Hlavní obsah

Při Šlachtově razii přišel o majetek. Chybí mi ještě 25 milionů, říká

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Podnikatel Luboš Pašek.

Reklama

Před 10 lety byl Luboši Paškovi kvůli případu kolem laboratoře Chambon zabaven majetek ve výši přesahující 74,1 milionu korun. Poté, co byl osvobozen, dostal zpět zlaté cihly a akcie, na peníze stále čeká.

Článek

Příští týden, v úterý 13. června, to bude přesně 10 let, kdy detektivové z tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu spustili na řadě míst Česka nebývalou razii. Zasahovali i v kanceláři premiéra na Úřadu vlády, ale nejen tam – zadrželi desítky lidí a zajistili majetek za asi 150 milionů a desítky kilogramů zlata.

O majetek přesahující celkově 74,1 milionu tehdy přišel podnikatel Luboš Pašek, kterému kromě hotovosti a akcií zabavila policie i 26 kilogramů zlata.

„Je neuvěřitelné, že lze někomu zadržovat 10 let majetek takového rozsahu,“ řekl Pašek v rozhovoru pro Seznam Zprávy poté, co mu část zabaveného jmění – zlaté cihly a akcie několika firem – byla zase vrácena.

Na peníze – jde o zhruba 25 milionů – však po svém pravomocném osvobození v případu kolem laboratoře Chambon stále čeká.

Zpráva o vrácení zlata:

Co ze zajištěného majetku vám bylo nyní vráceno?

Policie mi vrátila majetek částečně. Konkrétně mi byly vráceny akcie a veškeré zlato. Dodnes – tedy více než měsíc po nabytí právní moci usnesení o vrácení zajištěných věcí – mi nebyly vráceny finanční prostředky. Nerozumím, jak je možné, že někdo za měsíc nedokáže napsat příkaz k úhradě a neoprávněně zadržený majetek vrátit.

O kolik peněz jde?

Jedná se o částku zhruba 25 milionů korun. Řešil to s policií můj právní zástupce. Dodnes ale bez úspěchu.

Jak vydání zlatých cihel, které byly v České národní bance, probíhalo?

Stát zlato uložil v České národní bance. Tam jsem si ho před 14 dny vyzvedl. Veškeré zlato jsem poté okamžitě prodal, a nic jsem si tedy domů neodnesl. A to proto, že budu podávat žalobu o náhradu škody.

Dá se říct, jakou částku budete po státu požadovat?

Budou to vyšší desítky milionů korun.

Kdo je podnikatel Luboš Pašek?

  • Podnikatel Luboš Pašek patří mezi dlouholeté obchodní partnery Romana Janouška. Působil třeba ve firmě Kardio Port, která dodávala zdravotnický materiál do elitní nemocnice IKEM. Byl i u počátku provozu laboratoře Chambon, kterou později prodali za stovky milionů společnosti Synlab.
  • Kvůli této laboratoři nakonec skončil před soudem. Společně s Romanem Janouškem a dalšími třemi lidmi byl Pašek v srpnu 2020 obžalován za neoprávněně vysoké úhrady, které od zdravotních pojišťoven laboratoř Chambon inkasovala.
  • Městský soud v Praze všech pět lidí v březnu 2022 nepravomocně zprostil obžaloby. Státní zástupce se odvolal. Pražský vrchní soud však v únoru 2023 potvrdil, že jsou všichni nevinní.
  • V dubnu 2023 pražský městský soud rozhodl, že se má Paškovi a Janouškovi vrátit jejich majetek.

Jak jste ten majetek, který byl policií zajištěný, získal?

Když jsme týden po zásahu na Úřadu vlády v roce 2013 žádali prvně o vrácení majetku, doložil jsem daňové přiznání za tři roky zpětně. Měl jsem za toto období příjem asi 80 milionů korun. Nikdo se mě za 10 let neptal na původ těch peněz. Policii ale bylo velmi dobře známo, že mám poměrně značný legální příjem.

K části toho majetku jste se dostal ale až po téměř 10 letech.

Symbolické to rozhodně je. Je neuvěřitelné, že lze někomu zadržovat 10 let majetek takového rozsahu. Jak policie, tak státní zástupce museli vědět, že v té věci není ani milimetr pravdy.

Ovlivnilo to váš osobní život nebo podnikání?

Samozřejmě mi to přineslo problémy v podnikání i v osobním životě. Musel jsem se svěřit do péče psychiatrů. Bylo období, kdy toho na mě bylo moc, že jsem to už nezvládal.

Dostal jste omluvu za trestní stíhání, které skončilo zproštěním obžaloby?

Ani náhodou.

Budete teď chtít tu omluvu po státu?

Nevím, jestli omluvu. Budu ale určitě žádat zmíněnou náhradu škody, jak za majetkovou, tak i nemajetkovou újmu.

V této souvislosti si podle vašeho právního zástupce necháváte zpracovávat znalecký posudek. Je už dokončen?

Znalecký posudek je těsně před dokončením. Předpokládám, že žaloba na náhradu škody bude v blízkých dnech podána.

Reklama

Doporučované