Hlavní obsah

Dopady pirátské kauzy: Jejich fórum je dvojsečná zbraň, říká politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsednictvo Pirátů v čele s šéfem strany Ivanem Bartošem řešilo kauzu Lukáše Koláříka. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Choulostivá kauza kolem bývalého náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka přinesla jeho odchod ze všech funkcí spojených s Pirátskou stranou. Případ spojený s podezřením, že fyzicky napadl svou asistentku, ale dál šetří policie. Popasovali se Piráti se skandálem důvěryhodně?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že Piráti při reakci na kauzu Lukáše Koláříka příliš nedostáli své pověsti akční strany.
  • Proč jim případ spojený s násilím a intimním vztahem na ministerstvu nejspíše politicky neuškodí.
  • Jak moc je veřejné stranické fórum na internetu pro Piráty zároveň brzdou v jejich rozletu.

Konec ve všech funkcích souvisejících s Pirátskou stranou, včetně vládního týmu. Takový je osud bývalého náměstka na Ministerstvu vnitra Lukáše Koláříka. K odchodu ho v neděli vyzvalo předsednictvo strany v reakci na údajné násilí, kterého se měl Kolářík dopustit vůči své asistentce.

„Může se zdát, že Piráti nebyli tak akční, jak by hlavně jejich příznivci od strany očekávali,“ říká politolog Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro podcast 5:59 připomíná, že kauza je už de facto dva měsíce stará. K incidentu mezi Koláříkem a asistentkou - do něhož byli zapleteni i jejich partneři - mělo dojít na začátku června v pražském hotelu Spiritka, který je ubytovacím zařízením Ministerstva vnitra.

Foto: Pirátská strana

Lukáš Kolářík byl v minulosti jednou z předních tváří Pirátské strany.

Kolářík v polovině července rezignoval na svou funkci na ministerstvu, důvody však vyšly najevo až později. Vedení Pirátů teď muži, který v minulosti za stranu seděl také v poslanecké lavici, vyčetlo mimo jiné to, že je prý o kauze informoval „s výrazným zpožděním“. Podle nich to zpomalilo vyvození odpovědnosti.

Politolog ale vidí i další možné příčiny, proč k vypuzení exnáměstka z pirátských funkcí došlo až nyní. Podle Gregora jsou totiž reakce politických stran v období léta a dovolených často pomalejší. Zároveň teď nejsou bezprostředně za dveřmi žádné volby.

„Strana není pod nějakým vnitřním tlakem rychle situaci urovnat a vyřešit tak, aby ji to ve volbách nepoškodilo,“ podotýká Gregor.

Upozorňuje ale i na to, že Piráti byli ve své reakci pomalejší než Ministerstvo vnitra, kde Kolářík skončil dříve. „Čekal bych, že to možná bude naopak. Zejména pokud se bavíme o Pirátské straně, která se prezentuje jako moderní a akční politická strana, které nedělá problém svolat například hlasování na podnět své členské základny na veřejném (internetovém) fóru téměř ze dne na den,“ zdůrazňuje.

K čemu došlo mezi Koláříkem a jeho asistentkou?

Červnový incident, který stál Piráta Lukáše Koláříka funkci náměstka ministra vnitra, se rozhodla popsat i druhá strana konfliktu. Redakci Seznam Zpráv se podařilo kontaktovat jeho asistentku, která v potyčce také figurovala. Článek přináší pohled na událost z obou stran.

Sám Kolářík označil červnový incident za osobní selhání. A také představitelé Pirátů mluví o pochybení jednotlivce. Z opozičních stran ale znějí i hlasy, které upozorňují, že to byli právě Piráti, kdo v minulosti často a s chutí ostře kritizovali své politické soupeře za nejrůznější kauzy.

Když se stranické kauzy propírají on-line

Nedošlo teď tedy u Pirátů k systémovému selhání? Podle Gregora skandál Lukáše Koláříka nejde vztahovat na celou stranu. „Jedná se opravdu o kauzu jednoho konkrétního člověka, který měl intimní vztah se svojí asistentkou,“ říká. Navíc podobné pletky - ačkoliv bez násilných incidentů - nejsou v tuzemské politice nové. Intimní vztahy se svými podřízenými navázali třeba někdejší premiéři Petr Nečas a Jiří Paroubek.

Piráti se však od ODS nebo SOCDEM (dříve ČSSD) odlišují minimálně v důrazu na otevřenou komunikaci. Ta probíhá na už zmíněném pirátském fóru na internetu.

Podle Gregora je ale tato otevřenost dvousečnou zbraní. „Na jednu stranu to dává pocit otevřenosti komunikace Pirátské strany. Na druhou stranu je poté strana velice náchylná k tomu, aby několik málo jedinců dokázalo pošpinit nebo nějakým způsobem zdiskreditovat její obraz v očích veřejnosti,“ myslí si expert. S tím, že právě internetové fórum Pirátů dokonce může do budoucna brzdit další růst strany.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Politolog z brněnské Masarykovy univerzity Miloš Gregor.

Jak velké problémy Piráti mají

Kauza Lukáše Koláříka jeho odchodem ze stranických funkcí nekončí - incident z hotelu Spiritka dál vyšetřuje policie. V politické rovině je ale případ hotovou záležitostí, myslí si Gregor.

Je přitom pravděpodobné, že politická konkurence sem tam voličům připomene, že ani Piráti nemají čistý štít. „Pokud ale dokážou vysvětlit, že šlo opravdu o selhání jedince a nikoliv systémový problém, tak by to stranu nemělo nijak výrazně poškodit,“ zamýšlí se politolog a poukazuje na to, že na české politické scéně v podstatě není nikdo, kdo by agendu Pirátské strany dokázal převzít.

Přesto musí Piráti řešit své domácí problémy. Jedním z nich je z pohledu experta z Masarykovy univerzity malá viditelnost šéfa strany Ivana Bartoše. Současného ministra pro místní rozvoj mnohdy v aktivitě navenek převyšuje hlavně stranický kolega a ministr zahraničí Jan Lipavský. Výsledky prioritních témat souvisejících například s digitalizací, která spadají do působnosti Bartošova resortu, příliš vidět nejsou.

„Buď tedy Pirátská strana nedokáže naplňovat své volební sliby, anebo je nedokáže prezentovat. V tomto ohledu se zdá, že jsou Piráti takovým osamělým korábem bez kapitána, který ztratil kontrolu nad lodí,“ dodává politolog Miloš Gregor.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak zatím Piráti celkově ustáli svou premiéru u vládní moci nebo jestli je vůbec jasné, jakou politiku chtějí momentálně dělat. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Plzeň, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, DVTV

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované