Hlavní obsah

Předseda policejních odborářů jezdil bez řidičáku. U soudu dostal pokutu

Foto: Unie bezpečnostních složek

Zdeněk Drexler v červenci rezignoval na post předsedy policejních odborů, které vedl pět let. A odešel i od policie. V té době mu už běžel soud kvůli jízdám bez řidičáku.

Reklama

Zdeňka Drexlera usvědčila kniha jízd, kterou vedl ke služebnímu autu - obsahovala 37 cest po republice. A to v době, kdy měl od soudu zakázáno sednout za volant.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dlouholetý šéf policejních odborů Zdeněk Drexler dostal trest za sedmatřicet jízd služebním autem bez řidičského průkazu.

Podle rozhodnutí soudu má zaplatit pokutu 30 tisíc. A rok a půl nesmí sednout za volant.

Drexler, předseda Unie bezpečnostních sborů, nejprve přišel o řidičák kvůli rychlé jízdě - na hlavní silnici do Karlových Varů jel rychlostí 142 kilometrů za hodinu.

Jenže během trestu dál řídil služební odborářskou octavii: Vyšetřovatelé mu napočítali celkem 37 jízd. A tak skončil před soudem pro trestný čin maření úředního rozhodnutí.

Státní zástupce navrhoval Drexlerovi podmínku, soudkyně Šárka Tampová se nakonec rozhodla pro pokutu. „Jedná se o věc, kde je peněžitý trest příhodnější než podmínka,“ zdůvodnila Tampová při vyhlašování rozsudku.

Drexler si navíc podle soudkyně může po polovině trestu požádat o vrácení řidičského průkazu.

Usvědčila ho kniha jízd

Drexlerovi vzali kvůli rychlosti řidičák před koncem roku 2017 - řídit neměl půl roku. Proti tomu se bránil správní žalobou, například tvrdil, že stočtyřicítkou jel proto, že plnil jakýsi neupřesněný služební úkol od Ministerstva vnitra.

Během doby, kdy se žaloba projednávala u soudu, se trest automaticky přerušil. A Drexler směl normálně za volant.

V roce 2020 soud uzavřel věc s tím, že trest zákazu řízení platí. Od té doby začal zákaz běžet a Drexler už jezdit s odborářským autem nemohl. Přesto mu kriminalisté napočítali 37 jízd, hlavně mezi domovským Mostem a Prahou, kde měl různá odborářská jednání.

Usvědčila ho kniha jízd, kterou k autu povinně vedl.

U soudu Drexler tvrdil, že mu jeho advokát neřekl, že už soud zamítl jeho žalobu proti odebrání řidičáku. A tudíž prý nevěděl, že již trest platí. Avšak advokát to při výslechu před soudem popřel.

Obžaloba: Měl se podívat na internet

Podle trestního soudu se navíc měl sám zajímat, v jakém stavu je jeho žaloba. Například si to zjistit přímo na soudu nebo se podívat do veřejné webové aplikace infoSoud, kde se objevuje aktuální stav všech soudních řízení.

„Neměl jsem tušení, že lze téměř online sledovat vývoj trestního řízení. Ani není mojí povinností vědět, že něco takového existuje,“ namítal před soudem Drexler. Hned po vyslechnutí rozsudku se odvolal.

Že je Drexler obžalovaný a souzený, zveřejnily Seznam Zprávy začátkem srpna. Drexler tehdy nepravdivě tvrdil, že ho soud už na jaře obžaloby zbavil.

Měsíc před tím - aniž se o své trestní kauze zmínil - Drexler rezignoval na šéfa Unie bezpečnostních sborů, sdružujících pět a půl tisíce policistů, hasičů nebo příslušníků Vězeňské služby.

Ve videu na Facebooku i v písemném prohlášení jen obecně řekl, že se mu nelíbí vztahy mezi policisty a přístup nadřízených. Drexler také v červencovém videu řekl, že podal žádost o propuštění od policie.

Protože odešel z policejního sboru, zatímco byl trestě stíhaný, přijde podle zákona o doživotní rentu, kterou každý policista získává po odsloužení 15 let.

Reklama

Doporučované