Hlavní obsah

Půl milionu za mlčenlivost. Bartoš popsal Pirátům kauzu ve svém úřadě

Foto: Vláda ČR

Šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

„V případě vyplacení částky nabídla klientčinu mlčenlivost o všem,“ napsal vicepremiér Ivan Bartoš neveřejně na Pirátském fóru ke kauze ve svém kabinetu. „Očerňujete mou klientku,“ reagovala advokátka zaměstnankyně ministerstva.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš považuje situaci mezi zaměstnanci svého úřadu za závažnou a citlivou.

Informoval o tom spolustraníky v obsáhlém vyjádření v neveřejné části Pirátského fóra, které Seznam Zprávy získaly.

Jak napsaly HN, Bartošův šéf kabinetu Matouš Vanča končí kvůli podezření z bossingu a sexuálního násilí. Podezřeními se podle Bartoše zabývá policie, obvinění z bossingu jeho resort prověřuje. Zároveň ale ctí presumpci neviny, napsal ministr Pirátům.

Jedna z úřednic, jejíž jméno redakce zná, se spolu se svou advokátkou Lucií Hrdou obrátila v létě na ministerstvo s žádostí o odstupné kvůli nátlaku pracovníků ministerstva. Chování podle nich naplňovalo znaky bossingu a úřednici způsobilo psychické problémy. Výměnou za zaplacení požadované částky nabídla protistrana dle vyjádření Bartoše mlčenlivost.

„Během setkání se státní tajemnicí ministerstva předložila advokátka požadavek na vyplacení více jak půl milionu korun,“ napsal vicepremiér Pirátům v uzavřené části Pirátského fóra.

Požadavek podle něj odůvodnila dvěma věcmi: „Tvrzením klientky o závažném trestném činu, jehož se měl vůči ní údajně dopustit před necelým rokem kolega, s nímž v té době udržovala intimní kontakt. A rovněž tvrzením o údajném nátlaku některých pracovníků ministerstva na ukončení pracovního poměru dotyčné, který měl vést k její vážné psychické újmě,“ popsal.

„V případě vyplacení částky nabídla o všem klientčinu mlčenlivost,“ tvrdí Bartoš.

Máme nahrávky

Státní tajemnice ministerstva následně dle Bartošova popisu sepsala zápis, se kterým se ministr seznámil 8. září. Následně nařídil, aby se věcí začala zabývat policie.

„Na jeho základě jsem vydal pokyn, aby byla věc neprodleně předána policii, a to jak s ohledem na vysokou závažnost, tak i na soukromoprávní povahu obvinění jdoucí mimo jakékoliv kompetence resortu. Ze stejných důvodů jsem také odmítl dohodu navrženou advokátkou uzavřít, protože bych ji vnímal jako neetickou,“ uvedl Bartoš na Pirátském fóru.

Vicepremiér potvrdil, že postupoval tak, jak Pirátům popsal. „Oznámení podalo ministerstvo na můj pokyn ve věcech zjištěných na schůzce s právničkou v intencích poskytnutých informací. Klasifikace není rolí MMR,“ napsal Seznam Zprávám Bartoš.

Šéf Pirátů se členům strany rozepsal o tom, že inkriminované zaměstnankyni v průběhu kauzy nabízel zprostředkování odborné pomoci. „Ona mě ale opakovaně žádala, abych se do věci nevměšoval, nešířil se o ní a ani vůči dotyčnému nečinil žádné kroky, že si sama musí ujasnit, co se vlastně stalo. Nyní došlo podle mých informací poprvé z její strany ke změně postoje, na což jsem okamžitě reagoval všemi možnostmi, které jako ministr mám. Zároveň ale samozřejmě musí resort ctít presumpci neviny,“ uvedl Bartoš.

Pirátům také sdělil, že ministerstvo se zabývá obviněním z bossingu. Naznačil zároveň, že chování dané zaměstnankyně na úřadě mohlo být problematické.

„Dotčená zaměstnankyně měla od začátku svého působení na ministerstvu bohužel osobní problémy, jak se později ukázalo, které neměly nic společného s jinými zaměstnanci a jejichž povahu nejsem oprávněn komentovat. Tyto problémy se prohlubovaly a postupně promítaly i do odváděné práce. Protože jsme ale lidi a ne stroje, tak je možné doložit, že byla dané zaměstnankyni nabídnuta nadstandardní podpora – a to také ode mne osobně - a následně i snížení pracovní zátěže, aby měla prostor si své osobní záležitosti řešit,“ uvedl šéf Pirátů na vnitrostranickém fóru.

S argumenty místopředsedy vlády právní zástupkyně zaměstnankyně MMR zásadně nesouhlasí. „Má klientka nedostala žádnou výtku či jiné upozornění vůči své práci. Je to očerňování mé klientky ze strany pana Bartoše a Vanči,“ řekla Seznam Zprávám Lucie Hrdá.

S vyjádřením Bartoše na vnitrostranickém fóru celkově nesouhlasí. „Já považuji za neetické chování zaměstnanců MMR vůči mé klientce. Za neetické považuji i to, že se naznačuje, že klientka požadovala peníze za mlčení. Byla nabídnuta pouze mlčenlivost v rámci procesu vyjednávání, což je běžný negociační prostředek. Na mou klientku to hází velmi špatné světlo,“ uvedla Hrdá.

S tím, že o nevhodném chování činovníků ministerstva mají svědčit i nahrávky, které má její klientka k dispozici. Dodala také, že po jednání na MMR nepodepisovala žádný oficiální zápis, o kterém napsal Bartoš na fóru.

Očerňujete mě

Jedním z pětice pracovníků, kteří se dle advokátky Hrdé měli dopustit bossingu na zaměstnankyni MMR, byl právě končící šéf kabinetu Matouš Vanča, kterého úřednice obvinila ze znásilnění.

Jak Seznam Zprávy zjistily, podrobné vyjádření Pirátům v jejich neveřejné části fóra předložil ve čtvrtek večer i sám Vanča. Přiznal, že se svou podřízenou měl intimní vztah, jakékoli násilí ale odmítl. Vanča i Bartoš ve svých prohlášeních naznačují, že úřednice měla osobní problémy a oni se jí naopak snažili pomoci.

Vanča vztah se zaměstnankyní na Pirátském fóru popsal jako turbulentní, vyhrocený a opakovaně přerušovaný. Z jeho vyjádření plyne, že ve vztahu byli již před jejím příchodem na ministerstvo, o kterém dle svých slov dopředu nevěděl.

„Během této doby se stala zaměstnankyní MMR. Tento krok byl iniciován bez mého vědomí, nechtěl jsem to a pokusil jsem se tomu zabránit. Již tak extrémně komplikovaný vztah se tím zkomplikoval ještě mnohem víc a po krátké době skončil,“ popsal Vanča spolustraníkům.

Uvedl dále, že postupně docházelo k eskalaci problémů a žádosti o pomoc s řešením. „Požádala mě, ať ji k řešení donutím, protože sama to nikdy nedokáže. Když jsem postupoval v souladu s tímto přáním, na můj tlak reagovala vděčností i hrozbami, a nakonec mě obvinila ze znásilnění, ačkoliv k tomu nikdy nedošlo,“ popsal spolustraníkům Vanča.

Dle jeho slov mu dorazila omluva za dané obvinění. „Krátce poté se za to písemně omluvila s tím, že se znásilnění nestalo. Tuto omluvu mám uloženou a notářsky ověřenou. Ale stejně se k obvinění vracela a pár lidem to řekla,“ uvedl Vanča. Advokátka Hrdá k tomu uvedla, že její klientka s Vančou u notáře nebyla.

Vanča dle svých slov před časem nabídl, že zajde za ministrem a dá výpověď, aby případ nepošpinil Bartoše a úřad. Ministr se však o pnutí mezi nimi stejně dozvěděl. „Já jsem ihned dal svou funkci k dispozici, ale trval jsem na tom, že jsem nic neudělal, a ukázal i její písemnou omluvu. Ona ministrovi i mně opakovala, že nechce, aby to vůbec řešil a podnikal jakékoliv kroky vůči mně nebo na její podporu,“ popsal Vanča na Pirátském fóru.

S tím, že telefonicky mu později vysvětlovala, že „ji to mrzí, že to byly jen takové léčky a hry, kterými se mě potřebovala zbavit kvůli mému tlaku na řešení jejích problémů“. O tomto hovoru dle svých slov na Pirátském fóru ministra Bartoše informoval.

Bartoš na dotaz, zda má informace o notářsky ověřené komunikaci a zmiňovaném telefonním hovoru, uvedl: „Ano, byl jsem zaměstnancem, kterého se věc týká, informován o existenci daného dokumentu, osobně jsem ho neviděl. Není skutečně v mé kompetenci a možnostech tuto záležitost jakkoliv prošetřovat či si snad dovolit hodnotit důvěryhodnost jednotlivých tvrzení a důkazů. To mohou pouze k tomu zmocněné orgány, kterým jsem nařídil celou věc předat.“

Za Vanču se k otázkám Seznam Zpráv vyjádřil jeho právní zástupce, který slova svého klienta na Pirátském fóru nijak nerozporoval. „Nad rámec svého vyjádření na Pirátském fóru, které máte zjevně k dispozici, se klient nyní nebude vyjadřovat,“ uvedl advokát Martin Richter.

Podle Vanči v minulých měsících případ na nějakou dobu usnul, aby se po čase opět probudil v souvislosti s jejím působením na ministerstvu. „Předal jsem jí předžalobní výzvu, protože už jsem nepovažoval za možné to nechat být. Následně bylo toto obvinění součástí snahy o získání značné částky od ministerstva výměnou za ‚mlčenlivost‘,“ popsal Vanča Pirátům.

Reklama

Doporučované