Hlavní obsah

Kdo se pokusil ovlivnit prezidentské volby? Stopa vede do Ruska, řekla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fongus

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Závěr případu e-mailu, který se začal šířit letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb. Psalo se v něm, že jeden z finalistů volby a pozdější vítěz Petr Pavel zemřel. Policie autora nezjistila.

Článek

Po několika měsících dospěla policie k závěru vyšetřování, kdo se cílenou dezinformací pokusil ovlivnit prezidentské volby v Česku.

Kauza byla odložena, neboť autora e-mailu, že jeden z finalistů a pozdější vítěz volby Petr Pavel zemřel, se nepodařilo odhalit. Policisté zjistili pouze směr, odkud dezinformace přišla.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie případ prověřovali a zjistili, že stopy, odkud se tato dezinformace začala šířit, vedou do Ruska,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Konkrétního pachatele se však zjistit nepodařilo, proto byl případ odložen,“ doplnil Daněk.

Seznam Zprávy už v lednu napsaly, že dezinformační e-mail byl poslán prostřednictvím ruské služby Yandex. Ve zprávě byla uvedena falešná citace Pavlovy tiskové mluvčí. Psalo se v ní, že generál ve výslužbě zemřel v noci na 26. ledna na „pravděpodobné selhání srdce“.

Pavlův tým poté zprávu na sociálních sítích obratem dementoval. „Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě,“ uvedl tehdy Petr Pavel na twitteru.

Zmíněný e-mail odkazoval na internetovou stránku s doménou com, která má podobnou adresu jako oficiální stránky kampaně Petra Pavla. I vzhled měla falešná stránka skoro stejný jako Pavlův oficiální web. Rozdíl byl v tom, že v něm byl bílý pruh, který měl sloužit jako rozloučení s generálem.

Doména byla zaregistrovaná u kanadské společnosti Tucows. Takže nebylo z veřejně dostupných zdrojů možné dohledat vlastníka.

Reklama

Doporučované