vyčtené informace zobchodovat.

Policisté například zjistili, že měla dohodu s jedním z odsouzených ze znojemské věznice, že se mu pokusí za úplatek 60 tisíc korun zařídit podmínečné propuštění. Šlo o to, zajistit, aby případ dostal na stůl soudce, „o kterém si myslí, že častěji vyhoví žádostem odsouzených o podmíněné propuštění než ostatní soudci tohoto soudu.“

To měla zařídit a nakonec skutečně zařídila právě vyšší soudní úřednice.

K předání první poloviny dohodnuté částky došlo na čerpací stanici ve Znojmě už za skryté asistence policistů. Roli prostředníka vězně usilujícího o propuštění sehrál policejní agent a předal skupině peníze. „S tím, že v případě vyhovění žádosti o podmíněné propuštění dne 19. 2. 2021, ihned po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, doplatí zbývající částku,“ stojí v rozsudku hodonínského soudu.

Akce však nakonec zkrachovala. Soudce nerozhodl tak, jak skupina „zákazníkovi“ slibovala. Peníze se musely vracet.

Obžalovaný údržbář u soudu dostal tříletou podmínku s odkladem na 4 roky a peněžitý trest ve výši 40 tisíc korun. Jeho komplic - bývalý vězeň - pak 2,5roční podmínku s odkladem na 3 roky a peněžitý trest 60 tisíc korun.

Reklama

Doporučované