Hlavní obsah

Znevýhodňují lidi s jiným vnímáním světa, říká muž, který přišel o post v Kataru

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Agentura CzechTrade otevře v katarském hlavním městě Dauhá kancelář na podporu exportu.

Reklama

Jan Darmovzal vyhrál tendr na funkci ředitele kanceláře exportní agentury v Kataru. Ministerstvo zahraničí na poslední chvíli ale jeho výjezd zastavilo. Jako publicista dřív ostře kritizoval Izrael za chování vůči Palestině.

Článek

Věci měl sbalené, kancelář přichystanou. Den před odletem do katarského Dauhá se však dozvěděl, že mu ministerstvo zahraničí nevydá služební pas. Tím padlo jeho angažmá v Perském zálivu.

Jan Darmovzal na začátku května vyhrál výběrové řízení na pozici vedoucí zahraniční kanceláře agentury CzechTrade (spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu) v Kataru.

V tamním hlavním městě si následně vyřídil administrativní záležitosti, coby designovaný šéf katarské kanceláře exportní agentury se účastnil mezinárodního Katarského ekonomického fóra. V mezičase získal i bezpečnostní prověrku na stupeň Tajné.

Post ředitele kanceláře CzechTrade v Kataru však spadá pod tamní české velvyslanectví, Darmovzal tedy potřeboval potvrzení i od ministerstva zahraničí. Zdálo se, že vzhledem k vyhranému tendru a bezpečnostní prověrce půjde o formální krok. Jenže situace se zamotala a Černínský palác Darmovzalovi souhlas koncem září nevydal.

„Kancelář agentury CzechTrade v Kataru není samostatnou entitou a je součástí zastupitelského úřadu v Dauhá. V souladu s příslušnou dohodou, která byla uzavřena mezi Ministerstvem zahraničních věcí (MZV) a Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), napomáhají při výkonu zahraniční služby. Jejich vyslání je podmíněno souhlasem MZV. Tento souhlas nebyl udělen, o čemž bylo MPO řádně informováno,“ uvedla Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

To samé uvedlo i Ministerstvo průmyslu a obchodu. „Zároveň Ministerstvo zahraničních věcí požádalo o nominaci jiného vhodného kandidáta na danou pozici,“ dodala Miluše Trefancová z tiskového oddělení MPO.

Hamižný a militaristický Izrael

Důvody pro neudělení souhlasu pro Darmovzalovu misi v Kataru ministerské úřady nesdělily. Mimo záznam však zdroje redakce ve vedení ministerstev zahraničí a obchodu a průmyslu uvedly, že stopku způsobily články, ve kterých Darmovzal ostře kritizoval Izrael za jeho postup vůči Palestině.

„Hamižnost a touha po moci daly v roce 1948 vzniknout na oko demokratickému státu, ale ve skutečnosti jde o militaristickou entitu, která neuznává mezinárodní úmluvy a která vytvořila ohavný režim apartheidu, trvající daleko déle než ten, který jsme znali z Jihoafrické republiky. Brutalita, kterou se tento režim prezentuje nejen v těchto dnech, je v historii zcela bezprecedentní,“ napsal například loni v květnu v článku nazvaném „Morálně zkorumpovaný český establishment je hrdý na podporu izraelské genocidy a apartheidu.

Darmovzal si za svými ne zrovna diplomaticky laděnými články stojí a poukazuje na svobodu slova. Vadí mu, že mu úřady oficiálně nevysvětlily, co a kdo konkrétně za nevydáním služebního pasu stojí.

„Mělo by se poukázat zejména na svobodu slova v demokratické zemi, jakou je Česká republika, a poodhalit závoj nekalých praktik, které občany České republiky s jiným vnímáním světa znevýhodňují, či dokonce diskvalifikují,“ řekl Darmovzal Seznam Zprávám.

Kritiku izraelského státu obhajuje poukazováním na lidská práva. „Má publikační činnost není a priori proti Izraeli, ale poukazuje především na lidskoprávní otázky na okupovaných palestinských teritoriích a v Gaze, na životy lidí, kteří dlouhá desetiletí žijí pod vojenskou okupační správou a čelí něčemu, co se podobá apartheidu, který jsme znali z Jižní Afriky,“ míní.

Darmovzal působí v aktivních zálohách armády u výsadkářů, což je podle něho vedle prověrky a vyhrané soutěže další skutečnost, která měla hrát v jeho prospěch.

„V AČR oddaně sloužím a na svou službu jsem patřičně hrdý. Nikdy jsem se nedostal do žádného konfliktu, pokud šlo o mé názory na lidskoprávní otázky. Má publikační činnost nebyla nikdy tajná a nikdy jsem s tím neměl žádný problém. Je přeci jasné, že pokud by mé názory a články byly problémové, nikdy bych nemohl projít výběrovým řízením na CzechTradu, a také velmi důkladným bezpečnostním řízením na NBÚ,“ dodal.

Česko chce prostřednictvím agentury CzechTrade pomoci rozvíjet obchodní vazby v Kataru pro tuzemské firmy. K Dauhá upnuli Češi pozornost zejména kvůli energetické krizi a ruské válce na Ukrajině s nadějí, že dosáhnou v příštích letech na dodávky katarského zkapalněného plynu – v rámci snížení závislosti na dodávkách ruského plynu.

V létě Česko otevřelo v Dauhá ambasádu, podobně by měl učinit v příštích měsících i Katar v Praze.

Reklama

Doporučované