Hlavní obsah

Původně 1, teď 3 schůzky. Pospíšil mlží o setkáních s uvězněným lobbistou

Foto: Profimedia.cz

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) čelí od června kritice kvůli kontaktům s lidi z případu Dozimetr.

Reklama

Europoslanec Jiří Pospíšil a pražský lídr TOP 09 po týdnech přiznal, že se s nesvéprávným lobbistou Michalem Redlem, stíhaným v kauze Dozimetr, potkal opakovaně. Ještě před pár dny tvrdil, že Redla viděl jen jednou v životě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Příběh, který vypráví někdejší šéf TOP 09 Jiří Pospíšil o setkáních s bývalým blízkým spolupracovníkem Radovana Krejčíře a hlavním obviněným v kauze Dozimetr Michalem Redlem, se v průběhu času proměňuje.

Ještě v červnu europoslanec tvrdil, že soudně uznaného nesvéprávného muže potkal pouze jednou. „Já jsem ho viděl před několika lety jednou na jednání se STAN,“ tvrdil Pospíšil 21. června ve vysílání CNN Prima News.

První srpnové pondělí ovšem počet setkání s mužem stíhaným v korupční kauze Dozimetr upravil. Přiznal, že se viděli vícekrát.

„Byly desítky schůzek za celý rok, tak cca asi třikrát jsem v tom týmu STANařů viděl i pana Redla,“ uvedl Pospíšil v pondělním rozhovoru opět pro stanici CNN Prima News. Nová verze schůzek Pospíšil - Redl potvrzuje výpověď stíhaného Pavla Dovhomilji, který se rozhodl spolupracovat s policisty a popsal fungování vyšetřované skupiny kolem Redla (jeho svědectví si poslechněte v podcast Gučiho archiv ZDE).

V mezičase přitom Pospíšil čelil tlaku ve vlastní straně, když i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že na jeho místě by nekandidovala v zářijových volbách na pražský magistrát. Europoslanec je druhý na kandidátce uskupení Spolu, které je podle průzkumů favoritem voleb.

Jak Seznam Zprávy zjistily, na setkání s Redlem se Pospíšila ptali i vyšetřovatelé během výslechu. A on - před policií - vícero setkání s Redlem, mimo jiné i to v Itálii, připustil. Na dotazy redakce však Pospíšil minulý týden nereagoval. Až včera v televizním vysílání o těchto schůzkách promluvil. Potvrdil zároveň, že se v Itálii potkal jak s Redlem, tak s tehdejšími čelními funkcionáři hnutí STAN - exministrem Petrem Gazdíkem a europoslancem Stanislavem Polčákem.

Přijeli prý za ním na dovolenou do Itálie. Bylo jaro 2018 a oni s sebou přivezli i Michala Redla. „Za mnou tam přijel pan kolega Gazdík, pan kolega Polčák, na den a půl, na dva dny, plus ještě ostatní STANaři a měli s sebou i tohoto pána. Ale ta jednání, jakákoliv jednání, která probíhala, tak probíhala s legitimně zvoleným vedením STANu. Za ně nikdo nejednal,“ tvrdí teď Pospíšil.

Jedna jediná schůzka

Původně však europoslanec Pospíšil mluvil jinak. Pojďme si zrekapitulovat, jak se jeho výpověď v čase měnila.

S otázkou na jeho kontakty s Michalem Redlem se na předsedu pražské krajské organizace TOP 09 Pospíšila obrátil reportér Seznam Zpráv už na konci května, tedy více jak dva týdny před samotným vypuknutím kauzy Dozimetr.

O tom, že mají někteří politici z hnutí STAN, včetně expředsedy pražské organizace STAN Hlubučka, blízké vztahy s nesvéprávným Redlem, psali novináři už dříve.

Hlubuček tehdy v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že ho s Redlem seznámil právě Pospíšil. „Jiří Pospíšil s Jiřím Fremrem (bývalý blízký poradce Pospíšila, pozn. red.), pokud se nepletu, nás před posledními volbami seznámili,“ pronesl na konci května Hlubuček.

Tuto verzi potvrdila i mluvčí zastupitelského klubu STAN a TOP 09 Šárka Kuželová, která se rozhovoru s Hlubučkem účastnila. I ji prý s Redlem seznámil Pospíšil s jeho spolupracovníkem Fremrem.

Pospíšil tehdy na slova svého magistrátního koaličního partnera reagoval velmi pobouřeně. Označil to za „útok a plivanec“ a připustil jen, že se s Redlem v minulosti setkal na společenské akci. To prý bylo vše.

„To je úplná lež, že bych je seznámil. Ani paní Kuželová nemá pravdu. Viděl jsem pana Redla možná na nějaké společenské akci. Jinak s ním nejsem v kontaktu, hotovo, tečka. Roky jsem pana Redla neviděl, nemám ho v telefonu, klidně si nechám udělat od operátora výpis, že jsem s panem Redlem nehovořil. Prostě ne, přísahám na svůj život,“ řekl na konci května europoslanec Seznam Zprávám.

A na této verzi trval i po prasknutí kauzy Dozimetr. Tehdy se ukázalo, že se jeho blízký spolupracovník a poradce Fremr scházel s Redlem, a to i v policií odposlouchávaném bytě v centru Prahy. Fremr kvůli tomu odešel z TOP 09 a Pospíšil s ním ukončil spolupráci. A dál tvrdil, že se s „Myšákem“, jak Redlovi jeho známí říkali, viděl jen jednou.

Svědek promluvil

O týden později, na konci června, však Seznam Zprávy přinesly svědectví jednoho z obviněných - podnikatele Pavla Dovhomilji, zvaného Guči. Ten se rozhodl policii přiznat a s vyšetřovateli se dohodl na postavení spolupracujícího obviněného.

Tvrdí, že právě Pospíšil společně s Hlubučkem stáli u zrodu skupiny. Podle něho se oba se svými „consigliere“ (termín, který použil v rozhovoru Dovhomilja) Redlem a Fremrem potkali a domluvili rozdělení vlivu v Praze.

Dovhomilja také poprvé zmínil schůzku v zahraničí. Měl se jí mimo jiné účastnit Redl i Pospíšil. Hovořil o tom, že byla snad ve Španělsku nebo v Itálii. Sám na ní nebyl. Měl o ní ale informace od jejích přímých účastníků.

Europoslanec Pospíšil tehdy na dotaz reportéra Seznam Zpráv napsal, že ve Španělsku mnoho let nebyl. Na Itálii nereagoval.

„Zcela vylučuji, žádnou dohodu jsme neuzavřeli. S panem Dovhomiljou jsem nikdy nemluvil. Pokud s ním něco řešil pan Fremr, pak to rozhodně nebylo s mým vědomím, natož pak s pověřením,“ napsal na konci června europoslanec.

Europoslanec utekl

Minulý čtvrtek šel Jiří Pospíšil podat vysvětlení na policii. Tvrdí, že si o výslech řekl sám, protože chtěl „vyvrátit tvrzení prezentovaná v některých médiích“.

Před výslechem odmítl na kameru Seznam Zpráv své kontakty s lobbistou Redlem komentovat. Na otázku, jak se s ním seznámil, neodpověděl. Místo toho řekl: „Jdu na výslech dobrovolně. Podám veškeré informace a potom je případně rád budu komentovat.“

Na policii se u výslechu zdržel více než čtyři hodiny. Reportérce Seznam Zpráv se po jeho skončení vyhnul a odešel bočním východem, který se obvykle nepoužívá. Později reagoval jen SMS zprávou.

„Vypovídal jsem jako svědek. A policii jsem poskytl veškeré informace. S ohledem na to ale, že se jedná o neveřejnou fázi trestního řízení, bylo mi doporučeno kauzu nyní nekomentovat,“ napsal Pospíšil.

Jak dokládá jeho pondělní televizní vystoupení, změnil názor a rozhodl se doporučení nerespektovat. Jenže jen u vybraných médií. Na dotazy Seznam Zpráv v úterý opět neodpověděl. Stejně tak Polčák a Gazdík, které v televizním vystoupení zmínil.

Podcast pořad - Gučiho archiv

Foto: Seznam Zprávy

Minisérie Gučiho archiv z investigativního kanálu Seznam Zpráv Odkryto.

Nová investigativní minisérie Janka Kroupy. Svědectví korunního svědka kauzy Dozimetr Pavla Dovhomilji alias Gučiho. Autentické vyprávění odhaluje dosud neznámá fakta jednoho z největších politických skandálů posledních let.

Reklama

Doporučované