Hlavní obsah

Policie uzavřela kauzu Mynář. Žalobce řekne, zda případ pošle k soudu

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář se už mohl seznámit se spisem v případu, v němž je obviněn kvůli dotaci pro jeho firmu Clever Management. Žalobce začne řešit, zda stíhání zastaví, nebo Mynáře pošle s obžalobou před soud.

Článek

Po zhruba třech letech uzavírá policie vyšetřování bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Obviněn je kvůli podezření, že se dopustil dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, když požádal o dotaci ve výši téměř šesti milionů korun pro svoji firmu Clever Management.

Kauza nyní dospěla do fáze, kdy se obviněný Mynář mohl seznámit se spisem. „Ano, mohl,“ potvrdil to Seznam Zprávám brněnský krajský státní zástupce Jan Sladký.

Vyšetřování kauzy je tak na samém konci. Policisté umožňují obviněným seznámení se spisem v okamžiku, kdy jsou vyslechnuti všichni svědci a policie získá všechny potřebné důkazy.

Žalobce nyní rozhodne, zda stíhání Mynáře zastaví, nebo na něj podá žalobu k soudu. „O dalším postupu ve věci státní zástupce rozhodne v řádu jednotek měsíců,“ doplnil Jan Sladký.

Vratislav Mynář se zatím k postupu v kauze nevyjádřil. Stejně jako jeho advokát Lukáš Trojan nebral telefon a oba nereagovali ani na zaslané otázky.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu Penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Vratislav Mynář od chvíle, kdy byla vznesena první podezření, vinu odmítá.

Jeho obvinění stojí na tom, že v žádosti o dotaci na stavbu svého penzionu neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství. To schválilo v roce 2008 třináct milionů korun na ubytovny pro sportovce Spolku Chřibák, v němž byl Mynář hospodářem.

Když byla hotova hrubá stavba, projekt převzala Mynářova firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Tato smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

„Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ uvedla dříve policie.

K tomuto závěru dospěla letos i soudkyně ostravského krajského soudu Barbora Berková. Ve svém rozsudku uvedla, že i podle ní Mynářova firma musela v žádosti uvést, že její projekt navazuje na dotaci, která byla získána dříve.

Po tomto verdiktu – loni v dubnu – společnost Clever Management pak dotaci vrátila. Poslala ji na účet Ministerstva pro místní rozvoj.

Reklama

Doporučované