Hlavní obsah

Policie uzavřela případ Marka Šnajdra. Jde o podezření z úplatků na Bulovce

Foto: ČTK, ČTK

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.

Reklama

V jedné z částí kauzy kolem Fakultní nemocnice Bulovka se obvinění a jejich advokáti mohou seznámit s policejním spisem. Policie tak nejspíše brzy navrhne státnímu zástupci, aby podal na exposlance Marka Šnajdra obžalobu k soudu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po zhruba čtyřech letech uzavírají detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu další část korupční kauzy dotýkající se veřejných zakázek Fakultní nemocnice Bulovka.

Jde o větev případu, v níž mezi obviněnými figuruje stále vlivný exposlanec ODS či dlouholetý šéf správní rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP Marek Šnajdr. Spolu s ním je obviněna také bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská.

Že tato část kauzy dospěla do fáze, kdy se mohou obvinění a jejich obhájci seznamovat se spisem, potvrdil Seznam Zprávám žalobce Zdeněk Matula. „Policejní orgán ukončil vyšetřování a probíhá seznamování obviněných s jeho výsledky,“ uvedl.

Tato větev případu je součástí rozsáhlé kauzy, ve které policisté prověřují ovlivnění stamilionových veřejných zakázek v tuzemském zdravotnictví. Důležitou roli v ní má podnikatel Tomáš Horáček, který byl rovněž obviněn, ale později – když byl ve vazbě – se rozhodl s vyšetřovateli spolupracovat.

Případ, v němž je právě Marek Šnajdr obviněn, se pak konkrétně týká nákupu lineárních urychlovačů Fakultní nemocnice Bulovka za 160 milionů korun. Podle policie bylo v této zakázce připraveno až 10 milionů korun na korupci, Marku Šnajdrovi vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun.

Peníze podle policie inkasoval od majitele jedné z firem, která se podílela na subdodávce.

Marek Šnajdr pro Seznam Zprávy uvedl, že se nemohl s výsledky policejního vyšetřování ještě seznámit. Detaily prý bude se svým advokátem Lukášem Trojanem řešit až tento týden.

Další obvinění nebo jejich advokáti mluví podobně nebo se k případu nechtějí vyjadřovat.

„Zatím ne. Jsou to citlivé informace, nemohu se k tomu vyjadřovat,“ odpověděl bývalý jednatel společnosti Elekta Services a v kauze stíhaný Pavel Tobiáš na dotaz Seznam Zpráv, zda se již se svým obhájcem mohl seznámit s policejním spisem.

„K věcem, které jsou takzvaně ‚živé‘, se nevyjadřuji. Nebude tomu jinak i dnes,“ napsal advokát Ladislav Veselý, který zastupuje Andreu Vrbovskou.

A ani obhájce bývalé zaměstnankyně fakultní nemocnice Marie Nushiové, která měla zmíněnou zakázku na starosti, nechtěl případ v tuto chvíli komentovat.

„V této fázi nebudeme vývoj ve věci jakkoli komentovat nejméně do doby do rozhodnutí o našich návrzích, uplatněných v souvislosti s ukončením vyšetřování  policejním orgánem,“ uvedl advokát Emanuel Fuchs.

Promluvil hlavní obviněný

Případy kolem Bulovky se začaly vyšetřovat, když policie v roce v létě 2018 zatkla podnikatele Tomáše Horáčka a obvinila ho z masivního uplácení veřejných zakázek v nemocnicích.

Na Marka Šnajdra se pak zaměřila poté, co Horáček začal spolupracovat a ve vazbě se v lednu 2019 rozmluvil.

Horáček policii konkrétně popsal detaily této zakázky a policisté pak do obvinění napsali, že podmínky soutěže byly nastaveny tak, aby zakázku získala firma Elekta Services. Její manažeři ještě před uskutečněním soutěže podle policie věděli, jak budou nastaveny podmínky, a tím pádem neměla konkurence šanci.

+7

Šnajdr i další aktéři kauzy vinu odmítali. Marek Šnajdr detektivům sice potvrdil, že někdejší ředitelce Bulovky Andree Vrbovské opravdu předával statisíce korun, ale nešlo podle něj o žádný úplatek.

Tvrdí, že ředitelka Andrea Vrbovská si od něj původně chtěla koupit byt, a tak zaplatila zálohu. Z obchodu nakonec sešlo, takže Marek Šnajdr prý peníze postupně vracel.

Policejní prověřování bylo rozděleno do čtyř větví. V jedné z nich byla obžalována Vrbovská a dalších šest lidí kvůli zakázce na úklid a vybudování automatického vjezdového systému nemocnice Bulovka.

Před měsícem pak Vrbovská v této souvislosti společně s dalšími dvěma obžalovanými uzavřela se žalobcem dohodu o vině a trestu. Vrbovská skončila s pětiletou podmínkou, navíc má zaplatit šest milionů korun jako peněžitý trest a na sedm let jí bude zakázána činnost – nebude moci působit v orgánech zdravotnických zařízeních. Dohodu jí potvrdil i soud.

Obžaloba byla podána také kvůli ovlivnění veřejné zakázky na stravování pro Nemocnici Na Františku, v níž skončil před soudem její bývalý ředitel a jeden z lékařů.

A navíc se státní zástupce nyní rozhoduje, jestli podá obžalobu v další větvi kauzy, ve které je Vrbovská obviněna a která se týká soutěže Ministerstva vnitra na simulaci leteckých zásahů.

Kauzy Fakultní nemocnice Bulovka

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu se zabývali několika větvemi případu:

  1. Kvůli ovlivnění dvou veřejných zakázek (na úklid a vjezdový systém) byla podána obžaloba na sedm lidí a tři firmy. Tři obvinění již uzavřeli se žalobcem dohodu o vině a trestu, kterou schválil i soud.
  2. V případu zakázky Ministerstva vnitra (simulace leteckých zásahů) navrhli policisté státnímu zástupci, aby podal obžalobu. Žalobce Zdeněk Matula však na začátku roku 2024 vrátil případ zpět policii. Zdůvodnil tento krok tím, že se v něm objevily nové důkazy.
  3. Také v části případu týkající se zakázky na stravování pro Nemocnici Na Františku byla podána obžaloba. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 1.
  4. V poslední větvi kauzy, v níž je obviněn třeba exposlanec Marek Šnajdr, se mohou obvinění a jejich advokáti seznámit se spisem.

Reklama

Doporučované