Hlavní obsah

Odhalení: Putinův pašerák. Z Ruska se dostává zakázané zboží do Evropy

Obchodník s ruským zbožím začal po konfrontaci s novinářem mazat důkazy. Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

 

Reklama

EXKLUZIVNĚ: Ruské zboží zatížené embargem stále proudí do zemí EU. Seznam Zprávy vystopovaly jednu z pašeráckých cest, která mění výrobky Made in Russia ve zboží s bulharským původem.

Článek

Mezinárodní sankce měly Rusko hospodářsky ochromit. Jenže embargo zůstává podle všeho jen na papíře. Investigativní reportér Janek Kroupa v přestrojení pronikl do jedné z pašeráckých organizací a skrytě nahrával jejího šéfa.

„Na cestě mám 20 nákladních aut,“ přiznal pašerák. Další kontraband dostává do Evropy přes Černé moře.

Sledovanou pašeráckou cestu řídí Rus Ernest Rochal. Vedle ruského občanství má i izraelský pas. Což mu umožňuje volně cestovat po celém světě a nabízet ruské výrobky.  Z Putinova Ruska vyváží embargované komodity, jako je dřevo, železo či chemická hnojiva. Jak se v rozhovoru – skrytě monitorovaném – sám přiznal, pašerácká stezka vede i opačným směrem. Do Ruska podle svých slov přivezl neprůstřelné vesty či helmy.

„Infrastrukturu jsem stavěl tři měsíce. Zboží vozíme kamiony přes Gruzii do Turecka, nebo lodí z Novorosijsku do Istanbulu,“ popsal Rochal na jednání s reportérem, který vystupoval jako obchodník, poptávající ruské dřevo a železo.

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy přinášejí investigativní sérii Putinův pašerák.

„V Turecku změníme zemi původu. Všechna ruská razítka zmizí, vybělíme jméno firmy. Z Turecka zboží potom převezeme do Bulharska, do další mé společnosti. Odtud vy potom kupujete. Takže papírově ne z Ruska, ne Turecka, ale z Bulharska. Můj člověk udělá úplné celní odbavení,“ představil celý řetězec Rochal. Na důkaz svých slov předložil katalogy a ceníky ruských společností. Ale nejen to. Poslal i dokumentaci zakázky, kterou realizoval v září. Ruské dřevo tehdy dodal do Polska.

Rubly do Evropy nesmějí

Aby ztížil vystopování zakázaných obchodů, tvrdí, že peníze posílá přes své firmy v Kyrgyzstánu, Ázerbájdžánu a Uzbekistánu. „Moje firma v Kyrgyzstánu nakoupí nebo prodá za rubly v Rusku. Ten samý den můžu peníze přes SEPA transakci poslat dál do Evropy,“ odhalil další část svého obchodního tajemství Rochal.

Když reportér Seznam Zpráv na jednání v Krakově odhalil svou pravou identitu, Rochal na chvíli přestal rozumět anglicky. Vzápětí ale začal tvrdit, že mluvil o obchodech, které probíhaly ještě před vyhlášením embarg.

Evropské země přitom uvalily sankce na Rusko krátce po začátku agrese na Ukrajině. Snažily se ochromit ruské hospodářství tak, aby nebylo schopné financovat vojenské tažení na Ukrajině. „Balík masivních a cílených sankcí, které evropští lídři schválili, dokazuje naši jednotu. Budou mít obrovský dopad na ruské hospodářství a politickou elitu,“ slibovala například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jenže to se do této chvíle plně nepodařilo.

Jednak proto, že země jako Čína se k embargu nepřipojily, ale také proto, že v Rusku záhy vyrostly podobné pašerácké cesty, jako je ta, kterou Seznam Zprávy zdokumentovaly.

Jak přesně celý pašerácký systém funguje? Jak se reportérovi pod skrytou identitou podařilo do skupiny proniknout a jak vypadala konfrontace s pašerákem? Sledujte úvodní video. V dalších dnech zveřejníme obsáhlou reportáž, která skrytou operaci představí v detailu.

The english version of the article you can find here:

Reklama

Doporučované