Hlavní obsah

Úřady zasáhly proti „Putinovu pašerákovi“, odhalil ho reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Finále případu „Pašerák“. Video ze schůzky mezi reportérem Jankem Kroupou a ruským obchodníkem, který nelegálně dovážel a vyvážel zboží z Ruska.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úřady zasáhly proti ruskému obchodníkovi, který nelegálně dovážel do Evropy embargované ruské zboží. Odhalil ho po několik měsíců trvajícím pátrání reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Článek

Po sérii reportáží, v nichž Seznam Zprávy popsaly příběh pašeráka obcházejícího mezinárodní sankce uvalené na dovoz ruského zboží, byl ruský obchodník s izraelským pasem Ernest Rochal zařazen na mezinárodní seznam rizikových osob.

Jde o soupisku podezřelých, kterou spravují země Evropské unie a s nimi spolupracující státy, mezi něž patří například USA. Pro osoby, které na seznamu figurují, to fakticky znamená, že mají oficiálně znemožněno provozovat přeshraniční obchod.

Na Ernesto Rochala narazil loni na podzim reportér Seznam Zpráv, když rozkrýval cesty, jakými se obcházejí protiruské sankce vyhlášené po ruském útoku na Ukrajinu. Reportér se vydával za obchodníka, který nakupuje levné ruské zboží mířící pod falešnými doklady do Evropy.

Pod falešnou identitou zjistil, že obchodník vyváží z Putinova Ruska embargované komodity, jako je dřevo, železo či chemická hnojiva. Sám obchodník vysvětlil, že zboží jde i opačným směrem, do Ruska podle svých slov přivezl neprůstřelné vesty či helmy.

Obchod sjednával reportér s Rochalem několik měsíců, uzavřít se měl na poslední schůzce sjednané do polského Krakova a monitorované kamerou.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Janek Kroupa a Ernesto Rochal na první a poslední přímé schůzce, která se odehrála v polském Krakově. Schůzku skrytě monitoroval další reportér. Video z ní najdete na začátku tohoto článku.

Po sérii reportáží Seznam Zpráv začala Celní správa společně s Europolem celý řetězec kolem pašeráka prověřovat a jeho případ zařadilo do společné operace s Europolem s krycím jménem „Oscar“.

„Informace o něm jsme předali také US Office of Foreign Assets Control a sekundárně také US Immigration and Customs Enforcement (ICE) / Homeland Security Investigations (HSI) k dalším opatřením,“ řekl redakci vysoce postavený zdroj z Celní správy.

Výsledkem je, že kvůli zařazení na zmíněnou mezinárodní listinu, je pro něj přeshraniční obchod fakticky nemožný.

Výběr největších kauz, které letos otevřel investigativní tým Seznam Zpráv, si prohlédněte zde:

Výběr největších kauz, které letos otevřely Seznam Zprávy, vydáme dnes před polednem.

Reklama

Související témata:

Doporučované