Hlavní obsah

Případ lánské zakázky: Policie šla i po Mynářovi, ale vyklouzl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vratislava Mynáře zachytily policejní odposlechy. Blíž ke kancléři se už ale vyšetřovatelé nedostali.

Reklama

Žalobce a detektivové říkají, že milost udělená řediteli Lesní správy Lány měla zajistit, aby odsouzený a v dalším případě obžalovaný Miloš Balák nezačal mluvit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka před dvěma lety státní zástupce obžaloval, za svého podřízeného se postavil hradní kancléř Vratislav Mynář. „Máme posudky, že se trestný čin nestal,“ opakoval tehdy.

O rok později dostal Balák u soudu nepravomocně tři roky vězení a peněžitý trest 1,8 milionu. Kancléř dal opět na srozuměnou, že svého manažera kvůli tomu nevyhodí – prý počká, jak dopadne odvolání.

A když minulý týden odvolací soud trest potvrdil, dva dny nato podepsal Miloš Zeman udělení milosti.

„Mohla nastat situace, že by začal mluvit o tom, proč se dopustil jednání, za které byl odsouzen,“ komentoval prezidentův čin otevřeně státní zástupce Jiří Pražák, který případ dozoroval.

Komu mohlo vadit, kdyby Balák šel za zmanipulování zakázky na zpevnění břehů nádrže Klíčava do vězení? S možností, že policistům sdělí informace o dalších aktérech zločinu?

Už od Balákova obvinění v roce 2016 pronikají z vyšetřování informace, že zakázku za 200 milionů ovlivňovali i další lidé. „Takové poznatky máme od počátku,“ potvrdil žalobce Pražák.

Neprůstřelné důkazy však detektivové nesesbírali.

Policisté podle mnoha indicií šli v téhle souvislosti právě po vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi. S podezřením, že byl to právě on, kdo ředitele obory Baláka v lánské zakázce úkoloval.

„V době, kdy Balák nastupoval do Lesní správy Lány, jsme už disponovali informací, že Balák je známý tím, že nepracuje sám na sebe, ale pro někoho. Tím, že si ho Mynář nastrčil do Lánské obory, byla velká pravděpodobnost, že má v Lánské oboře rozjet zakázky, ze kterých mají být vytažené peníze,“ popsal Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, co stálo na začátku vyšetřování.

Deník Aktuálně.cz před dvěma lety také napsal, že kriminalisté tajně namontovali odposlechy do Balákovy kanceláře – a podařilo se jim zaznamenat jednání Baláka s Mynářem. Týkalo se tendru na úpravu nádrže Klíčavy.

V lese a bez signálu

Proniknout k Mynářovi přes odposlechy, aniž by se prozradili, se policistům nepodařilo. Narazili na to, že jako vysoce postavený hradní úředník je dobře chráněn bezpečnostními opatřeními kolem prezidenta. Navíc policisté uvádějí, že Miloš Balák chodil s dalšími aktéry rozmlouvat o zakázce do lesa, kde to bylo bezpečné.

„Lánská obora je bez signálu, a toho podezřelí využívali. Víme, že tam probíhaly osobní schůzky různých lidí. Cítili se tam bezpečně, tam se to odehrávalo. Pro nás jako pro policejní orgán bylo těžké trestnou činnost v Lánské oboře monitorovat, protože tam zkrátka žádná technika nefunguje, tam je to hluché,“ vysvětlil Šlachta.

Mynář vždy tvrdil, že s kauzou nemá nic společného. „Jakékoli podobné spekulace jsou samozřejmě čirý nesmysl s úmyslem poškodit jméno kanceláře prezidenta republiky,“ popřel ústy hradního mluvčího jakoukoli roli v zakázce a v celé kauze.

A dnes na přímou otázku, jestli byl Mynář jedním z podezřelých, neodpovídá ani dozorující státní zástupce Pražák. „To nemůžu potvrdit ani vyvrátit,“ reagoval.

Miloš Balák se sice díky milosti zbavil vězení za Klíčavu, zároveň je ale obžalovaný ještě v kauze podvodného prodeje kamene z Lánské obory. Zdroje z justičních a policejních kruhů teď čtou udělení milosti jako krok, který má předejít tomu, aby se Balák u druhého soudního stání rozmluvil o všem, co v souvislosti s lánskými tendry ví.

„Jestli motivací mělo být to, aby se zabránilo tomu, aby pan Balák v budoucnu mluvil v souvislosti s touto kauzou? Nabízí se to, ale to už se dnes nedozvíme. Pan Balák je teď bezúhonný občan, nic mu nehrozí, takže ani nemá důvod mluvit,“ řekl Šlachta.

Kancléř Mynář se objevuje i ve zmíněném šedesátistránkovém rozsudku, který zrušila prezidentova milost a který Seznam Zprávy teď důkladně prostudovaly.

Soudce Petr Sedlařík v rozsudku píše, že celá zakázka byla od začátku Balákem „infikovaná“ – tedy od zinscenovaného výběru spřáteleného projektanta na obnovu břehů vodní nádrže až po předem domluvený výběr vítězné firmy.

Soudce zmiňuje, že v lednu roku 2016 odposlechy zachytily, jak Balák ve své kanceláři říká druhému obžalovanému, manažeru Liboru Tkadlecovi z firmy Energie – stavební a báňská, že zakázka vychází na „200 mega“. A že je potřeba ji případně rozdělit tak, aby se nepřehoupla přes finanční limit, nad nímž se podobné tendry dostávají automaticky do pozornosti Ministerstva financí.

Balák na nahrávce říká, „že to probere s kancléřem“. Odehrálo se to v době, kdy podle soudce Sedlaříka šéf obory Balák intenzivně zakázku ohýbal tak, aby zvítězila Energie – stavební a báňská. Dělal to přes různé podmínky, jež ztěžovaly účast v soutěži konkurenčním společnostem, nebo tak, že Energii – stavební a báňskou Balák nechal, ať si ušije na míru technické parametry zakázky.

Podruhé soudce Sedlařík v rozsudku v několika větách uvažuje o Mynářově úloze v celé kauze.

Sedlařík píše: „…když si odmyslíme, že ještě někdo nad Balákem o tomhle zločinu věděl, nebo se na něm dokonce podílel, pak nejspíš vedení prezidentské kanceláře (to znamená Mynář) nedokázal zabránit rozkrádání státních peněz.“

A přípomíná také, že naopak ještě Mynář přiznával Balákovi statisícové roční prémie. „Štědře odměňoval – za domněle vynikající práci – někoho, kdo tuto důvěřivost, spojenou s neschopností Kanceláře prezidenta republiky zabránit zneužití veřejných peněz, systematicky a v kooperaci s dalšími subjekty zneužíval,“ napsal soudce Sedlařík.

Foto: Seznam Zprávy

Část zdůvodnění, jímž zdůvodnil prvoinstanční rozhodnutí kladenský soudce Sedlařík. Jedno z míst, kde se dotýká role Vratislava Mynáře.

Prezident Zeman odůvodnil udělení milosti mimo jiné tím, že Balák nedostal trest ani tak za to, co spáchal. Ale proto, že pracuje pro hradní kancelář. Což mohla být narážka právě na tuhle soudcovu úvahu z rosudku.

Soudce Sedlařík nechtěl ve středu v rozhovoru pro Seznam Zprávy říct, jestli to vidí stejně. „To já nevím. Informace, které jsem měl, jsem vtělil do rozsudku. A ty, které nemám, nemůžu komentovat,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované