Hlavní obsah

Pirátské vedení vyloučilo Koláříka ze všech funkcí ve straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý pirátský poslanec Lukáš Kolářík s okamžitou platností skončil ve všech funkcích souvisejících s Pirátskou stranou včetně vládního týmu. Vyzvalo ho k tomu vedení strany.

Článek

Republikové předsednictvo Pirátské strany v neděli jednalo až do pozdního večera. Mimořádná schůze řešila další osud Lukáše Koláříka, donedávna náměstka ministra vnitra. Kolářík v polovině července na post na ministerstvu rezignoval. Teprve v posledních dnech ale vyšly najevo důvody - měsíc předtím měl fyzickou potyčku se svou asistentkou, s níž udržoval intimní vztah.

„Podezření vznesená proti Lukáši Koláříkovi vnímáme  - a to zejména v kontextu nových informací v médiích - jako neslučitelná s dalším působením v České pirátské straně,“ uvedlo předsednictvo strany v prohlášení zaslaném médiím v pondělí ráno.

Exposlance vyzvalo k ukončení i veškerých zbývajících funkcí souvisejících s Pirátskou stranou včetně vládního týmu, které ještě zastával po složení politických pozic a pozastavení členství. „Lukáš Kolářík s okamžitou platností ve zbývajících funkcích skončil,“ řekla mluvčí strany Veronika Šmídová.

Vedení strany ho pokáralo i za způsob, jakým o své kauze informoval. „Za netransparentní a problematický považujeme fakt, že k informování vedení strany o incidentu došlo ze strany Lukáše Koláříka s výrazným zpožděním a v neúplné formě, což zpomalilo celý proces vyvození adekvátní odpovědnosti,“ dodalo předsednictvo strany.

„Došlo k individuálnímu pochybení. Víme určitě, že Lukáš Kolářík nesdělil Ivanu Bartošovi (předseda Pirátské strany) dostatečně rychle, že nastala nějaká situace, kde je na místě politické řešení. Kdyby informoval Ivana Bartoše dříve, mohli jsme samozřejmě kauzu řešit i v tom mediálním slova smyslu mnohem efektivněji a mnohem rychleji,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda strany, europoslanec Marcel Kolaja.

Mimořádného jednání předsednictva se podle něj osobně účastnil i Kolářík, kterého vedení strany vyslechlo. Kolaja uvedl, že Kolářík nejen že vedení strany informoval pozdě, ale podle něj i „s neúplným popisem a s informacemi, které se časem ukázaly jako protichůdné nebo se časem měnící.“

Seznam Zprávy v pondělí dopoledne kontaktovaly s žádostí o reakci na nedělní předsednictvo i Lukáše Koláříka, ten však na zaslanou SMS nereagoval. Pro agenturu ČTK pak sepsal vyjádření, že ho mrzí, že svým nevhodným chováním zejména vůči manželce dopustil vygradování situace. Bere to jako své osobní selhání. Pro konec ve zbývajících funkcích se rozhodl sám, není nyní politicky aktivní a ani to v dohledné době neplánuje

Konflikt se odehrál v hotelu Spiritka, který patří mezi ubytovací zařízení Ministerstva vnitra. A to po slavnostním galavečeru Hasič roku, což je anketa, kterou vyhlašuje přímo ministr. Kolářík tam úřad reprezentoval i se svou ženou, rovněž političkou Pirátů. I ona se do potyčky zapojila.

Celý incident je pro Piráty o to citlivější, že Kolářík se jako politik prezentoval jako ochránce žen: Fotil se například s transparenty za zpřísnění definice znásilnění. Piráti navíc prosazují Istanbulskou úmluvu o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí.

K čemu došlo mezi Koláříkem a jeho asistentkou?

Červnový incident, který stál Piráta Lukáše Koláříka funkci náměstka ministra vnitra, se rozhodla popsat i druhá strana konfliktu. Redakci Seznam Zpráv se podařilo kontaktovat jeho asistentku, která v potyčce také figurovala. Článek přináší pohled na událost z obou stran.

Pirátský exposlanec původně rezignaci na post náměstka ministra zdůvodnil osobními důvody. A s tím se původně spokojil i předseda strany Ivan Bartoš.

Později ale Kolářík na pirátském fóru uvedl, že asistentka zaútočila na jeho ženu. To, že asistentku napadl, připustil až poté, co ho Seznam Zprávy konfrontovaly s její výpovědí.

„Mohu potvrdit, že v rámci sebeobrany došlo pouze k úderu, kterému předcházelo neoprávněné vniknutí do pokoje, ve kterém jsme spali, ozbrojené napadení mojí ženy a napadení mě,“ napsal redakci. Sama asistentka se ale proti tomu, že by napadla Koláříka a jeho ženu nožem, ohradila. Co přesně se v hotelovém pokoji stalo, ale zůstává nejasné.

Bez ohledu na nynější konec Koláříka ve straně bude mít případ ještě policejní dohru. Zda se nestal trestný čin, začali policisté prověřovat v pátek po vydání článku Seznam Zpráv s výpovědí Koláříkovy asistentky.

„Na základě informací z veřejného prostoru začala pražská policie provádět šetření v této věci a zjišťovat veškeré okolnosti,“ uvedl minulý týden mluvčí pražské policie Jan Daněk. V pondělí na dotaz Seznam Zpráv dodal, že momentálně ve věci není nic nového k vyjádření. „Až věc prošetříme, tak výsledek sdělíme,“ uvedl policejní mluvčí.

Kolářík v pátek večer v prohlášení uvedl, že podrobnosti k celému incidentu budou vyjasněny právě při prověřování. „Nadále je hodlám konzultovat pouze se svým právním zástupcem ve snaze o očištění svého jména,“ uvedl.

Reklama

Doporučované