Hlavní obsah

Proruský web Voice of Europe je z Česka opět dostupný. Sankcím navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Webové stránky Voice of Europe.

Reklama

Když česká vláda před 14 dny zařadila na sankční seznam Ruskem financovaný web Voice of Europe, mělo to znamenat i jeho znepřístupnění v Česku. Stránky ale nyní ožily. Fungují z Kazachstánu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Webové stránky „Voice of Europe“, které z dosud neznámých důvodů přestaly fungovat před dvěma týdny - těsně poté, co česká vláda zařadila stejnojmennou firmu na sankční seznam - jsou opět v provozu.

Anonymní autoři se v aktuálních článcích kriticky opírají jak do rozhodnutí o uvalení sankcí ze strany Fialova kabinetu - z jejich pohledu nezákonného, tak do politiků Evropské unie, včetně třeba eurokomisařky Věry Jourové.

To, že je web v Česku opět dostupný, je v rozporu s přijatými sankčními pravidly. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) už dříve upozornil operátory, že nesmí zmíněné firmě poskytnout jakékoli služby elektronických komunikací a také musí zamezit v přístupu k příslušným internetovým stránkám.

Předseda ČTÚ Marek Ebert na dotaz Seznam Zpráv dnes uvedl, že důvod, proč stránky jsou z Česka opět dostupné, zjišťují. „Zatím bohužel nevím, jak je to možné. Musíme to prověřit,“ reagoval.

Podle informací redakce má nyní web své technické zázemí v Kazachstánu.

Internetová IP adresa, na které je web šířící zprávy o EU umístěn, patří podle pátrání Seznam Zpráv kazachstánskému poskytovateli hostingu gohost.kz. Je tak i mimo dosah případných sankcí na úrovni EU. A znovu fungující web Voice of Europe také inzeruje novou formu komunikace se čtenáři - kanál na původně ruské sociální síti Telegram. Tam zatím hlásí zhruba 1600 sledujících.

Česká vláda na vnitrostátní sankční seznam nepřidala jen firmu Voice of Europe, ale i dva politiky a podnikatele původem z Ukrajiny. Právě oni měli stát v pozadí zmíněného média, které se loni usadilo v kancelářích v centru Prahy.

Hlavní osobou dle zjištění českých zpravodajců měl být oligarcha blízký Vladimiru Putinovi Viktor Medvedčuk. Ten měl vše skrytě financovat. Provoz v Praze ale údajně řídil jeho dlouholetý spolupracovník Arťom Marčevskij. Ten Česko i s rodinou okamžitě opustil, v Praze ale zanechal svůj motocykl.

Web dává prostor proruským názorům. Podle české vlády „slouží k vlivovému působení a aktivnímu šíření dezinformací a propagandy zaměřené proti územní celistvosti, nezávislosti, svrchovanosti, stabilitě a bezpečnosti Ukrajiny“.

Zároveň má skrytě podporovat i některé politiky z EU. „Voice of Europe zároveň v rámci EU slouží jako platforma k financování spolupráce s novináři a k zajištění skryté finanční podpory vybraných jednotlivců z řad kandidátů ve volbách do Evropského parlamentu,“ uvedla česká vláda, když uvalení sankcí zdůvodňovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované